Đakovo: Certifikat "Proizvod hrvatskog seljaka" za 53 gospodarstva

Univerzal d.o.o. u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica tradicionalno i ove godine sudjeluje u projektu „Certificirane seljačke tržnice“, kojim se lokalnim proizvođačima svježih i zdravih namirnica iz domaćeg uzgoja daje poseban status, a istovremeno građanima koji kupuju na tržnici pruža mogućnost izbora provjerenih proizvoda iz kontroliranog uzgoja. 
Tim povodom, svečanost uručenja certifikata za 53 proizvođača, koji su prošli stručnu provjeru uzgojnih uvjeta i kultura, održana je danas na Gradskoj tržnici u Đakovu. Certifikate je uručio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić.

Cjelogodišnji je trud i rad obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ovime prepoznat i posebno vrednovan dodjelom certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“ koji prate vidljiva obilježja - majice, kape i pregače u prepoznatljivim žutim i zelenim bojama. Univerzalovi su partneri u ovome projektu Hrvatska poljoprivredno-šumarka savjetodavna služba, Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija.

Đakovačka tržnica ovime se našla u društvu 35 hrvatskih tržnica okupljenih u navedenu udrugu čiji je stručni tajnik Miljenko Ernoić rekao kako projekt sada u nizu gradova obuhvaća oko 600 OPG-ova. - Pokažimo da Slavonija može proizvesti hranu ne za jednu, nego za barem četiri Hrvatske, rekao je Ernoić. Dodjeli je nazočio i Josip Lovković, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije koja je partner Gradu u ovim aktivnostima. Zamjenik gradonačelnika Antun Galić, obraćajući se vrijednim proizvođačima, kazao je kako i sam potječe iz obitelji koja se bavila i još uvijek se bavi proizvodnjom hrane. - Od '92. do '96. svaku subotu i svaku srijedu sam kao dijete, kada su to školske obveze dopuštale, bio ovdje na tržnici, tako da znam što prolazite vi kao prodavači, rekao je Galić. Naglasio je nadalje da je Grad prije tri mjeseca oformio Upravni odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam. „Želimo da kroz njega budete sukreatori, promotori kupovine domaće i zdrave hrane. Za nas je svaki prodavač ovdje jedno radno mjesto. U novoformirani odjel dobro ste došli idejama koje ćemo sa sluhom saslušati i ako to Grad može potpomoći – mi smo tu“, poručio je zamjenik gradonačelnika. Dodjela certifikata bila je prigoda prisjetiti se nedavno preminule Julke Kobić koja je slovila za najstariju đakovačku piljaricu, također nositeljicu certifikata.

(Grad Đakovo)