Đurđevac: Veliki interes za Picassa, Muzej očekuje rekordnu posjećenost

U Đurđevcu je prošli vikend otvorena spektakularna izložba Hommage a Picasso, a djela slavnog umjetnika već prvog je dana pogledalo preko 300 posjetitelja.

'Vikend koji je uslijedio donio je znatno povećan broj posjetitelja, a očekujemo daljnji rast u u iduća tri mjeseca, pogotovo nakon što su škole dobile preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za posjet izložbi Hommage a Picasso', kaže nam ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel.

Općenito, navodi ravnateljica, interes za posjećenost Muzeju grada Đurđevca je porasao otvaranjem Interpretacijskog Centra Picokijada koji uz Stalni postav presjeka hrvatskog slikarstva 20.st. iz Donacije Ivana Lackovića Croate, čini već prepoznat kulturno-turistički sadržaj.

Posjetitelji Muzeja Grada Đurđevca tako će do rujna, do kad će trajati izložba, za samo 35 kuna moći vidjeti čak 42 originalna grafička dijela Pabla Picassa, kao i 71 originalno likovno djelo ostalih svjetski poznatih umjetnika 20. stoljeća- Andyja Warhola, Antonija Tàpiesa, Henryja Moorea, Victora Vasarelyja, Eduarda Paulozzija i drugih...

Gradonačelnik Hrvoje Janči izrazio je zadovoljstvo što je izložba stigla u Đurđevac. 'Izložba doprinosi razvoju kulturnog turizma koji je bitan za razvoj kontinentalnog dijela i ruralnih krajeva Hrvatske, jer je to jedan standard koji je nužan kako bi se ljudi ovdje osjećali kao i u velikim gradovima i zadovoljili svoje potrebe za kulturom', ističe Janči.

Izložbu, odnosno kulturnu suradnju oko razmjene izložbi sa slovenskom Lendavom dogovorio je još prošle godine njegov prethodnik, aktualni predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković. On je na otvorenju istaknuo kako se Lendava vrlo uspješno bavi upravo kulturnim turizmom i na održivoj osnovi svake godine imaju barem dvije izložbe svjetski poznatih umjetnika. 'S obzirom na to da mi imamo utvrdu Stari grad sa zaista impozantnom galerijom, odlučili smo da i mi pokušamo napraviti iskorak. Još prošle godine prilikom posjeta Lendavi dogovorili smo kulturnu suradnju oko razmjene aktualnih izložbi koje se održavaju kod njih, a zahvaljujući toj suradnji i ubuduće će biti ovako značajnih izložbi u Đurđevcu', kazao je Lacković.

S obzirom na atraktivnost izložbe, za pretpostaviti je da će Muzej Grada Đurđevca ove godine daleko nadmašiti prošlogodišnju visoku brojku od 11.000 posjetitelja, te prestižno priznanje u kategoriji top tri kulturne atrakcije godine koje je dobio odHrvatske turističke zajednice. (gradonačelnik.hr)