ASDA 2019. - Grad Split kao centar vojne industrije

Peta Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2019. započela je jučer u Splitu, pod pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji tvrtke TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Svečanom otvorenju u Spaladium areni nazočio je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je u svom govoru naglasio kako je ASDA među najvažnijim sajmovima u Splitu, ali i cijeloj Hrvatskoj.

"Pet godina održavanja ASDA-e u upravo u Splitu dokazuje da smo spremni udovoljiti visokim organizacijskim standardima, na što smo izuzetno ponosni. Ovime opravdavamo povjerenje organizatora i dajemo doprinos realizaciji i promociji projekta koji ima višestruku nacionalnu i međunarodnu važnost", poručio je gradonačelnik.

U prigodnom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je ovogodišnja ASDA najveća do sada.

"Ova izložba potvrdila se kao prvorazredan poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama. Sigurnost Hrvatske kao članice NATO-a je velika, no to ne znači da se svi koji su za nju zaduženi mogu opustiti, nego da trebaju razvijati sve potencijale odgovora na moguće prijetnje", rekao je Krstičević.

Posebno je istaknuo ponos na hrvatsku obrambenu industriju koja se nametnula na zahtjevnom svjetskom tržištu te oprema Hrvatsku vojsku, te zaključii kako je ova manifestacija snažan doprinos razvoju hrvatske obrambene industrije i hrvatskog gospodarstva. 
Predsjednik tvrtke TNT Production Justin Webb je kao organizator zahvalio svima koji su pridonijeli održavanju izložbe, a naročito hrvatskoj Vladi i MORH-u čija je potpora bila ključna, trajna i entuzijastička.

U sklopu svečanosti ministar Damir Krstičević i direktor TNT Productiona Justin Webb potpisali su protokol o daljnjoj suradnji MORH-a i TNT Productiona, kojim je najavljeno da će se ASDA organizirati i u nadolazećim godinama.

ASDA se u Spaladium areni održava do petka, a najavljen je dolazak 185 renomiranih izlagača naoružanja i vojne opreme iz 26 zemalja te 33 strana izaslanstva visokih vojnih i državnih dužnosnika. (Grad Split)