Prenosimo iz Glasa Slavonije

Belišće: Grad planira projekte vrijedne 30 milijuna kuna

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Belišća na dnevnom su redu bile i odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Belišća iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., iz programa “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine” te iz programa “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”, donosi Glas Slavonije.

Prema objašnjenju zamjenice gradonačelnika Ljerke Vučković, Grad pokušava stvoriti uvjete koji su u nadležnosti Grada kako bi se mogla osigurati sva dokumentacija za prijavljivanje projekata na različite natječaje i programe kako se oni objavljuju, bez obzira na to što će u to vrijeme Vijeće biti raspušteno. Jedan od projekata iz Programa ruralnog razvoja je i izgradnja biciklističke staze od Gata do Kitišanaca, za koji je građevinska dozvola odavno pribavljena i za koju su već riješeni imovinskopravni odnosi, a dijelom i aktivirana izvođenjem nekih pripremnih radova kako ne bi istekla. U Gradu su stajališta da je to važna biciklistička ruta, koja će riješiti i problem sigurnosti u prometu, ali će i stvoriti uvjete da ne samo stanovnici s područja Belišća nego i svi biciklisti rekreativci obogate i prošire sadašnje biciklističke rute. Druga dva projekta iznimno su velika, ukupne su vrijednosti veće od 30 milijuna kuna.

- U prvom projektu, koji se temelji na obnovi kulturne baštine, obnavlja se palača Gutmann, koja će kao centralni objekt kulturne baštine Belišću poslužiti i za daljnji razvoj gospodarstva koji se odnosi na turizam. U ovom projektu imamo i partnere, kojima ćemo omogućiti da i oni razvijaju svoje projekte, a konkretno je riječ o malim poduzetnicima, čime će se stvoriti uvjeti za nova zapošljavanja - objasnila je Vučković.

U punom jeku su i pripreme za program “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”. Riječ je konkretno o gradnji centra za posjetitelje s hostelom, jer je poznato da Belišću kronično nedostaju smještajni kapaciteti. Budući da je područje rijeke Drave i Belišća obuhvaćeno trima velikim projektima koji se bave zaštitom okoliša - Natura 2000, Ekološka mreža i Regionalni park Mura-Drava, stvorili su se uvjeti da se određene aktivnosti prijave i za ovaj program.

Osim centra za posjetitelje, koji će služiti i kao intepretacijski centar i objašnjavati kakvu Belišće i okolica imaju prirodnu bioraznolikost, sagradit će se i hostel, gdje će se moći smjestiti svi oni mladi ljudi kojima će se ponuditi da dođu učiti ono po čemu je Belišće, na tradiciji Matije Ljubeka, nadaleko poznato - kajak, kanu i veslanje.

Uredit će se i poučna staza na desnoj obali Drave, na području Bistrinaca, jer su Bistrinci svojom biološkom i geološkom raznolikošću uključeni u plan upravljanja zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Šetnica će ići od mosta na Dravi do odmorišta Drava, što je dionica kojom se već koriste brojni rekreativci uključeni u različite udruge. U tom projektu Belišćanima je partner Općina Erdut, koja razvija slične sadržaje uz Dunav. (Glas Slavonije)