Đurđevac: U sklopu projekta 'Maslačak za sve' nabavljeno preko 1.000 didaktičkih igrački

'Maslačak za sve' naziv je projekta vrijednog 5,1 milijun kuna, a u sklopu kojeg su predškolci dobili preko 1.000 komada didaktičkih igrački i opreme, a osiguran je i poslijepodnevni rad vrtića Maslačak za jednu mješovitu grupu od 20 djece.

– Projektom se unaprijedilo i pet postojećih kratkih programa, a to su engleski, zbor, sportsko-ritmička, etno-tradicijska i vjerska grupa, a uvedno je i novih šest novih programa: njemački, likovna, informatička, eko, rad s darovitom djecom i program potpore roditeljima – rekla je ravnateljica Marija Čupen Tomica i dodala kako se poslijepodnevni rad planira u vremenu od 11 do 21 sat sa četiri obroka dnevno.

Budući da DV Maslačak raspolaže dostatnim prostorom za provedbu aktivnosti koje obuhvaćaju cijelo potkrovlje, ovim projektom ga se i dodatno opremilo sukladno potrebama dodatnih programa.

– U posljednje tri godine Grad je uložio značajna sredstva u Vrtić pri čemu je zamijenjeno krovište, unutarnje i vanjske stolarije, podova i uvođenje podnog grijanja te su također uređeni sanitarni čvorovi i potkrovlje vrtića čime se osigurao prostor za još dvije dodatne odgojne skupine. Ove je godine upisano 270 djece, a sada ih je već oko 280. Radi se o djeci iz Đurđevca, ali i okolnih općina što je samo pokazatelj da su brojni roditelji prepoznali kvalitetu rada naših odgojitelja s djecom, mogućnosti upisa djece u dodatne programe prema interesu djece i visoki materijalni standard koji je zasigurno rijetkost u Hrvatskoj- rekao je gradonačelnik Janči. Preko projekta je zaposleno 10 osoba novih osoba u vrtiću na vremensko razdoblje od 30 mjeseci.

–Kako bi nam djeca bila kasnije uspješna u školi, ali i u životu s njima treba kvalitetno raditi od najranije dobi, a upravo to ćemo postići kroz nove kreativne programe. Naše odgajateljice krenule su i na edukacije za odgojitelje za provedbu dodatnih programa– rekao je gradonačelnik.

Do sada je u sklopu projekta provedeno 13 javnih nabava za kupnju opreme i raznih didaktčkih igračaka sa preko 1.000 artikla. U vrtić je već stigao dio sportske opreme, dio didaktičkih igrica, ali i oprema i rekviziti za engleski jezik. Mališani su s oduševljenjem dočekali nove igračke i sve su ih odmah isprobali.

-Uskoro stiže i informatička oprema jer vrtić ima program informatike što će naš vrtić svrstati u jedan od najmodernijih i informatički najopremljenijih vrtića. Tako će mališani od najranije dobi moći naučiti kako se pravilno koristiti suvremenom tehnologijom, ali i koje su štetnosti iste- naglasio je gradonačelnik.

Pohvalio je i sve djelatnike vrtića i Grada koji su u kratkom roku prikupili potrebnu dokumentaciju i prijavili ovaj projekt. Rok je bio mjesec dana, a kolika je bila hitnost govori i to da se u županiji jedino Đurđevac uspio prijaviti.

-S obzirom da je već ove godine vrtić popunjen, a uočili smo trend da se svake godine u vrtić upisuje sve više djece krenuli smo u izradu projekta za nadogradnju vrtića za nove dvije odgojne skupine u kojima bi bili smješteni predškolci. Ideja je da se za njih organizira odvojeni prostor koji će služiti za pripremu i prilagodbu za školu, što je u drugim zemljama Europe normalno- rekao je gradonačelnik. (Grad Đurđevac)