Udruga nezavisnih gradonačelnika: Ne zanima nas nacionalna politika nego rad za naše građane

Iako su osnovani još u rujnu prošle godine, Udruga nezavisnih gradonačelnika ovih je dana u fokusu pažnje medija od kojih je neki vide kao 'novi MOST', odnosno platformu koja će uzdrmati bipolarnost hrvatske političke scene. No, predsjednik Udruge Ante Dabo tvrdi da im to nije cilj, nego umrežavanje i razmjena iskustava u upravljanju lokalnim sredinama.

Iako postoji već gotovo pola godine, te su u međuvremenu održali nekoliko sastanaka, pa i s ministrom državne imovine Goranom Marićem, Udruga nezavisnih gradonačelnika i načelnika tek je ovih dana privukla pažnju medija, koji su u njoj prepoznali 'novi MOST'. Teorija da bi se 40-ak nezavisnih načelnika i gradonačelnika okupljenih u Udrugu moglo prometnuti u novu političku opciju i platformu koja će uzdrmati hrvatsko političko dvostranačje najviše se temelji na činjenici da ih podržava i u projektu sudjeluje bivši mastermind MOST-a Ivica Relković. Dodatni vjetar u leđa ovoj priči daje i informacija da će se predstavnici Udruge idući tjedan sastati sa premijerom Andrejem Plenkovićem. No, predsjednik Udruge Ante Dabo, koji je i sam svojevremeno bio uključen u MOST-ovu platformu, poručuje kako nisu nikakav 'MOST 2', niti ih zanima nacionalna politika, već isključivo lokalni projekti na kojima rade kao načelnici i gradonačelnici. S te pozicije će, kaže, razgovarati i s premijerom.

'Početkom sljedećeg tjedna u Vladi, premijeru Plenkoviću, prezentiramo svoju platformu – upoznat ćemo ga s ciljevima i našim željama, jer, naravno, razvoja lokalne politike kakvu mi želimo nema ni bez potpore i pomoći s više razine. Naša želja je razvitak lokalne politike temeljen na projektima i radu za dobro naših građana koji bi svaki napredak svoje sredine trebali dobro osjećati', kaže nam Ante Dabo i ističe kako je temeljna želja ove platforme nezavisnih političara iz lokalnih sredina prije svega međusobno umrežavanje.

Udruga je osnovana još u rujnu prošle godine, a temeljni cilj im je - upoznavanje, otvaranje prostora za razmjenu iskustava, funkcionalno projektnu suradnju, koordinaciju i zajednički nastup prema višim razinama vlasti te rad na podizanju kompetencija upravljanja u Hrvatskoj.

'Znači, kroz suradnju svatko će sa svojim primjerima moći pružiti dodatno znanje, ali i iskustvo, s kojim će svi ostali moći još kvalitetnije upravljati svojim gradovima i općinama. Također, kapilarnost koju trenutno imamo na razini cijele zemlje, a vjerujem da će biti još i jača, svakako će dodatno pomoći u našem zajedničkom radu za što bolji razvoj svake lokalne jedinice koja to želi. Nas prvenstveno zanima lokalna politika i rad za ljude u našim mjestima, tj. nemamo apsolutno nikakve afinitete za rad na nacionalnoj razini, bez obzira na to što nas u Udruzi ima iz cijele zemlje“, ističe Dabo.

Među gradonačelnicima koji su se uključili u Udrugu su gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i njen zamjenik Denis Glavan, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, gradonačelnik Knina Marko Jelić i gradonačelnik Novalje Ante Dabo, koji ujedno obavlja i funkciju predsjednika u prvoj godini rada Udruge. Naime, Udrugu predstavlja Koordinacija sa svoja četiri predsjednika koji u četverogodišnjem mandatu, svaki po jednu godinu, predsjedavaju Udrugom.

U Udruzi je i dvadesetak načelnika općina, među kojima i Stipe Petrina (Primošten), Marko Grubelić (Tribunj), kao i određeni broj nezavisnih vijećnika, a očekuje se kako će njihov broj, kao i broj simpatizera i podupiratelja samo rasti. Kao što smo naveli, u cijelu priču aktivno je uključen i Ivica Relković, uz kojeg su u Udruzi nezavisnih aktivni i poduzetnik Bruno Iljkić, Vitomir Šimić te Branimir Karačić (Izvršni koordinator Udruge nezavisnih) – sve bivši Mostovi igrači iz sjene.

„Nakon mene predsjednik će postati netko od ostalih gradonačelnika ili načelnika uključenih u udrugu. Znate, iako mi postojimo formalno kao Udruga, ni na koji način formalno ne obvezujemo nikoga na priključenje Udruzi. Svatko je dobrodošao u konstruktivnoj raspravi koja nam je najvažnija. To se odnosi i na gospodina Relkovića koji, iako je najpoznatiji sa svojom pričom oko Mosta, daje dodatnu vrijednost radu naše Udruge i na kvalitetan način sudjeluje u samoj koordinaciji i ne baš toliko malog broja nas okupljenih“, dodatno je pojasnio Dabo.

(gradonačelnik.hr)