Četvrta Smart Cities konferencija

Pametnih rješenja je puno, ključno je pametno ih integrirati

Četvrta Smart Cities konferencija – koje ove godine nosi naziv Pametnim rješenjima do održivog grada održana je danas, 17. travnja, na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji Lidera te partnera veleposlanstva Švedske i Nizozemske, Zaklade  Konrad Adenauer i Udruge gradova.

Program konferencije otvorio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović koji je, između ostalog, naglasio ulogu „pametnih gradova“ u rješavanju gorućih društvenih pitanja i problema – onih vezanih uz gospodarstvo te iseljavanje mladih. „Svi smo svjedoci mode iseljavanja mladih iz Hrvatske. Kada smo pripremali konferenciju shvatili smo da je jedna od zadaća primjena smart rješenja u gradovima da se smanji broj onih koji će odlaziti iz Hrvatske, tako da se pametnim rješenjima privuku investitori koji će zaposliti nove ljude, da kroz pametne gradove rješavamo goruće ekonomske probleme“, naglasio je na samom početku Šajatović.

Uz prezentacije domaćih i stranih gostiju, primjerice one o Amsterdamu – kojeg je Europska unija proglasila inovacijskom prijestolnicom Europe te gdje su u primjenu pametnih rješenja uključeni skoro svi akteri (stanovnici, institucije, velike i male tvrtke) – najzanimljiviji je bio okrugli stol pod nazivom „Inovacijama do održivih gradova“ na kojem su o aktualnim, ali i budućim projektima razgovarali Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca, Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, te Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

Bjelovarski gradonačelnik, Dario Hrebak, svoj je grad predstavio kao prvi i jedini hrvatski grad koji je krenuo s potpunom digitalizacijom gradske uprave, ali i gradskog poslovanja. „Primijetili smo da, iako većina gradova ima digitaliziranu barem neku od usluga, ni jedan grad nema digitalizirani cjelokupni sustav. Iz tog razloga, odlučili smo angažirati dvije hrvatske tvrtke s kojima ćemo napraviti potpunu digitalnu transformaciju. To će nam omogućiti brzinu i efikasnost, ali i potpunu transparentnost u radu gradske uprave. Ovaj nimalo jednostavan i vrlo zahtjevan projekt završit će kroz godinu i pol dana, a naše su procjene da ćemo kroz dvije do tri godine nakon početka korištenja novog sustava uštedjeti svo ulaganje u ovaj veliki projekt“, rekao je Hrebak. Također, Hrebak je istaknuo i nedavno zatvoren gradski natječaj, „Bjelovar Startup 2018“, kojim će Grad najbolju startup ideju nagraditi s više od 100 tisuća kuna – „Među više od 20 prijava mladih inovatora najviše je onih s našeg, bjelovarskog Veleučilišta, koje ćemo putem ostvarenog projekta digitalnog inovacijskog centra (HUB-a) – koji smo među čak 137 europskih projekata uspjeli ostvariti, te smo uz Zagreb i Rijeku jedini hrvatski grad koji je to uspio – dići na jednu novu razini i pokrenuti IT industriju u Bjelovaru“, objasnio je gradonačelnik Hrebak.

O pametnim projektima u gradu Jastrebarskom pričao je gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je istaknuo nekoliko najzanimljivijih projekta. Jedan od njih svakako je sustav koji omogućuje praćenje kapitalnih projekata. „Sustav praćenja kapitalnih projekata povezan je s našom GIS platformom te se kroz ovako povezan sustav projekti prate po fazama, od ishođenja dokumentacije, rješavanja pravno-imovinskih odnosa, ali i financijski aspekt provedbe samih projekata. Usto, u Jaski je razvijeno još jedno pametno rješenje – radi se o sustavu koji omogućuje praćenje cjelokupne gradske, ali i državne imovine na području grada. Tako će grad Jastrebarsko biti prvi grad koji će državi pokloniti registar državne imovine.

Grad Karlovac predstavljao je gradonačelnik Damir Mandić koji je naglasio kako je Karlovac prvi grad koji se povezao na bazu Porezne uprave: „Ovaj sustav implementiran u gradsku upravu koristimo dvije godine i već je počeo pružati svoje prve rezultate, točnije, radi se o uštedi od pola milijuna kuna i to na području socijalnih programa. Naglasio bih i povezanost državne i lokalne razine koja je iznimno bitna, posebno u ovim smart rješenjima, mislim da ovdje ima puno prostora, ne samo u smislu modernizacije poslovnih procesa, već i modernizacije birokracije koja mora postati efikasnija“, objasnio je Mandić. Također, gradska je uprava povezana i s MUP-om, što znači da su različite potvrde potrebne građanima dostupne i na gradskoj adresi.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je Rijeka, koja je strategiju pametnog grada usvojila 2013. godine, još prije više od 15 godina krenula s uvođenjem pametnih rješenja u svakodnevnom poslovanju gradske uprave, misleći pritom na elektronički potpis i objedinjenu javnu nabavu. „Pametna rješenja nisu ništa novo. Svatko je u svome djelovanju od samog početka nastojao primijeniti najbolja, a samim time i pametna rješenja koja pomažu da bi gradska uprava bila efikasna, a da bi se građanima podigla kvaliteta života“. Obersnel je istaknuo i najvažnije gradske projekte, poput digitalizacijskog centra za provedbu digitalne transformacije, kao i Centra kompetencija za pametne gradove (vrijedan 150 milijuna kuna, od kojih će 112 milijuna kuna dobiti iz fondova EU), itd.

Izlaganjem Mirke Jozić, pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, podsjetili smo se na do sad implementirana pametna rješenja – Moj Zagreb vezan uz prijavu komunalnih nepravilnosti te niz aplikacija vezanih uz gradski javni prijevoz – i saznali kako je strategija pametnog grada trenutno u izradi te da bi se ista do jeseni trebala naći pred gradskim vijećnicima, ali i da će u roku od dvije godine kompletna gradska uprava biti digitalizirana. „Strategija pametnog grada Zagreba je u fazi rasprave, a uključili smo privatni sektor, različite institute, kao i Sveučilište, te zbog toga mislim kako ćemo proizvesti zaista kvalitetan dokument“, istaknula je Jozić. Također, spomenut je i projekt javne rasvjete čijom se provedbom očekuje ušteda veća od 60 posto, kao i pilot-projekt zelenog grada te projekt otvaranja četiri ekocentra u gradu za čišćenje motora automobila čime bi se za 30 posto smanjilo onečišćenje okoliša.

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, naglasio je osiguravanje dobre i brze internetske povezanosti, bez koje je nemoguće ostvariti pametna rješenja: „Čini mi se da je preduvjet pametnim rješenjima razvoj širokopojasnog interneta, što je i Zaprešić prepoznao te sada radi na takvom projektu vrijednom više od 50 milijuna kuna, čiji je i nositelj“, objasnio je Turk. Osim toga, naglasio je kako je Zaprešić krenuo s brendiranjem grada kao turističkog mjesta gdje je prisutan projekt vrijedan oko 50 milijuna kuna, ali i istaknuo važnost energetske učinkovitosti te očuvanja okoliša, čemu Grad pridaje veliku pažnju.

(gradonačelnik.hr)