Đakovo: Grad na dražbi kupio poslovni prostor za novi vrtić

Na nedavno održanoj dražbi Grad Đakovo je kupio bivši poslovni prostor Pan-Trgoprometove samoposluge u dijelu grada „Sjever“ uz tamošnji Dom zdravlja, ljekarnu i u neposrednoj blizini Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića. Plan je Grada na tom prostoru izgraditi vrtić, jer kako kažu u Gradu, u tom dijelu grada vrtića kronično nedostaje. No uz taj, kao i još neke planove uređenja i gradnje vrtića, očekuje se da će mjesto u vrtićima naći svi mališani. Trenutačno ih je oko 100 na čekanju. Taj potez još je jedan dokaz da Grad Đakovo razmišlja o svojoj demografskoj slici. Podsjetimo da je Grad znatno povećao naknadu za novorođene bebe te blagi rast nataliteta. Lani su, naime, isplaćene 223 naknade za bebe, iz čega proizlazi da je u 2018. bilo 17 beba više nego u 2017. godini.

Grad je izlicitirao i prostor kupio za 510.000 kuna na četvrtoj stečajnoj dražbi te nekretnine. Riječ je o približno 1.300 kvadrata poslovnog prostora u blizini kojeg je Grad nedavno izgradio više parkirnih mjesta. Također, ondje se nalazi i veliki park što zaokružuje cjelinu. Namjera Grada Đakova je ove godine izraditi projektnu dokumentaciju za gradnju vrtića i ishoditi sve potrebne dozvole. Iduće godine plan je u gradskom proračunu osigurati sredstva za gradnju vrtića ali i tražiti priliku za bespovratna sredstva Ministarstva za demografiju.

Grad je inače dao  najveću ponudu na dražbi, u  roku od 45 dana Vjerovničko vijeće treba prihvatiti ili odbaciti ponudu. Nakon njihovog prihvaćanja ponude, jer, kako napominju u Gradu, nema razloga da ne bude tako, Grad ima rok od 30 dana da uplati izlicitirani iznos. Za očekivati je da će se već na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti održana u svibnju, na dnevnom redu naći kupovina ovog objekta i zatražiti suglasnost vijećnika.

Grad Đakovo u trima objektima gradskog Dječjeg vrtića (Botićeva, Mažuranićeva i Vila) trenutno ima 290 mališana, a stotinjak ih je na čekanju. U ovom trenutku radi se na uređenju potkrovlja vrtića u Botićevoj gdje će nakon dovršetka radova početkom rujna ove godine svoje mjesto pronaći još 40-ak mališana. Vrtić će se graditi i u đakovačkom prigradskom naselju Piškorevci, pa uz nove kapacitete u Botićevoj i na Sjeveru u Gradu Đakovu smatraju da više neće biti mališana na listi čekanja. (gradonačelnik.hr, L.K.)