Baldasar o Karepovcu: Split je kolateralna žrtva sukoba u vlasti

Mi smo u 3,5 godine, zajedno sa Županijom, došli do toga da možemo sanirati Karepovac i sada, pet minuta prije kraja nam promijene uvjete. Stoga mi to liči na ucjenu jednog velikog grada, rekao je gradonačelnik Baldasar najavivši s tim u vezi tematsku sjednicu Gradskog vijeća za 23. veljače

Gradonačelnik Ivo Baldasar u utorak je na konferenciji za novinare održanoj u Banovini izvijestio o neuspješnim razgovorima predstavnika Grada Splita, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u ponedjeljak održan u Zagrebu. Podsjetio je da se sa projektom sanacije Karepovca krenulo još 2006. godine i da je taj prostor u GUP-u predviđen za zelenu površinu sa raznim sportsko-rekreacijskim sadržajima. 

„Sada i Ministarstvo i Fond zaustavljaju Karepovac. Naime, mi sada imamo kompletnu dokumentaciju, ali ona nije usklađena sa strategijom koju je Sabor usvojio u prosincu prošle godine. Odnosno, sukladno promjenama tek je dio usklađen, a dio se mora tek uskladiti. Fond je uvjetovao sufinanciranje sanacije odlagališta potpisivanjem ugovora kojim će se Grad obavezati na Karepovcu izgraditi mobilnu sortirnicu, kompostanu i pogon za obradu komunalnog otpada do otvaranja Lećevice, što bi Grad koštalo između 50 i 80 milijuna kuna, a izgradnja bi trajala najmanje dvije godine“, rekao je gradonačelnik Baldasar, zapitavši se čemu to, kada je predviđeno da prva faza centra u Lećevici treba biti gotova 2019. a druga 2020. godine.
Ujedno, on smatra da obradu ukupno 100.000 tona godišnje prikupljenog otpada na Karepovcu ne može izvršiti mobilna tehnologija, što navodi na razmišljanje da bi se instalirali stalni pogoni, upitavši da čak ako je to i moguće tko bi to platio.
„Za tako nešto treba promjena GUP-a, jer onda Karepovac više nikad ne bi bio cjelovita zelena zona, kako je to sada predviđeno. Također, otkup oko 8.000 m2 zemljišta te izrada potrebne dokumentacije za što nam sve treba od 5-10 milijuna kuna te još dvije godine. Dakle, potrošili bi velike novce, a onda navodno sve zatvorili. Ne mislimo da se na Karepovcu misli ustrojiti trajni regionalni centar, već ocjenjujemo da oni ne razumiju da se to nalazi u gradu i da tu žive ljudi i da je za nas to neprihvatljivo. Zato naš projekt sanacije i jeste vezan za Lećevicu“, rekao je splitski gradonačelnik, ne osporavajući da se još jednom provede istraživanje vodotokova na tom području.
On je ocijenio i kako tu postoji problem da se MOST i HDZ ne mogu oko ničega dogovoriti te da je Split kolateralna žrtva.
„Mi smo u 3,5 godine, zajedno sa Županijom, došli do toga da možemo sanirati Karepovac i sada, pet minuta prije kraja nam promijene uvjete. Stoga mi to liči na ucjenu jednog velikog grada“ rekao je gradonačelnik Baldasar najavivši s tim u vezi tematsku sjednicu Gradskog vijeća za 23. veljače.
„Po odluci Gradskog vijeća imamo odriješene ruke, ali ću ipak upoznati vijećnike sa trenutnim stanjem, našim stavom pa neka oni odluče kako hoće“, kazao je gradonačelnik Baldasar, napomenuvši da će predložiti podjelu aktivnosti u tri faze, pri čemu bi se u prvoj izvršila sanacija deponija kako je i predviđeno, da se preuzme mogućnost gradnje  i priprema, ali ne i gradnja te da se sukladno razvoju zbivanja vezanih uz Lećevicu odluči kako dalje postupati. Gradonačelnik je najavio da će na sjednicu biti pozvani i predstavnici Ministarstva, Fonda te ekoloških udruga. (Grad Split)