Đakovo: U petak počinju Đakovački vezovi, očekuje se preko 110.000 posjetitelja

Od 21. lipnja do 7. srpnja Đakovo se biti domaćin najpoznatije u zemlji manifestacije izvornog narodnog folklora – 53. Đakovačkih vezova, u kojoj tradicionalno sudjeluje cijeli grad, ali kao i svake godine očekuje se na desetke tisuća posjetitelja iz zemlje i inozemstva. Prema službenim podacima, posljednjih godina ih je bilo oko 110.000, koliko ih se očekuje i ove godine, iako procjene govore da bi ih zbog sve veće popularnosti i bolje povezanosti moglo biti i više.

- Kada govorimo o važnosti i utjecaju Đakovačkih vezova na turizam grada Đakova, on je neizmjeran. Đakovački vezovi obuhvaćaju glavne turističke proizvode destinacije Đakovo, kulturu i enogastronomiju. Upravo se ovom manifestacijom podiže kvaliteta, održivost i vidljivost naših glavnih turističkih elemenata. Đakovački vezovi od posebne su važnosti za lokalnu zajednicu i očuvanje naslijeđa, a Statutom Grada Đakova definirani su kao manifestacija od iznimne važnosti za Đakovo i za regiju. Njezina je svrha obnova tradicije i skrb o njoj, sve ono što znači regionalni i nacionalni identitet. Postizanjem ove svrhe Vezovi su „Hallmark kulturno događanje” (karakterističan događaj – obilježje prema kojem je neko mjesto poznato i izvan granica zemlje u kojoj se održava). Đakovački vezovi jačaju osjećaj lokalnog ponosa i zajedništva stanovnika, ali i međunarodnu prepoznatljivost Đakova. Vrlo smo ponosni na činjenicu da su to  manifestacija svih građanki i građana grada Đakova, koji su i najbolji ambasadori iste. Grad Đakovo je u 2018. godini bio finalist Najuspješnije destinacije kontinentalne Hrvatske na Danima hrvatskog turizma te je svakako manifestacija imala veliku utjecaj, naravno uz druge elemente, na ovaj uspjeh. Manifestacija je već dugi niz godina proglašena TOP događajem od strane Hrvatske turističke zajednice te se time važnost na turizam pozicionira i na nacionalnu razinu – kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. godine kao specifična prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma. Od tada se održavaju svake godine, a tijekom manifestacije može se vidjeti izvorni folklor prije svega Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te drugih krajeva Hrvatske uz prateće priredbe – otvorenje raznih izložbi, konjičke priredbe te druge kulturne i turističke priredbe. Među folklornim priredbama su primjerice Mali vezovi, Pučko crkveno pjevanje, Svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, Gosti u pjesmi i plesu, Svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja „Slavonijo zemljo plemenita” uz izbor najbolje nošenog narodnog ruha. 

   Fo:Marko Milas

U sklopu Đakovačkih vezova održava se i Bonavita u Trnavi – natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, zatim gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca. Ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje. Kao sastavni dio programa pojavljuje se još i Međunarodni etno film festival „Srce Slavonije”.

Po drugi puta manifestacija ima i zemlju partnera, a ove godine to je Slovačka.

- Manifestacija potiče porast turističkog i ugostiteljskog prometa, ne samo na području grada Đakova, već i čitave regije. Za vrijeme trajanja manifestacije svi smještajni objekti na području grada Đakova budu popunjeni. S obzirom na veliki broj posjetitelja, „krevet više” traži se i u drugim destinacijama regije a time benefiti koje donosi manifestacija nisu samo lokalnog karaktera, već i regionalnog. Nadalje, posjetitelji često spajaju Đakovačke vezove, kao motiv putovanja, s drugim znamenitostima u regiji – kaže Marija Burek.

Povodom manifestacije, Grad Đakovo u suradnji s Hrvatskim željeznicama, svim putnicima posjetiteljima ove manifestacije, odobrava popust 40% na redovne prijevozne karte u 1. i 2. razredu redovnih vlakova u unutarnjem prijevozu. Popustom se također mogu koristiti i slovenski državljani za dvosmjerna putovanja s područja svih kolodvora Slovenskih željeznica do kolodvora Đakovo i natrag.

Direktorica turističke zajednice kaže da s 53. Đakovačkim vezovima nije kraj događanjima na području grada Đakova tijekom ljeta.

- Slijedi nam Đakovačko ljeto gdje je iznimno popularno Ljetno kino u Strossmayerovom perivoju, Arla fest (festival urbane kulture), zatim 9. Šokačka alka u Selcima Đakovačkim te 25. Piškorevački sokaci (folklorna manifestacija) u Piškorevcima. Ne treba zaboraviti ni Gradske bazene Đakovo koji osiguravaju osvježenje u ljetnim mjesecima i zabavu za cijelu obitelj – kaže Burek. (L.K.)