Novska: Gameri u punom pogonu – 'Zovu nas budući milijunaši, ali nama nije cilj samo prodati nego i napraviti nešto novo…'

Saša Kumpović i Nenad Fijala

fo: Željko Gašparović: Saša Kumpović i Nenad Fijala

Posjetili smo novootvoreni Poduzetnički inkubator u Novskoj u kojemu od 1. travnja svoje start-upove vodi 13 prvih gamera, polaznika besplatnih edukacija za izradu video-igara koji su iskoristili potpore za samozapošljavanje, otvorili obrte i krenuli s poslom u najbržerastućoj industriji u svijetu

Puno brže nego je samim projektom bilo i predviđeno, Grad Novska se transformira i već funkcionira kao prvi centar gaming industrije u Hrvatskoj. Trinaest gamera, polaznika prvog kruga besplatnih šestomjesečnih edukacija za izradu video igara prije nešto više od mjesec dana iskoristilo je poticaje za samozapošljavanje, otvorili su obrte, uselili u svoje prostore u  Poduzetničkom inkubatoru, i već punom parom rade na novim igricama nadajući se da će upravo oni, prije ili kasnije, 'pogoditi'.

'Mogućnosti zarade su velike, ali neće svaki projekt na  kojem radimo uspjeti. Lako je moguće da i nakon dugotrajnog rada ne bude ništa, ali nakon nekoliko projekata sigurno će se dogoditi da jedan pogodimo', kaže nam tako Danijel Hojka, vlasnik tvrtke Nexus games. Zadovoljan je, kaže, kako je čitava priča u Novskoj posložena i organizirana, te kakvu su priliku on i ostali polaznici dobili zahvaljujući edukaciji i potporama za otvaranje posla. 'Imamo sve što nam treba za rad, ostalo je na nama', konstatira.

Naime, nakon besplatne šestomjesečne edukacije tijekom koje polaznici čak dobivaju i prosječnu hrvatsku plaću i plaćene troškove prijevoza, gameri su mogli iskoristiti potpore za samozapošljavanje koje su u Novskoj, pogotovo kad je gaming industrija u pitanju, višestruko veće nego u ostatku zemlje. Uz HZZ-ovih 55 tisuća, za otvaranje obrta u sektoru gaming industrije Grad Novska daje još 65 tisuća ('obične' potpore za samozapošljavanje u Novskoj su 45 tisuća kuna), a Sisačko-moslavačka županija dodaje još 35 tisuća. Ukupno,  u gaming industriju ovi mladi poduzetnici kreću sa 150 tisuća kuna potpora, što im omogućava ugodan start i poslovanje do uhodavanja posla.

'Jedini je uvjet da budu dvije godine održivi, nakon toga se nadamo da će biti dovoljno samostalno i da će opstati na tržištu', kaže Dominik Cvetkovski, stručnjak za edukaciju u Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije Si-Mo-Ra, koja je osmislila i provodi čitav projekt koji je već pobrao nekoliko međunarodnih priznanja kao jedan od najboljih i najinovativnijih EU projekata.

U prvoj grupi na edukaciju je krenulo 80 ljudi, završilo je i diplomiralo njih 39, a 15 ih je odmah otvorilo i svoje tvrtke/obrte. Trenutno se provodi drugi krug edukacije na koju je krenulo 49 ljudi i za sad još nije bilo odustajanja, kaže Cvetkovski i objašnjava kako edukacije traju po osam sati svaki dan, radi se programiranje, modeliranje, vizualizacija….

Hobi pretvorili u posao

Priliku da hobi i ljubav prema igricama pretvore u posao iskoristio je i Filib Arčabić, koji se bavi 2D i 3D dizajnom, te kreira 3D objekte za druge projekte. 'Npr, ako netko treba glavnog lika za igricu, ja ga mogu napraviti u 3D programu i animirati ga, istu stvar mogu raditi i sa 2D crtežima, a zajedno s kolegama radim i igre', kaže nam.

Danijel Hojka, Jurica Mišković i Filip Arčabić

Na nekim projektima, naime, svi ovi mladi gameri rade zajedno, a svi imaju i svoje, manje projekte.

'U dva mjeseca smo razvili svoj 2D platformer, a Si-Mo-Ra nam je omogućila da ga reklamiramo na najvećem sajmu, Infogamer Rebootu u Zagrebu tako da smo svi jako zadovoljni', kaže pak Jurica Mišković, vlasnik obrta Virtual ant, koji se već četiri godine bavi razvojem video-igara i vidi se isključivo u tom poslu.

