WiFi4EU

U niskom startu 390 gradova i općina: Besplatan wi-fi ovisi o najbržem prstu!

U utorak 15. svibnja, u 13 sati otvara se prvi poziv za vaučere od 15 tisuća eura za besplatan WiFi internet u gradovima i općinama za koje se na razini EU prijavilo preko 17 tisuća gradova i općina, a dijeli se tek 1.000 vaučera.

Dan prije otvaranja poziva na natječaj WiFI4EU se registriralo 390 hrvatskih gradova i općina, od čega 119 gradova, a u prvom pozivu Hrvatskoj će pripasti 15-ak vaučera. Svima koji ovaj put ne budu dovoljno brzi, preostaje pričekati jedan od četiri naredna poziva, koliko će ih biti raspisano u naredne dvije godine

S obzirom da je ključni kriterij na temelju kojega će se dijeliti vaučeri brzina prijave, te da se očekuje kako će se baš svi – 17.746 gradova i općina iz svih zemalja EU-a pokušat prijaviti odmah u 13 sati, osim pitanja tko će osvojiti vaučere pitanje je i hoće li sustav izdržati toliku navalu ili će biti ispadanja i tehničkih problema kod prijave.

Sistemom 'najbržeg prsta' nije oduševljen Dario Hrebak, gardonačelnik Bjelovara koji se među prvima registrirao za ovaj natječaj, pa je zato i preko svog FB profila upozorio građane Bjelovara da smanje očekivanja, s obzirom da je gotovo lakše dobiti na lutriji nego ova sredstva. 

Mi smo pripremili projekt, sve je spremno. Očekivanja građana su velika jer je projekt dobro marketinški ispromoviran. Ono što me smeta je sljedeće – jedini kriterij za dobivanje projekta neće biti sama kvaliteta prijavljenog projekta, već sutrašnji najbrži prst. Isto tako, sredstva koja su na raspolaganju daleko su od dostatnih u smislu očekivanih prijava“, komentira Hrebak.

Sličnog je stava i gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja komentira kako joj ovaj način dodjele ne djeluje najpoštenije jer mnogo ovisi o kvaliteti pristupa sustavu i sreći. 'Grad Supetar se registrirao krajem travnja i vaučer bi nam mnogo pomogao jer bi postavili wi fi ne samo u Supetru već i ostalim naseljima. Nadamo se da neće biti potrebe za javljanje u drugom krugu', ističe Marković.

Još početkom godine za vaučer se registrirao i Grad Jastrebarsko, koji već ima besplatan bežični internet ali ga žele nadograditi.

Naravno da ćemo imati „angažiran prst“ i nadam se da ćemo biti među najbržima. Bitno je istaknuti da je Grad Jastrebarsko jedan od prvih gradova koji su već prije nekoliko godina uspostavili desetak Wi-Fi zona na turistički najfrekventnijim javnim površinama, čime smo omogućili besplatno surfanje svim posjetiteljima, ali i građanima. Dobivanjem vaučera dogradili bi postojeći sustav koji i ne funkcionira baš najbolje, zato što su najveći problem upravo operateri koji isporučuju slabe brzine, pa je surfanje na javnim površinama zagušeno kada se spoji veći broj korisnika. Registrirali smo se početkom godine, a ako ne dobijemo vaučer javit ćemo se i na drugi poziv, s nadom uspostave stabilnog Wi-F sustava kakav bi, s obzirom na vrijeme u kojem živimo, trebao i biti“, kaže nam gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Da podsjetimo, Europska se komisija odlučila na jačanje lokalne besplatne bežične povezivosti te tako promovirati smanjenje isključivosti. Tako je nedavno počela provedba plana „WiFi4EU“ – vrijednog 120 milijuna eura s mogućnosti proširenja – kojim će se na javnim mjestima u gradovima i općinama, poput trgova, parkova, knjižnica, muzeja, javnih ustanova, itd., osigurati postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme koja će osigurati besplatan i bežičan internet za sve!

Ovim, prvim pozivom svakoj će zemlji biti dodijeljeno najmanje 15 vaučera, sveukupno njih tisuću, od po 15 tisuća eura, za koje će se „boriti“ ukupno 17.746 europskih gradova i općina, onoliko koliko ih se službeno do danas registriralo. . Tijekom sljedeće dvije godine, koliko i sam projekt traje, objavit će se još četiri poziva za besplatan internet u gradovima i općinama, što će biti nova prilika za većinu onih koji sutra u 13 sati ne budu među 15 najbržih.

Također, zanimljivost ovog projekta svakako je i to da će gradovi i općine kojima projekti budu odobreni sami moći odabrati tvrtke koje će uspostaviti samu infrastrukturu i osigurati sve potrebne tehničke uvjete. Kao i za gradove i općine, i poduzećima je dana prilika za registraciju upravo kako bi ih gradovi i općine na što jednostavniji način mogli pronaći.

(gradonačelnik.hr)