Belišće će novcem iz EU fondova ugraditi pet solarnih elektrana

Grad Belišće kreće u realizaciju svog novog velikog EU projekta – gradnju solarnih elektrana. Gradonačelnik Dinko Burić ovih je dana na sjednici Gradskog vijeća najavio kako idući mjesec, ili najkasnije u studenome, očekuju pripremu i provedbu natječaja za realizaciju ovog projekta vrijednog preko milijun eura.

Riječ je, naime, o projektu u kojeg Grad Belišće, kao vodeći partner, ulazi zajedno sa Novim Sadom i Općinom Gorjani, a koji bi trebao biti realiziran do veljače 2019. godine. Od ukupnih 1.010.153,57 eura, Grad Belišće će iskoristiti oko 410 tisuća eura, od čega EU sufinancira 85 posto, i tim novcem ugraditi pet solarnih elektrana na javnim zgradama u vlasništvu Grada. Također, u projektu je i postavljanje punionice za električna vozila i tri solarna drveta u Belišću, kao i ažuriranje Akcijskog plana energetski održivog razvoja Grada Belišća.

Elektrane će, kažu nam u Gradu Belišću, proizvoditi 195 tisuća kWh električne energije godišnje, što je ušteda od oko 35 tisuća eura godišnje na razini projekta, a samo Belišće će uštedjeti oko 200 tisuća kuna godišnje.

Inače, Grad Belišće pokazao se dosad vrlo uspješan u korištenju EU fondova. Tako je, zbog dobro provedenog projekta obnove industrijske baštine u sklopu prekogranične suradnje s Mađarskom, koji je završen prije dvije godine, a kroz koji je obnovljena zgrada Turističke zajednice grada Belišća, zgrada starog Muzeja i zgrade u Pekmezici, dobio još 90.300 eura dodatnih sredstava.

'Jako smo sretni, ne samo zbog novaca, nego i ponosni zbog činjenice da je taj projekt proveden prema svim vrlo, vrlo strogim pravilima Europske unije. To nam je motiv za sve buduće projekte. Ta sredstva ćemo itekako znati iskoristiti na dobrobit građana Belišća i prigradskih naselja', istaknuo je gradonačelnik Burić. (gradonačelnik.hr)