Marina Dragomanović i Genoveva Veble svoj posao ne baziraju, pak, toliko na video igrama već se više bave 3D modeliranjem, arhitektonskim vizualizacijama i dizajnom. Očekivanja su im velika jer, kažu, 'zovu nas budućim milijunašima'.

'Gaming industrija se razvija strahovitom brzinom, a Hrvatska već ima svoje mjesto u tome. Šanse za uspjeh su velike, samo treba raditi i izaći na trište s dobrim proizvodom', kaže, pak, Nenad Fijala iz Kutine koji je nakon završene edukacije pokrenuo tvrtku Flamboyant Entertainment.

Da bez 'utučenih sati u ovom poslu nema ništa' slaže se i Saša Kumpović, koji je osnovao tvrtku Bitemind.

'Hobistički se već nekoliko godina bavim game developmentom, a sad je krenulo ozbiljno. Svaki dan se radi puno radno vrijeme, i više od toga, da bi bilo rezultata. Ali dobro je jer je zanimljivo, uživamo u tome, a motiv je svakako i rast gaming industrije u svijetu i u Hrvatskoj. Čak je i vlast počela prepoznavati vrijednost ove industrije i novac koji ona donosi, Želimo se i mi pokrenuti, talenata ima, volje i znanja također, a evo dobili smo sad i infrastrukturu i priliku za napraviti nešto veliko. Jer, mi želimo inovirati, napraviti nešto novo a ne samo gledati kako prodati…', kaže nam ovaj mladi poduzetnik. (fo: Željko Gašparović, txt: Žejko Gašparović, Marija Pulić Drljača)

 

Piletić:  Očekujemo gamere iz čitave Hrvatske i ovog dijela Europe

'Izgradnjom Poduzetničkog inkubatora Novska se profilira u središte hrvatske gaming industrije. Obnovom dvije zgrade dobili smo poslovne urede za 13 tvrtki za gaming industriju, a izgradnjom nove zgrade i studija Novska će definitivno dobiti prvi specijalizirani javni inkubator za gaming industriju i privući i ostale gamere i izrađivače iz ostatka Hrvatske i ovog dijela Europe', kaže gradonačelnik Marin Piletić.

Čelan: Slijedeći korak – srednjoškolski program za tehničare video igara

Direktor Si-Mo-Re Mario Čelan kaže nam kako je čitav projekt Poduzetničkog inkubatora PISMO realiziran puno brže od zacrtanih rokova. Plan je, naime, bio realizirati čitavu priču do 2022. godine, a u stvarnosti će sve biti gotovo do 1. rujna ove godine.

'Poduzetnički inkubator došao je do svoje točke br. 4, tj. izrade kurikuluma za novi 4-godišnji srednjoškolski program 'tehničar za razvoj video igara'. Nakon godinu dana izrade standarda, kvalifikacija i kurikuluma, Ministarstvo rada odobrilo je naša rješenja, kao i Agencija strukovno obrazovanje odraslih, a 2. svibnja je i ministrica obrazovanja potpisala odobrenje i ovaj program već iduće školske godine ulazi u redovni srednjoškolski program 1. godine u tehničkoj školi Sisak. Iduće godine se nadamo da će on zaživjeti i u ostalim školama na području županije. To nam čak vremenski nije toliko bitno jer projekt je dugoročan, ali nadamo se da ćemo uspjeti u ovim rokovima zbog klinaca, a ima ih već desetak, koji su spremni i žele odustati od srednjih škola u koje su krenuli, i upisati naš program', kaže nam Čelan.

Što se čitavog projekta tiče, prva zgrada Inkubatora je popunjena, u njoj je 13 start-upova i dvije tvrtke iz Zagreba. Druga zgrada inkubatora još je u rekonstrukciji, završetak se očekuje u srpnju, a 1. rujna je krajnji rok za uređenje i opremanje. Svečano otvorenje već je dogovoreno za 18. listopada, do kada u Novskoj očekuju otvaranje još barem desetak novih tvrtki.

'Očekujemo da ćemo sve indikatore iz projekta zadovoljiti i prije kraja samog projekta, što nitko nije očekivao. Mnogi su vjerovali, ali velika većina ne, ali evo, sve ono što je zacrtano tek za 2022. mi ćemo imati već u rujnu', kaže direktor agencije.