U četvrtak kreće novi WiFi4EU natječaj, dijeli se još 51 milijun eura

Nakon što je početkom prosinca završen prvi krug WiFi4EU natječaja preko kojega je Europska komisija podijelila 42 milijuna eura u vaučerima od po 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog interneta u gradovima i općinama, u četvrtak 4. 4. u 13 sati se otvara drugi poziv. Zbog velikog interesa, objavili su iz EK, povećan je iznos sredstava pa je ovaj put gradovima i općinama na raspolaganju 51 milijun eura, odnosno 3.400  vaučera.

Poziv se otvara u četvrtak u 13 sati i trajat će do petka u 17 sati, no s obzirom da natječaj funkcionira po principu 'najbržeg prsta' za očekivati je da će se svi  zainteresirani prijaviti već u prvim minutama nakon otvaranja poziva. Dobitnici će se, pak, znati  sredinom svibnja, nakon čega kreće i potpisivanje sporazuma o dodjeli sredstava. Bitno je naglasiti kako gradovi i općine mogu iskoristiti samo jedan vaučer iz ovog projekta, pa se na novi poziv ne bi trebali javljati oni koji su svojih 15 tisuća eura uspjeli dobiti u prvom pozivu jer se, navodi se u pozivu koji je raspisala EK,  njihove prijave neće prihvatiti.

To, konkretno, znači da 224 hrvatska grada i općine nemaju pravo na još jednu prijavu jer su svoje vaučere već dobili i iskoristili. Podsjetimo, u prošlom pozivu, u studenome, najbržim prstom za vaučere su se izborila 63 hrvatska grada i to, redom - Drniš, Buje, Belišće, Đurđevac, Donji Miholjac, Sveti Ivan Zelina, Novalja, Samobor, Ploče, Supetar, Glina, Vrgorac, Benkovac, Ogulin, Pula, Koprivnica, Dugo Selo, Šibenik, Donja Stubica, Čazma, Slatina, Buzet, Virovitica, Korčula, Mali Lošinj, Knin, Mursko Središće, Trogir, Cres, Split, Sveta Nedelja, Garešnica, Zaprešić, Karlovac, Bjelovar, Delnice, Beli Manastir, Slavonski Brod, Otok, Obrovac, Novi Marof, Vrlika, Nova Gradiška, Jastrebarsko, Petrinja, Čabar, Popovača, Đakovo, Valpovo, Županja, Rovinj, Pleternica, Komiža, Zlatar, Požega, Opuzen, Pag, Križevci, Sisak, Stari Grad, Krapina, Kaštela i Novigrad.

Kroz WiFI4EU program EU želi povećati dostupnost interneta u gradovima i općinama, pa su za besplatne vaučere, koje planiraju podijeliti kroz nekoliko poziva do kraja 2020. godine, odlučili podijeliti 120 milijuna eura. Iako su marketinški jako dobro osmislili čitav projekt,  prvi poziv, raspisan u svibnju prošle godine završio je totalnim debaklom jer je sustav, pod navalom preko 18,5 tisuća gradova i općina koji su se požurili prijaviti, krahirao u prvoj minuti nakon otvaranja poziva. Poziv je stoga poništen te je ponovljen u studenome, do kad su uspjeli riješiti tehničke limite te je sustav izdržao oko 13 tisuća prijava.

Problem je, naime, što je ključni kriterij za dobivanje vaučera brzina prijave, tzv. 'brzi prst', što u mnogim gradovima smatraju potpuno neprimjerenim jer bi se prijave trebale razmatrati po kvaliteti projekta, potrebama i postojećoj infrastrukturi u gradovimai općinama, a ne brzini klikanja. No, ta propozicija se nije mijenjala pa je brzi prst i dalje najvažniji u osvajanju vaučera. Stoga svim našim gradovima i općinama koji nisu bili dovoljno brzi ili zainteresirani u prvom pozivu, želimo dobar Internet i siguran prst u četvrtak u 13 sati. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)