Novi rekord: Đurđevačka Picokijada ove godine privukla desetke tisuća turista

Proteklog vikenda održana je 51. po redu Picokijada, najveća turistička manifestacija kontinentalne Hrvatske u očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kako kažu iz Grada, i ove je godine bila rekordna - broj turista brojit će se u desecima tisuća. 

Na ovogodišnjoj je Picokijadi sudjelovalo preko 3.000 sudionika, većinom amatera iz Đurđevca uz goste iz inozemstva. Picokijadi je, inače, dodijeljenja i povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos u očuvanju i suvremenom predstavljanju kulturno-povijesne baštine, a ove je godine brojila čak 50 različitih manifestacija.

- Broj turista koji su posjetili naš grad u ova tri dana brojit će se u desecima tisuća, a dobar dio njih uživao je u sadržajima Muzeja Grada Đurđevca, ponajviše u spektakularnoj izložbi Recepti za besmrtnost jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća – Salvadora Dalija.  Knjiga utisaka govori o lijepim stečenim utiscima i pohvalama za izložbene projekte poput „Bravo i sve pohvale organizatoru“ ili „Ljepota neobičnog, drugačijeg i genijalnog – fantastično!“ Ni u  Interpretacijskom centru Picokijade nije ponestajalo oduševljenja viđenim kao i izložbi „Izbor inozemnih djela“ iz Donacije ILC s prikazom odabranih 68 radova iz 31 strane zemlje. Isto tako, za vrijeme Picokijade ugostili smo i nekoliko grupa inozemnih posjetitelja, poput naših prijatelja iz mađarskog grada Szigetvara, Gradišćanskih Hrvata iz Austrije te Društvo Hrvata u Sloveniji iz Ljubljane. Svi posjetitelji bili su oduševljeni pričom o povijesti našega kraja, Legendom o Picokima te sadržajima koje naša utvrda, ali i naš mali grad nude - poručili su iz Grada. (gradonačelnik.hr/J.L.)