Đurđevac prvi u Hrvatskoj provodi izbore s volonterskim biračkim odborima!

Grad Đurđevac ulazi u političku povijest Hrvatske kao prvi grad koji će provesti izbore s volonterskim biračkim odborima, bez plaćanja naknada. U nedjelju 3. prosinca građani Đurđevca birat će svoje predstavnike u mjesnim odborima, a u svih 15 biračkih odbora sjedit će volonteri.

Građani su se, kao što je gradonačelnik Hrvoje Janči i predvidio, odazvali javnom pozivu kojeg je Grad raspisao za volontiranje u biračkim odborima, te ih se skupilo svih 150, koliko ih je potrebno za popunjavanje 15 biračkih odbora. Osim što je uveo dosad nezabilježenu praksu na hrvatskim izborima, Grad Đurđevac na ovaj je način uštedio 55 tisuća kuna, koliko bi iznosile naknade članovima biračkih odbora na ovim izborima. Sudeći, pak, po najavi gradonačelnika Jančija, za očekivati je da će se i idući izbori u ovom gradu provesti po istom modelu.

'Ovo je dobar primjer kako bi se trebali provoditi svi izbori u Hrvatskoj', ističe gradonačelnik Janči.

Već smo pisali kako bi se, kada bi se ova inicijativa proširila i profunkcionirala na razini čitave države, uštedjelo na desetke milijuna kuna. Prošli lokalni izbori stajali su 40 milijuna kuna bruto. Diljem Hrvatske bilo je 6618 biračkih odbora od kojih je svaki imao po osam članova kojima je isplaćeno gotovo 16 milijuna kuna. Tome treba pridodati i naknade predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora pa se brzo dođe do 20 milijuna kuna neto, izračunao je svojedobno lokalni.hr. (gradonačelnik.hr)