Đakovo: Gradovi i općine u Slavoniji jačaju demografske mjere - povećavaju naknade za bebe, plaćaju prehranu u vrtićima i školama te prijevoz učenika

U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Grada Đakova,  na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, održana je konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema“.

Ovo je prva u nizu konferencija na temu demografske revitalizacije, aktualnih demografskih trendova i doprinosa jedinica lokalne samouprave demografskoj revitalizaciji koje će Ministarstvo organizirati u suradnji s gradovima i općinama tijekom 2019. i 2020.

Cilj konferencija je okupljanje predstavnika lokalne samouprave, stručnjaka iz područja demografije i srodnih područja te predstavnika Ministarstva, pri čemu je naglasak na razmjeni iskustava i primjerima dobre prakse, predstavljanju mjera koje se provode na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te problemima i mogućim rješenjima s kojima se JLP(R)S-ovi susreću. Djelovanjem na svim navedenim razinama, možemo odgovoriti na izazove i djelovati već danas.

Konferenciju su pozdravnim govorima otvorili dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr.sc. Vladimir Dugalić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić  te pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak.

U prvom dijelu konferencije kao govornici sudjelovali su demograf s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru  dr.sc. Dražen Živić, načelnik Sektora za demografski razvoj dr. sc Domagoj Novosel, dr.sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest te dr.sc. Pero Aračić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Pogled u prošlost s  demografskog, povijesnog i sociološkog konteksta, neophodan je za razumijevanje vremena i prostora u kojem živimo te polazna osnova za rješavanje problema i izazova današnjeg društva.

Drugi dio konferencije bio je posvećen primjerima dobre prakse i predstavljanju mjera koje se provode na lokalnoj i nacionalnoj razini, a govorili su voditeljica Službe za istraživanje i koordinaciju demografske politike Ivana Udovičić, zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem, gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić, ispred Općine Strizivojna Matea Spajić, zamjenik gradonačelnika Grada Belišća Domagoj Varžić, te načelnik Općine Vladislavci Marjan Tomas.

Gradonačelnik grada domaćina Marin Mandarić istaknuo je važnost ulaganja u ljudski kapital, kao i nužnost komunikacije vlasti na svim razinama, ali i preuzimanje odgovornosti prema građanima. U prvom dijelu Konferencije istaknuti stručnjaci iz područja demografije dali su svoj doprinos temi te viđenje problematike demografije na području Slavonije, Baranje i Srijema. Dr.sc. Dražen Živić predstavio je demografska kretanja ove regije proteklih desetljeća te nužnost provođenja sveobuhvatnih, dugoročnih i održivih mjera kao buduće perspektive revitalizacije. Načelnik Sektora za demografski razvoj ovog ministarstva dr.sc. Domagoj Novosel dao je pregled demografskih kretanja u 20. stoljeću, a kao posljedicu lošije demografske slike navodi ranije povijesne događaje koji nisu bili povoljni za ovu regiju (procesi deagrarizacije, ratna stradanja te promjene društvenih i političkih prilika). To je potvrdio i dr. sc. Robert Skenderović koji je smanjenje fertiliteta i nataliteta  („bijela kuga“) naveo kao demografski trend koji traje već 150 godina. Također, spomenuo je da se taj demografski trend pojavljuje u mnogim državama svijeta, te da neke od država problem nataliteta rješavaju imigracijom.

Sudionicima su predstavljene i aktualne mjere koje provodi Ministarstvo, a voditeljica Službe za istraživanje i koordinaciju demografske politike Ivana Udovičić pozvala je jedinice lokalne i područne samouprave na suradnju i partnerstvo kroz daljnje ulaganje projekte s ciljem ravnomjernog razvoja svih hrvatskih regija. 

Pojedine općine i gradovi u regiji Slavonije, Baranje i Srijema provode demografske mjere koje mogu pridonijeti povratku stanovništva, većoj stopi nataliteta i sličnim pozitivnim demografskim trendovima. Gradonačelnici i općinski načelnici predstavili su mjere koje provode na lokalnoj razini te istaknuli primjere dobre prakse, a cilj je razmjena iskustava s ostalim sudionicima.

