Đakovo: 245 tisuća kuna za uređenje policijske postaje

Nakon završene 6. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane u petak u Belom Manastiru, ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović potpisao je sporazum o uređenju objekata policijskih postaja Đakovo i Čepin koji je svečano uručio Ivanu Anušiću, županu osječko-baranjske županije, Marinu Mandariću, gradonačelniku Grada Đakova i Draženu Tonkovcu, načelniku Općine Čepin. Ovim sporazumom želi se poboljšati radne uvjete policijskih službenika koji rade u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.

Vrijednost uručenih sporazuma je 945 tisuća kuna, od kojeg iznosa je 700 tisuća namijenjeno uređenju i obnovi policijske postaje u Čepinu, a 245 tisuća obnovi đakovačke policijske postaje. Objekti će se urediti zajedničkim ulaganjem odnosno 50% troškova na obje lokacije snosit će općina Čepin, odnosno grad Đakovo, po 30% Županija osječko-baranjska, a po 20% Ministarstvo unutarnjih poslova.

Nastavak je to vrlo kvalitetne i uspješne suradnje po pitanju sigurnosti i mirnog života, koju Ministarstvo unutarnjih poslova razvija s lokalnim sredinama diljem Hrvatske, na obostranu korist od početka ove godine.

„Osim sporazuma o adaptaciji poslovnih prostora, dosad smo u okviru ove državno-lokalne suradnje, s jedinicama lokalne (i regionalne) vlasti sklopili i četiri ugovora o zakupu poslovnog prostora te sedam o sufinanciranju troškova stanovanja policijskih službenika, koji nisu trajno naseljeni u županijama u kojima su zaposleni. Uz to, radne i smještajne uvjete poboljšavamo i ulaganjem u energetsku obnovu, za što smo prijavili 26 objekata. Dosad su nam se ta tri modaliteta suradnje s lokalnim zajednicama pokazala dostatnim za sveobuhvatno i sistematično poboljšanje radnih uvjeta policijskih službenika, što ne znači da s vremenom oblik suradnje nećemo i širiti. Nove oblike suradnje uvodit ćemo sukladno potrebama s terena.“ rekao je ministars Božinović.

Za istaknuti je da je na području osječko-baranjske županije, u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. godine, za ovu kalendarsku godinu odobren prihod od 21,9 milijuna kuna za sanaciju opasnih mjesta te je Ministarstvo unutarnjih poslova, između ostalih podnositelja zahtjeva, sklopilo i sporazume o sufinanciranju radova na sanaciji opasnih mjesta sa Upravom za ceste Osječko-baranjske županije i s gradovima Beli Manastir i Valpovo.

Nadalje, osim navedenog, ministar unutarnjih poslova potpisao je i sporazum o uređenju objekta Policijske postaje Vinkovci s Božom Galićem, županom Vukovarsko-srijemske županije i Ivanom Bosančićem, gradonačelnikom Grada Vinkovaca.

Za napomenuti je da je to ukupno šest potpisanih sporazuma za adaptaciju 10 policijskih objekata. Postignut je dogovor o zajedničkom ulaganju u uređenje, u iznosu od 500 tisuća kuna, po podijeli troškova: Grad Vinkovci snosit će 50%, Vukovarsko-srijemska županija 30%, a Ministarstvo unutarnjih poslova 20% ukupnih troškova.

Time je dosad, u okviru suradnje s jedinicama lokalne uprave i samouprave, Ministarstvo unutarnjih poslova sklopilo sporazume ukupne vrijednosti od 2,3 milijuna kuna (Čepin 700 tisuća, Đakovo 245 tisuća, Požega 300 tisuća, Dubrovnik 600 tisuća, Vinkovci 500 tisuća). (Grad Đakovo, MUP)