Đurđevac: Izglasan rekordni proračun težak 126,5 milijuna kuna

Na jučerašnjoj 15. sjednici Gradskog vijeća vijećnici su izglasali rekordan proračun u povijesti Grada Đurđevca koji iznosi 126,5 milijuna kuna.

Grad trenutno u provedbi ima 28 projekata vrijednih oko 70 milijuna kuna, od čega je udio Grada u njima svega 11 milijuna. Posebno su nam dragi projekti kojima se osiguravaju bolji uvjeti za život i rad u našem gradu. Stavimo li iznos odobrenih sredstava s brojem stanovnika dolazimo do brojke da je po stanovniku povučeno više od 8.470,00 kuna, što je više od 1.120 eura po stanovniku, a tu nije uračunat projekt Aglomeracije vrijedan 282 milijuna kuna koji provode naše Komunalije. U 2019. nastavljamo s provedbom EU projekata i prijavom na natječaje koje će raspisivati ministarstva“, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Naglasio je i kako iznimno važno i kako se nastavlja raditi na pripremi projektne dokumentacije za nova razdoblja financiranja iz EU fondova kako bi se zadržao ovakav dinamičan nivo investicija i razvoja grada u budućnosti. Sva su područja iz djelatnosti Grada Đurđevca na ovaj način povećala svoje financiranje za razvoj.

Što se projekta u idućoj godini tiče, u Gradu Đurđevcu kao ključne ističu obnovu i opremanje Posjetiteljskog centra i hostela u Boriku, te uređenje Đurđevačkih pijesaka, a što će se financirati iz projekta „Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka“ vrijednog ukupno 17,3 milijuna kuna. Osim toga, gradit će se Poduzetnički inkubator u samom središtu grada vrijednosti 11 milijuna kuna, ali i provesti tri energetske obnove javnih zgrada ukupno vrijednosti 15,8 milijuna. kuna.

Kako bi pomogli poduzetnicima u razvoju ideja, pokretanju poslovanja, ali i razvoju novih ideja, Grad je povećao iznos za poticanje poduzetništva i poljoprivrede sa 400.000,00 kuna u 2018. na 600.000,00 kuna 2019. godini. 'U 14 mjera koje se nalaze u Programu dodjele potpora u poljoprivredi i 16 mjera iz Programa dodjele potpora u poduzetništvu, vjerujemo da će svatko pronaći nešto što će mu olakšati poslovanje i pomoći mu u razvoju novih poduzetničkih ideja. Ovu priliku je u 2018. godini iskoristilo 85 poduzetnika i poljoprivrednika kojima je iz proračuna Grada Đurđevca isplaćeno 192.252,00 kuna', kaže gradonačelnik Janči. (gradonačelnik.hr)