Smart-city: Bjelovar otvorio proračun, Zaprešić prednjači po prikupljanju otpada, Supetar aplikacijom rješava gužve na trajektu

Više od 300 sudionika, predstavnika gradova, državne uprave i tehnoloških tvrtki, okupilo se u utorak u Zagrebu na 5. Liderovoj međunarodnoj konferenciji Smart Cities – Pametnim rješenjima do održivog grada. Konferencija iz godine u godinu okuplja sve više sudionika, a tema pametnih gradova postaje sve aktualnija jer čak 75 stanovnika Europe živi u gradovima, pa je 'opamećivanje' gradova ujedno velika prilika i za hrvatske startupove i tehnološke tvrtke.

O pametnim rješenjima u njihovim gradovima na glavnom panelu, kojeg su moderirali Dario Runtić iz Udruge gradova i Tin Bašić iz Lidera, govorili su gradonačelnici Bjelovara, Varaždina, Zaprešića i Supetra Dario Hrebak, Ivan Čehok, Željko Turk i Ivana Marković, te savjetnik gradonačelnika Splita Krešimir Budiša.

Hrebak je predstavio bjelovarski 'otvoreni proračun' koji građanima omogućava uvid do 5. razine proračuna, što nemaju niti gradski vijećnici u ostalim gradovima, te je najavio drugu fazu u kojoj će građani dobiti uvid u sve gradske transakcije i račune. Za 3-4 mjeseca Grad Bjelovar će, pak, postati prvi hrvatski potpuno digitalizirani grad s obzirom da završavaju proces digitalizacije u kojemu u jedinstveni sustav povezuju čak 100 poslovnih procesa gradske uprave.

Govoreći o pametnim rješenjima u Gradu Varaždinu Ivan Čehok upozorio je na infrastrukturne probleme i nedostatke, odnosno da većina gradova nema niti optičku mrežu. Grad Varaždin zato sam kreće u projekt postavljanja optičke mreže i brzog interneta čime će, uvjeren je Čehok, povećati BDP i zaposlenost za dva posto.

Krešimir Budiša govorio je o splitskom sustavu pametnog parkiranja koji se, kaže, isplatio u samo godinu dana a tvrtka Split parking ostvaruje profit kojim će graditi nove garaže i dalje širiti sustav.

Grad Supetar izradio je svoju smart-city strategiju a uz to što planiraju reorganizaciju i digitalizaciju gradske uprave, već ovu ljetnu sezonu dočekat će s novim pametnim rješenjem kojim će riješiti veliki problem gužvi na ukrcaju za trajekt. Izrađuju, naime, aplikaciju koja će goste na čitavom otoku obavještavati o situaciji u trajektnom pristaništu, o tome koliko se čeka na trajekt i kad trebaju krenuti da bi 'uhvatili' željeni trajekt. Na taj način bi već ovo ljeto trebali doskočiti ogromnim gužvama do kojih dolazi u pristaništu i koja stvara prometne probleme u čitavom gradu.

Osim toga, s obzirom da je Supetar, zajedno s Hvarom i Korčulom, ušao u projekt energetske tranzicije otoka, trenutno  izrađuju strategiju i planiraju brojna projekte usmjerene na učinkovito korištenje energije i odlaganje otpada.

Željko Turk istaknuo je, pak, kako čak 70 posto urbanog stanovništva u Zaprešiću ima podzemne spremnike za otpad koji se otvaraju s čipiranim karticama, te se smeće odvozi kad su kontejneri puni. Trenutno, pak, provode javni natječaj za veliki projekt kompletne zamjene javne rasvjete vrijedan oko 10 milijuna kuna. Rade i na osnivanju odjela tehničko-tehnoloških operacija kako bi svi procesi bili koordinirani, kao i na alternativnim izvorima toplinske energije,(gradonačelnik.hr/M.P.D.)