Đakovo: Osigurani besplatni udžbenici i veće naknade za novorođenčad

Grad Đakovo je u novom proračunu za 2018. godinu osigurao financijska sredstva za besplatne udžbenike učenika osnovnih škola, veće naknade za svu novorođenu djecu, sufinanciranje prijevoza učenika te studenata, veće naknade usmjerene umirovljenicima, kao i povoljnije cijene vrtića i jaslica. Isto tako, predviđena su veća izdvajanja za sport i kulturu, a uslijedit će i, po prvi put, „dolazak“ financijskih sredstava iz fondova Europske unije.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić predstavljanjem najvećeg proračuna do sada koji iznosi 95.650.000 kuna, predstavio je i niz mjera iz programa socijalne skrbi. Iako je do sada  grad svim prvašićima financirao opremu za školu, i za to izdvajao do 100 tisuća kuna, od ove će godine za sve učenike osnovnih škola biti osigurani besplatni udžbenici, za što će biti izdvojeno 1,3 milijuna kuna.

Također, povećavaju se i naknade za novorođenčad – za prvo i drugo dijete naknada će iznositi 1.500 kuna, a za treće i svako sljedeće 2 tisuće kuna, što predstavlja povećanje za 500, odnosno 1000 kuna. Za ovu će mjeru u novom proračunu biti izdvojeno 500 tisuća kuna.

Usto, roditeljima će se pomoći i povoljnijim uslugama vrtića i jaslica. Od sada će za samohrane roditelje cijene vrtića biti 20% jeftinije, a roditelji s više djece će za drugo dijete plaćati isto 20% nižu cijenu, dok će treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji biti oslobođeno plaćanja vrtića i jaslica. Treba dodati kako su osigurana sredstva i za zapošljavanje stručnog tima u vrtiću (psiholog, pedagog i viša medicinska sestra) što svakako predstavlja iskorak prema stručnijem radu cijelog vrtića. Dolazi i do sufinanciranja djece u privatnim vrtićima, točnije, 500 kuna će biti izdvojeno za svako dijete smješteno u privatnim vrtićima. Za će mjeru biti izdvojeno milijun kuna.

S 500 tisuća kuna sufinancirat će se prijevoz učenika i studenata s područja grada Đakova, što znači da će grad sufinancirati kompletan iznos koji nije pokriven Državnom ili Županijskom odlukom o sufinanciranju prijevoza učenika, to iznosi 20% od ukupne cijene karte, dok će sve studente biti osigurane povlaštene karte, jeftinije za oko 20% u odnosu na redovne cijene.

U osnovnim školama na području grada Đakova sufinancirat će se prehrana za učenike, tako da će Osječko-baranjska županija izdvajati 70%, a grad Đakovo 30% cijene obroka. S ovom stavkom izdvajanja od 550 tisuća kuna svaki će osnovnoškolac imati besplatan obrok u školi.

Da se starija populacija grada ne bi osjetila zapostavljenom, u novom proračunu osigurano je milijun kuna za uskrsnice i božićnice umirovljenicima – tako će umirovljenici sada dobivati 200, a ne 100 kuna koliko su dobivali do sada.

(Gradonačelnik.hr)