Baldasar: Split ne mora platiti kredite za Spaladium arenu

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na konferenciji za novinare je komentirao pravorijek arbitraže HGK-a kojim je raskinut ugovor o javno privatnom partnerstvu između TPN-a Sportskog grada i Grada Splita te su na Grad prebačene prava i obveze vezane za Spaladium arenu

'U srijedu smo u elektroničkom obliku dobili pravorijek Stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori vezano za spor oko Spaladium arene. Nakon što smo ga pregledali rekao bih da smo na novom početku. Odnosno, rezultat je 0:0! Naime, pravorijek je napravljen tako da u jednom dijelu daje bankama za pravo temeljem njihove tužbe, a s druge strane se odbacuje njihov zahtjev za naplatom“, kazao je danas gradonačelnik Ivo Baldasar, na konferenciji za novinare posvećenoj pravorijeku donesenom 28. studenog ove godine.
Tako se u točki jedan pravorijeka utvrđuje da je raskinut Ugovor o javno-privatnom partnerstvu pod nazivom 'Projekt Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu', sklopljen 4. rujna 2007. godine između društva Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju i Grada Splita. U točki dva se utvrđuje da su prava i obaveze zajmoprimca Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju, iz Ugovora o kreditu sklopljenog 25. travnja 2008. godine između Erste banke, kao pravnog prednika prvotužitelja Unucredit banke društva Sportski grad TPN d.o.o. u stečaju i Zagrebačke banke d.d., preneseni na Grad Split.
U Zaključku se pak navodi kako se odbacuje tužba u dijelu koji se odnosi na tužbeni zahtjev kojim se tražilo da Grad Split tužiteljima (Erste Group Bank i Unicredit Bank Austria) isplati 26.534.340,87 eura (uključujući zateznu kamatu na 22.750.000 eura od dana 8. 10. 2014. godine), odnosno 26.577.145,72 eura (uključujući zateznu kamatu na 22.750.000 eura od 8. 10. 2014. godine).
„Stoga je izjava odvjetnika banaka potpuna besmislica i zlonamjerno tumačenje, jer jasno piše da se zahtjev odbacuje i nema govora o naplati njihovih potraživanja. Sve ostalo je stvar daljnjeg pravnog postupka, ili, bolje rečeno, daljnje pravne bitke“, kazao je gradonačelnik Baldasar, dodavši da u Gradu nisu ni očekivali da će rješenje biti jednostavno. „S ovim pravorijekom su stvoreni potpuno novi odnosi. Mi nismo zadovoljni u jednom dijelu te ćemo ići s tužbenim zahtjevom prema Trgovačkom sudu da se odbaci ovaj pravorijek, jer smo od početka smatrali da arbitražni postupak nije zakonit, odnosno da arbitraža nije nadležna, jer nije ni bila ugovorena“, rekao je splitski gradonačelnik naglasivši da se Grad ne slaže s pravorijekom po kojem se prava i obaveze Sportskog grada prenose na Grad Split. On je naglasio da tek predstoji pravna bitka čiji je ishod neizvjestan, jer se ne zna što će se odlučiti po pitanju eventualnih tužbi na Trgovačkom sudu, niti kakav će biti odnos Grada i države, niti što će biti između banaka i Sportskog grada, odnosno vezano za stečajni postupak, a time i stečajnih vjerovnika.
„Svi postupci koji će uslijediti će biti dugotrajni i nema brzog ni jednostavnog rješenja. Cijela situacija od samog početka nije išla kako treba. Startni ugovor je bio loš. Dodatak još gori, postupak loš, država katastrofalna“ rekao je gradonačelnik Baldasar, dodajući kako će sve ovo pokušati objasniti gradskim vijećnicima na predstojećoj sjednici.
Odvjetnik Grada, Kruno Peronja je pojasnio da stav Grada polazi od dva osnovna prigovora. Prvi je o nenadležnosti ove arbitraže. „Banke su sva svoja prava vukle iz ugovora o kreditu i njihova osnovna namjera je bila naplatiti svoja potraživanja iz ugovora o kreditu od Grada Splita. To nisu uspjele i to je pobjeda Grada Splita. Drugo je, što se tiče raskida ugovora, da banke nisu bile stranke ugovornog odnosa o javno-privatnom partnerstvu između Grada i Sportskog grada. Samim tim nisu bile aktivno legitimirane da traže raskid ugovora. Međutim, arbitražno sudište je donijelo drugačiji pravorijek, s kojim se mi ne možemo složiti, jer je taj raskid za posljedicu imao prelazak kreditnih obaveza sa Sportskog grada na Grad Split. U tom dijelu smo optimistični, ako podnesemo tužbu za poništenje ovog pravorijeka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu da imamo realne šanse uspjeti u tom postupku“, rekao je odvjetnik Peronja. 

Što se tiče dvorane rečeno je da je do daljnjeg njen status nepromijenjen - ona ostaje pod nadležnošću stečajnog suda. Također, upozoreno je prema pravorijeku se banke ne mogu naplatiti od Grada, ali i u drugom slučaju je upitna naplata kamata, jer postoji mogućnost njihove zastare u cijelosti ili dijela. Što se tiče odgovornosti za odluke koje su donošene u vezi arene gradonačelnik Baldasar je kazao da ne može optužiti Gradsko vijeće. „Gradsko vijeće čine ljudi koji nisu profesionalci u tom smislu. Oni koji su sastavljali ugovor nisu ga sastavili kako treba. Riječ je o nametanju odluke, a odluka je bila politička. Vijeće je dovedeno u jednu vrstu nemoguće situacije da raspravlja o vrlo kompliciranom ugovoru. Taj ugovor koji je hvaljen kao genijalan po meni je bio loš od samog početka, što sam govorio još kao vijećnik. Kasnije je, s dodatkom još i pogoršan. Išlo je od gorega prema gorem. Da je dobar ugovor zar bi došli do ovako nevjerojatno komplicirane pravne situacije. Što se tiče pokretanja odgovornosti već smo razgovarali o podnošenju kaznenih prijava protiv sastavljača ugovora, ali to nije uobičajeno, jer su oni samo sastavljači, a netko drugi je usvojio. Pritom je politička motiviranost poznata“, kazao je gradonačelnik Baldasar. (Grad Split)