Ispred Grada Đakova, zamjenik gradonačelnika Robert Francem nadovezao se na prijašnja izlaganja te istaknuo da je doseljavanje stanovnika na ovo područje u prošlosti bilo intenzivnije, a uloga je lokalne vlasti stvaranje pozitivnog okružja za poticanje demografske obnove, zadržavanje i povratak stanovništva uz aktivno i inovativno provođenje atraktivnih mjera. Grad Novska je pad novorođene djece uspio zaustaviti, između ostalog, i provođenjem paketa mjera, navodi gradonačelnik Marin Piletić. Ulaganjem u izgradnju novog vrtića, jednokratnim novčanim naknadama i paketima za novorođenčad te stipendiranjem studenata, grad aktivno ulaže u najmlađe.

Ispred Općine Strizivojna, Matea Spajić istaknula je mjere koje se osiguravaju stanovnicima općine, a cilj im je poticanje demografske obnove. Općina Strizivojna osigurala je mjesta u dječjem vrtiću izgradnjom i opremanjem istog, isplaćuje jednokratne naknade za rođenje djeteta, sufinancira predškolski odgoj i obrazovanje te prehranu i radni pribor za osnovnoškolce. Također, smanjena je cijena komunalnog doprinosa i prireza, a besplatnim pripremama za državnu maturu i stipendijama za učenike i studente te poticanjem kupnje prve nekretnine ulaže se u mlade ljude. Mjere socijalne i demografske politike Grada Belišća prezentirao je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić te istaknuo kako Grad osigurava besplatan vrtić, a povisio je i plaće zaposlenicima vrtića. Nadalje, poticajnom stanogradnjom ulaže se u rješavanje stambenog pitanja građana, a novi građani bit će oslobođeni plaćanja komunalnih naknada. Grad stipendira studente, učenicima osigurava besplatan prijevoz i udžbenike te mliječne proizvode. Također, jednokratnim naknadama za novorođenče pomaže se mladim obiteljima, a uskrsnicama i božićnicama umirovljenicima i nezaposlenima. Općina Vladislavci mala je općina koja se ističe provođenjem inovativnih mjera koje je predstavio načelnik Marijan Tomas. Istaknute mjere koje Općina provodi su subvencije za izgradnju stambenih objekata, sufinanciranje priključenja na komunalnu infrastrukturu i energetsku obnovu, program samozapošljavanja, osiguravanje besplatnog vrtića, jaslica  te prehrane, prijevoza i školskih udžbenika, stipendiranje učenika i studenata, kao i jednokratna naknada za novorođenče.

Lokalne jedinice u 5 slavonskih županija uhvatile su se u koštac s nepovoljnim demografskim trendovima te su, unatoč, gospodarskim izazovima u 2019. godini, u odnosu na ranije, dodatno uložile u provođenje demografskih mjera. Predstavnici gradova i općina istaknuli su kao vjetar u leđa, između ostalog, i poreznu politiku Vlade Republike Hrvatske tj. decentralizaciju poreznih prihoda koje su mnoge jedinice lokalne samouprave usmjerile upravo u pronatalitetnu politiku s ciljem demografske revitalizacije.

Primjerice, od 127 slavonskih gradova i općina tek 7 ih ne isplaćuje sredstva za novorođenu djecu, a u ovoj godini mnoge su i povećale naknade. Također, gotovo sve sufinanciraju ili u potpunosti financiraju boravak djece i prehranu u vrtićima na svome području ili u susjednim općinama, ukoliko nemaju vrtića. Pored toga, većina slavonskih jedinica subvencionira školsku prehranu, a neke se, poput Đakova, mogu pohvaliti besplatnim prijevozom za osnovnoškolske i srednjoškolske učenike kao i besplatnim obrocima u osnovnim školama.

Promocijom ciljeva demografske revitalizacije pridonosi se stvaranju pozitivnog okruženja, mijenjanju svijesti te jačanju stava kako cjelokupna populacija može dati svoj doprinos demografskoj obnovi i boljoj budućnosti države.

Pojašnjenjem da „u provođenju javnih politika usmjerenih na poboljšanje demografskih trendova treba biti strpljiv i ustrajan i razmišljati dugoročno te da moraju prožeti mnoge segmente javnog života i rada kako bi se kroz određeno vrijeme moglo govoriti o usporavanju negativnih demografskih trendova,“ konferenciju je zaključio demograf dr. sc. Dražen Živić. (Grad Đakovo)