Najbolji grad: Naše priče i analize u novoj tjednoj rubrici Jutarnjeg lista

Kako bi naš zajednički projekt izbora najboljih gradova podigli na još višu razinu i dodatno potaknuli pozitivnu konkurenciju i promjene na lokalnoj razini, Hanza media i Jutarnji list odlučili su pokrenuti tjedni prilog Najbolji grad u kojem ćemo izlaziti s analizama proračunskih izdvajanja gradova, terenskim istraživanjima te izborom najboljih priča, projekata i mjera kojima gradovi rade na poticanju svog gospodarstva, demografije i kvalitete života

Gradonačelnik.hr slavi svoj treći rođendan! Tri godine već, kao jedina nacionalna platforma u zemlji, sustavno i analitički pratimo rad lokalne samouprave i, promičući pozitivne prakse i projekte, mijenjamo percepciju javnosti kada su lokalna politika i političari u pitanju. Lokalna politika sve više je prepoznata kao ona koja može pokrenuti pozitivne promjene i građanima osigurati bolju kvalitetu življenja, a na lokalne političare sve se više gleda kao na pozitivnih promjena i projekata

U našoj misiji poticanja pozitivne konkurencije među gradovima od ključnog je značaja bila strateška odluka o suradnji sa Hanza mediom, odnosno Jutarnjim listom i njihovim portalom novac.hr, koji nas od samog početka prate i prenose naše analize i istraživanja, kao i najbolje priče i projekte gradova o kojima pišemo. 

Korak dalje u uspješnoj suradnji i zajedničkom nastojanju da se promicanjem najboljih potakne i one uspavane da se probude i počnu bolje raditi na korist svojih građana bio je potom veliki projekt Najbolji grad. Temelj ovog izbora su brojke, analitika, te javno dostupni službeni podaci ali i, što nam je izuzetno bitno, istraživanja i ankete među samim građanima o tome što im je bitno za kvalitetu života i što očekuju od svojih gradskih 'vlasti'.

Birali smo, podsjetimo, najbolje gradove u kategorijama gospodarstvo, obrazovanje i demografija, te kvaliteta života, te 'Šampiona EU fondova'. Uz to, temeljem prijavljenih projekata izabrali smo pobjednike u kategorijama Eco i Smart City. Cilj nam je zajedničkim snagama stvoriti sustav nagrađivanja koji će biti objektivan i održiv te koji će promovirati one lokalne čelnike koji su svojim radom, stručnošću i zalaganjem poboljšali život svojih sugrađana i cjelokupne lokalne zajednice. Pripreme za ovogodišnji izbor najboljih gradova već su započele i uvjereni smo da ćemo ove godine čitav projekt podići na još višu razinu.

Upravo zato Hanza media je odlučila krenuti sa tjednim 'prilogom' Najbolji grad u Jutarnjem listu, u kojemu ćemo iz tjedna u tjedan izlaziti s top 10 analizama proračunskih izdvajanja gradova, terenskim istraživanjima, te izborom najboljih priča, projekata i mjera kojima gradovi rade na poticanju svog gospodarstva, demografije i kvalitete života.

Kao uvod u naš ovogodišnji izbor najboljih gradova analizirat ćemo i uspješnost gradova u korištenju EU fondova, a posebno ćemo pratiti Smart i Eco City projekte, te u suradnji sa kolegama iz Jutarnjeg lista donositi priče o primjerima dobrih praksa iz Hrvatske ali i inozemstva.

Inače, ono što nas posebno veseli u čitavom našem projektu gradonačelink.hr-a je pozitivan feedback kojeg na dnevnoj bazi dobivamo od građana ali i samih gradonačelnika. Naša Facebook stranica postala je tako mjesto aktivne međusobne komunikacije i interakcije građana i samih gradonačelnika, mjesto na kojem gradonačelnici odgovaraju na pitanja i komentare građana te međusobno komuniciraju i 'lajkaju' dobre projekte svojih kolega. Mjesto na kojem, što je uostalom i jedna od ključnih postavki našeg pristupa lokalnoj samoupravi, stranačka politika i boje nisu relevantne niti su tema razgovora. Ono o čemu se razgovara i na čemu inzistiramo su konkretni projekti, mjere i rezultati, te njihov utjecaj na svakodnevni život ljudi.

A kad su sami gradonačelnici u pitanju, veliki dio njih prepoznao nas kao ozbiljnog i relevantnog partnera u nastojanju da upravo lokalna samouprava postane pokretač pozitivnih reformi i promjena u društvu. Za ilustraciju, nakon našeg prvog istraživanja o visini naknada za bebe čak je 67 gradova podiglo naknade koje su postale jedna od ključnih pronatalitetnih mjera, a potaknuti našim istraživanjem o cijenama vrtića, nekoliko je gradova snizilo cijene i tako olakšalo život svojim građanima, roditeljima vrtićanaca, dok ih je jedan grad potpuno oslobodio plaćanja vrtića.

Nastavljamo stoga s našim pozitivnim pristupom i promicanjem dobrih projekata i praksi, a novi prilog u Jutarnjem listu kao uvod u naš ovogodišnji projekt izbora za Najbolji grad dodatno će, uvjereni smo, potaknuti pozitivne promjene koje se događaju na našoj lokalnoj sceni, te građanima omogućiti još bolji i detaljniji uvid u to što se i kako radi u njihovim sredinama, ali i ostalim hrvatskim gradovima. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)