Iskorak u transparentnosti Grada Siska

Aplikacija 'Moj gradski proračun' - Sisčani mogu aktivno sudjelovati u kreiranju gradskog budžeta

Aplikacija Moj gradski proračun danas je u Sisku predstavljena javnosti, a već od sada građani mogu klikom na donjem linku otvoriti ovu aplikaciju i aktivno sudjelovati u kreiranju proračuna Grada Siska za 2017. godinu.

Kako je naglasila gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ovo je još jedan korak u otvaranju gradske prave prema građanima.

-Funkcioniramo po principu parlamentarne demokracije i imamo predstavničko tijelo koje građani biraju na najdemokratičniji način koje bi trebalo komunicirati s građanima u vezi njihovih prijedloga oko donošenja proračuna. Budući da je to do sada funkcioniralo manje ili više uspješno odlučili smo učiniti još jedan iskorak u otvorenosti prema građanima i napraviti maksimalno dostupnim i transparentnim proračun prema svim našim građanima. Budući da ja predlažem proračun, jako mi je važna povratna informacija od građana i njihovim prioritetima. Očekujem da građani sudjeluju i pošalju nam svoje prijedloge. Ovakvim potezom podižemo ljestvicu transparentnosti i demokracije i s ovakvim jedinstvenim sto posto sisačkim proizvodom približavamo proračun građanima, pojašnjavamo što je to proračun, čemu on služi i dajemo mogućnost da ga zajedno napravimo, a sve s ciljem da nam grad bude što ljepši i uspješniji – naglasila je gradonačelnica.

Aplikacija je jedinstvena u Hrvatskoj, a proizvod je sisačke firme Curious Cat. Glavni programer također Siščanin Silvio Guček pojasnio je kako na stranici www.proracun.sisak.hr građani mogu dobiti sve potrebne informacije o prijedlogu proračuna Grada Siska za sljedeću godinu i dati svoje prijedloge.

-Perjanica ove aplikacije je njezin dio pod nazivom Moj proračun gdje građani mogu kroz jedinstveni način dobiti pregled proračuna te vlastitim nahođenjem mogu raditi određene izmjene unutar proračuna i poslati ga na gradski server nakon čega će čelnici Grada kroz analizu tih prijedloga, proračun učiniti još kvalitetnijim – rekao je Guček.

Gradonačelnica je istaknula kako je ponosna što je prijedlog proračuna za sljedeću godinu veći u odnosu na ovu godinu, a do toga se došlo, kako je rekla, rezanjem nepotrebnih troškova.

-Uštedom smo uspjeli u tome da danas na raspolaganju imamo 247 milijuna kuna za proračun za 2017. godinu. Pritom nismo morali povećavati cijene komunalnih usluga, niti prireze ni poreze, nego smo kroz kvalitetniju naplatu potraživanja Grada, ali i kroz transparentnu javnu nabavu omogućili da građani za isti novac imaju kvalitetniji standard te da svake godine nešto dodatno unaprijedimo – rekla je gradonačelnica.

Na predstavljanju aplikacije bio je i Ivica Rendulić, potpredsjednik Gradskog vijeća koje i donosi gradski proračun.

-Ovo je iskorak u transparentnosti poslovanja Grada Siska. Gradsko vijeće većinom glasova mora potvrditi proračun. Tradicija je da se prije Gradskog vijeća sastane i predsjedništvo Gradskog vijeća i već sada mogu najaviti da će se ono održati 7. studenog u 14 sati s točkom dnevnog reda – prijedlog proračuna za 2017. godinu – najavio je Rendulić.

Inače, sjednica Gradskog vijeća na kojoj se očekuje donošenje proračuna za sljedeću godinu održat će se u petak, 11. studenog.

 

Kreirajte svoj proračun na ovom linku:

http://proracun.sisak.hr/