Beli Manastir dobiva učenički dom, vrtić, stadion i veliko skladište za poduzetnike

Beli Manastir jedan je od pet gradova koji kroz pilot-projekt revitalizacije gradova stradalih u Domovinskom ratu dobivaju po 23 milijuna eura iz EU fondova

Na prošlotjednom svečanom predstavljaju pilot projekta za obnovu i razvoj ratno pogođenih gradova RH ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac je istaknula je kako je cilj ovog programa fizička, socijalna i gospodarska regeneracija. Gradovi na kojima će ovaj projekt biti testiran su Knin, Vukovar, Benkovac, Petrinja i Beli Manastir s Općinom Dardom, kojima je za revitalizacijske procese osigurano po 23 milijuna eura iz EU fondova.

Kako saznajemo od Kornelije P. Zvečevac, pročelnice Upravnog odjela gospodarstva Grada Belog Manastira, kriteriji prema kojima su gradovi birani su veličina po broju stanovnika (od 10,000 do 35,000 stanovnika) te stanje okupiranosti tijekom Domovinskog rata. Zvečevac također navodi kako je cijeli program zahtijevao da jedan od gradova ima značajan udio romskog stanovništva stoga je pilot područje Belog Manastira prošireno i na Općinu Darda.

Od pročelnice smo saznali kako infrastrukturalni radovi u Belom Manastiru počinju u jesen 2017. godine te bi trebali biti gotovi do 2022. godine. Također je navela i par razloga zbog kojih je potreba za regeneraciju Belog Manastira bila neizbježna. Primjerice, velik je problem nezadovoljivost predškolskog odgoja prema standardima obrazovanja kao i potreba za prostorom gdje bi se izvodila školska nastava. Zbog toga će se u sklopu projekta uložiti u uređenje Društvenog doma naselja Branjin vrh, koji će osim društvenih aktivnosti osigurati i prostor za novi vrtić te rad s djecom s posebnim potrebama. Za odvijanje kvalitetne nastave školskog odgoja u planu je gradnja novog učeničkog doma te preuređenje trenutačne umjetničke škole.

U sklopu novouređenog Društvenog doma naselja Branjin vrh bit će uređen prostor za novi vrtić, te za rad s djecom s posebnim potrebama

Nadalje, s obzirom na, kako kaže K. Zvečevac, derutno i zastarjelo stanje javnih infrastruktura grada, jedan od projekata je izgradnja novog gradskog stadiona koji bi sa svojim popratnim elementima omogućio građanima sigurnije treniranje kao i veću zabavu. Također jedan od koraka ka unaprjeđenju prometne infrastrukture, koja je trenutno prema Zvečević nezadovoljavajuća i opasna, je uređenje prijelaza preko pruge za pješake i bicikliste.

Veliki problem lokalnih tvrtki ovog područja je nedostatak mjesta za skladištenje robe te konstantno zasićenje postojećih skladišnih prostora. Zbog toga je u cilju izgradnja zajedničkog velikog skladišnog prostora u industrijskog zoni koje bi koristile lokalne tvrtke te bi se tako osigurala kontinuirana i pravilna proizvodnja i prodaja robe. U sklopu uređenja naselja Šećerana izgradit će se centar koji bi trebao osigurati poslovni, edukacijski i ekološki razvoj u gradu te unaprijediti razvitak poduzetništva.

Zvečevac je dalje istaknula kako je popriličan problem Općine Darda pitanje stambenog zbrinjavanja koje se prvenstveno odnosi na romsku populaciju stanovništva. Riječ je naselju ''Barake'' u kojem stanovnici romske zajednice žive u neprihvatljivim uvjetima te je obnova također potrebna kako bi se pomoglo integraciji romske zajednice. Navodi kako će se Kulturni dom u Dardi obnoviti u svrhu zbrinjavanja najugroženijih građana Belog Manastira i Darde, te će se voditi briga i pomoć starijima, posebice pripadnicima romske zajednice.

'Ovaj pilot projekt je dobra prilika za obnovu grada Beli Manastir i Općine Darda te će doprinijeti obnovi vizure grada i općine, očuvanju identiteta i razvoju turizma', zaključila je pročelnica Zvečevac. (L.U.)