U suradnji s HBOR-om

Knin u znaku projekata: Dovršavaju vrtić, grade atletsku stazu, saniraju odlagalište otpada i kreću u modernizaciju javne rasvjete

Nakon što su vratili kredit od 2,4 milijuna kuna koji su uzeli od HBOR-a za gradnju tržnice, Grad Knin kreće u projekt modernizacije javne rasvjete za što će se opet, ovaj put po sniženim kamatnim stopama, zadužiti u HBOR-u jer im je to, ističe gradonačelnik, praktički 'besplatan novac'

Grad Knin u idućoj godini kreće u projekt modernizacije javne rasvjete u gradu i prigradskim područjima vrijedan šest milijuna kuna, za što će podići kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a za koji gradonačelnik Marko Jelić kaže da je „besplatan novac“. Bio je to povod da s gradonačelnikom Zvonimirovog grada porazgovaramo o nizu infrastrukturnih projekata koji su već provedeni ili su u fazi realizacije, te o načinima na koji su financirani.

Grad Knin je u proteklih nekoliko godina imao niz infrastrukturnih projekata koji su financirani na razne načine, kroz EU fondove, preko ministarstava tj. kroz državni proračun, zatim od strane Hrvatskih voda, Hrvatskih (Županijskih) cesta, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske turističke zajednice, Nacionalnog parka Krka itd. te naravno iz vlastitih sredstava, kazao nam je Jelić.

„Zasigurno je najveći projekt Poboljšanja sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ukupne vrijednosti i prateće komunalne infrastrukture od 118 milijuna kuna, od čega je ulog Grada oko 10,5 milijuna. Projekt je započet prije 13 godina pripremom dokumentacije, a sami građevinski radovi još uvijek nisu završeni, što očekujemo da će napokon biti u 2019. Partneri su uz EU i Republiku Hrvatsku, još i Hrvatske vode i Hrvatske ceste.“

Jelić posebno ističe sanaciju odlagališta otpada „Mala Promina“. „Vrijednost tog projekta je oko 13,5 milijuna kuna, a njime će čime građani i dalje imati zbrinjavanje otpada po sličnim cijenama kao i do sad, a ujedno će to biti jedino potpuno sanirano i s zakonima usklađeno odlagalište u našoj županiji. Grad sudjeluje u toj investiciji s 3,5 milijuna kuna. Drugi dio aktivnosti vezanih uz gospodarenje otpadom je izgradnja Reciklažnog dvorišta koje je također pri samom završetku, a ukupna mu je vrijednost 2,3 milijuna, financiranih od strane Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva regionalnog razvoja te s sredstvima grada.“

Knin upravo završava adaptaciju i opremanje novog Dječjeg vrtića čime će pokriti potrebe za vrtićkom skrbi sve djece u gradu. Ukupna investicija je oko 4,5 milijuna kuna, od čega su 2,3 milijuna dala Ministarstva demografije i regionalnog razvoja, a ostatak od 2,2 milijuna kuna je osigurao Grad. „Ulažemo i u sportsku infrastrukturu i tu smo uz pomoć Središnjeg državnog ureda za šport osigurali dva milijuna kuna za izgradnju atletske staze koja je trenutačno u radovima“, kazao je Jelić za gradonacelnik.hr.

Knin sudjeluje i u provedbi velikog EU pilot Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima u ukupnom iznosu od 22,5 milijuna eura. „Unutar tog programa su dijelom zastupljeni i infrastrukturni projekti, poput osvjetljenja i rekonstrukcije kninske Tvrđave, zatim izgradnja turističkih staza, poslovne infrastrukture kao što je obnova zgrade bivše tekstilne tvornice „Kninjanka“ i izgradnja 3I inkubatora koji će osigurati uvjete za razvoj IT sektora i još mnoštvo drugih aktivnosti“, kaže Jelić.

Knin je do sada preko tvrtke u vlasništvu grada koristio jedan kredit HBOR-a u iznosu od 2,4 milijuna kuna koji je već vraćen. „Uvjeti kreditiranja su bili povoljni i isplativi te je s tim kreditom izgrađena i opremljena Nova tržnica. Mislim da prostora za suradnju s HBOR-om uistinu ima i da ga mi jedinice lokalne samouprave ne koristimo dovoljno“, ističe Jelić.

Iako su u dosadašnjim projektima uređene brojne ceste i javna rasvjeta u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna, Knin s HBOR-om dogovara kredit za modernizaciju javne rasvjete, odnosno za zamjenu postojećih rasvjetnih tijela LED žaruljama. Projekt težak šest milijuna kuna je, kaže Jelić, pripremljen i napravljena je prateća tehnička dokumentacija, no on će se ipak realizirati u idućoj godini zbog, kako kaže Jelić, procedura u odobravanju zaduženja od strane Ministarstva financija i Vlade RH. „Odlučili smo se zadužiti kod HBOR-a koji ima kreditnu liniju upravo za ovu svrhu i kamate za Grad Knin bi iznosile 0,1 % što je u načelu besplatan novac. Komercijalne banke uz subvencioniranu kamatu su još uvijek puno skuplje. Naime kod njih kamata iznosi od 1,7-2%. HBOR-ovi uvjeti su iznimno isplativi, a kad se izračunaju uštede na električnoj energiji i povoljno zaduživanje te višestruko povećana sigurnost uslijed boljeg osvjetljenja ulaganje u ovaj tip projekata je iznimno dobar posao za jedinice lokalne samouprave“, napominje Jelić na kraju. (gradonačelnik.hr)

*Sadržaj je nastao u komercijalnoj suradnji s HBOR-om, uz poštivanje najboljih profesionalnih standarda