9. susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI

U Vodicama najveći susret gradonačelnika i poduzetnika dosad

Na 9. susret gradonačelnika i poduzetnika u organizaciji Udruge gradova i poslovnog tjednika Lider dolazi čak pet ministara, 70 gradonačelnika, predstavnici 30 općina i 70 tvrtki, a govorit će se o aktualnim temama budućnosti lokalne samouprave, gospodarenja otpadom, upravljanju državnom imovinom, a rasprava će se voditi i o pitanju - imamo li problem rasta masovnog turizma i trebamo li ga počet ograničavati...

U organizaciji Udruge gradova i poslovnog tjednika Lider u srijedu popodne u Vodicama počinje deveta, ujedno najveća dosad konferencija '48 SATI – susret gradonačelnika i poduzetnika'. Kako nam kaže Liderov event manager konferencije Tomislav Blagaić, na konferenciji će se okupiti čak pet ministara, 110 predstavnika gradova, od čega 70 gradonačelnika, 30 predstavnika općina, te predstavnici 70 firmi. Za usporedbu, prošle godine na susretu u Puli okupilo se 300 sudionika, od čega 60 gradonačelnika.

Jedan od razloga povećanog interesa gradonačelnika vjerojatno je i izborna skupština Udruge gradova na kojoj će se ponovo birati predsjednik. Koliko će aktualni predsjednik Željko Turk imati protukandidata i tko će se sve kandidirati još uvijek službeno nije poznato, jer će se kandidature objaviti na Predsjedništvu Udruge gradova koja će se održati u srijedu navečer, a Izborna skupština održat će se na samom kraju konferencije, u petak poslijepodne.

Kao što smo naveli, na susret gradonačelnika i poduzetnika u Vodice dolazi čak pet ministara koji će govoriti o svojim resorskim temama važnim za funkcioniranje gradova. Ministar državne imovine Goran Marić u četvrtak će tako imati izlaganje o strategiji upravljanja državnom imovinom, dok će u petak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić govoriti o trenutno aktualnom efikasnom gospodarenju otpadom. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević i financija Zdravko Marić o budućnosti lokalne samouprave u svijetlu promjena koje joj predstoje s obzirom na Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i novi Zakon o jedinicama lokalne samouprave, te Zakon o komunalnom gospodarstvu.

Nakon izlaganja ministara, na temu budućnosti lokalne samouprave će biti održan i okrugli stol na kojem će govoriti predsjednik Udruge gradova Željko Turk, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović, gradonačelnici Bjelovara i Svetog Ivana Zeline Dario Hrebak i Hrvoje Košćec.

Na okruglom stolu o Zbrinjavanju otpada i lokalnom razvoju sudjelovat će, pak, pomoćnica ministra zaštite okoliša Anamarija Matak, načelnica sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Grada Zagreba Mirka Jozić, te Igor Cerinski, voditelj projekta Smart Cities Hrvatskog Telekoma.

Treći okrugli stol koji će se održati na ovoj konferenciji bit će na temu 'Kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem zajednice'. Na to, i pitanja imamo li problem rasta masovnog turizma i trebamo li taj rast ograničavati, te koliko su prostorni planovi optimizirani s potrebama razvoja turizma, odgovor će pokušat dati državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, te gradonačelnici Vodica, Novigrada, Dubrovnika i Malog Lošinja Nelka Tomić, Anteo Milos, Mato Franković i Ana Kučić. (gradonačelnik.hr)