19 milijuna kuna za izgradnju Turističko informativnog centar (TIC) u Biogradu

Europska unija dala je zeleno svjetlo i odobrila je 19 milijuna kuna za izgradnju Turističko informativnog centar (TIC) u Biogradu, te lučice u Crkvini, eko i biciklističke staze, solarnog broda za 12 osoba, vlakića za 56 osoba i adrenalinskog parka u PP Vransko jezero.
- Čim se do kraja 2018. izgradi nova zgrada Centra za socijalnu skrb, na semaforskom raskrižju na ulazu u Poluotok, nasuprot autobusne postaje na Trgu hrvatskih velikana, i izvrši se preseljenje iznad Kožine, u postojećoj zgradi će se izgraditi Turističko informativni centar, glavna "turistička recepcija grada", sa zadovoljstvom će Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, Izgradnja nove zgrade Centra iznad Jadranske magistrale košta 4,9 milijuna kuna a rok završetka je 300 dana od uvođenja izvođača u radove.
- Projekt izgradnje TIC-a za TZG Biograd i Vransko jezero košta 3,2 milijuna kuna koja su nam iz EU fondova sada i odobrena. Hvala nositelju projekta JU PP Vransko jezero. A nema druge nego zasukati rukave i na posao, u svom žargonu će Knez.
Za projekt Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je ukupno 18.963.599 kuna. 
- Projekt vrijedi 22.310.046 kuna, odobreno je 18.963.599 kuna, Razliku od 3,346.506 kuna sufinanciraju Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, Grad Biograd na Moru, Udruga BIOM i LAG Laura, objašnjava Danijel Katičin, ravnatelj JU PP Vransko jezero.
 Projekt je dio operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. 
- U studenome protekle godine nominiran je za bespovratna sredstva do maksimalno 85 posto prihvatljivih izdataka na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dostavu prijedloga projekata koji za cilj imaju doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj, regionalnoj razini, a što primarno podrazumijeva povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te uspostavu boljeg upravljanja posjetiteljima u ovim zaštićenim područjima od državnog značaja, Navodi Katičin.
TIC, prezentacijski centar u zgradi u Biogradu košta 3,2 milijuna kuna, Izgradnja pristaništa za elektrobrod, sidrenje pontona na Vranskom jezeru je 2,5 milijuna kuna, dogradnja nastavka drvene poučne staze s promatračnicom s mogućnosti pristupa osobama s posebnim potrebama u Ornitološkom rezervatu za 130 metara s visokom i zatvorenom promatračnicom vrijedi 2 milijuna kuna, uređenje adrenalinskog parka 660.000 kuna,
Vrijednost eko staza od 15 kilometara, povezivanje Vidikovca Kamenjak i Info-centra Prosika s pontonskim pristaništem Bašinka, je 5.270.000 kuna. Nabava turističkog vlaka kapaciteta 56 putnika, za prijevoz na potezima Bašinka - Kamenjak i Bašinka - Prosika je 1,7 milijuna kuna. Nabava solarne brodice za prijevoz 12 posjetiteljaje 152.100 kuna.
Postavljanje solarnih panela za električno napajanje na Vidikovcu Kamenjak i Info-centru Prosika košta 920.000,00 kuna, nabava eko blokova za 4 info centra je 210.000 kuna, nabava urbane opreme 200.000 kuna, radnog plovila 1.050.000 kuna, sustav i oprema za evidenciju i kontrolu kretanja posjetitelja 100.000 kuna.
- U planu su i aktivnosti edukacije i interpretacije znamenitosti Parka i Ornitološkog rezervata što podrazumijeva edukaciju lokalnog stanovništva i zaposlenika Parka te stvaranje novih edukativnih programa za druge ciljane skupine, kaže Katičin 
Partneri koji sudjeluju u ovom projektu su Grad Biograd na Moru za aktivnost uređenja Info centra, Udruga Biom za aktivnost monitoringa utjecaja turističkih aktivnosti na ornitofaunu Vranskog jezera i aktivnost edukacije i interpretacije šireg područja Parka i Ornitološkog rezervata te Udruga LAG Laura za aktivnost edukacije lokalnog stanovništva.
- Svaki od partnera, sukladno potpisanim sporazumima, odgovoran je za naznačeni iznos sredstava kojima će raspolagati u realizaciji svojih aktivnosti. Dodjelom bespovratnih sredstava iz ovog projekta, JUPP Vransko jezero pridonijelo bi prelijevanju učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo, a posebice u sektoru turizma, jer će se uz poboljšanje kvantitativnog aspekta turizma pridonijeti i boljoj edukaciji posjetitelja o vrijednostima prirodne baštine, zaključuje Danijel Katičin. (Grad Biograd na moru)