Belišće: Iz EU fondova osigurali više od 25 milijuna kuna za nove projekte, darovali zemljište za POS stanove, roditeljima djece koja se nisu upisala u vrtiće pomagat će s 1.000 mjesečno

Ovoga je tjedna održana 24. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Belišća, a glavna je točka bio rebalans proračuna zbog novih mjera i projekata. Odlučeno kako će Grad darovati zemljište na kojoj će biti izgrađena prva zgrada ue POS Programa, donesena je nova socijalno demografska mjera kojom će roditelji djece koja nisu ostvarila pravo na upis u vrtić mjesečno dobivati 1.000 kuna, a predstavljeni su i novi projekti vrijedni ukupno 35 milijuna kuna za koje se ostvarilo financiranje iz EU fondova. 

Naime, Grad Belišće prošlog je tjedna dobio službene odluke o financiranju novih projekata - uređenje palače Gutmann, izgradnja biciklističke staze od Kitišanaca do Gata te završno opremanje gospodarske zone 'Kod pruge'. Projekti su ukupno vrijedni 35 milijuna kuna, od kojih će 25 milijuna biti sufinancirano iz EU fondova. 

-Posebno nas raduje što je Grad Belišće kroz te odluke dobio za financiranje  više od 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava direktno iz fondova EU, plus ono što će nam biti na raspolaganju iz Fonda za pomoć u praćenju ovih projekata na manje razvijenim područjima iz resornog ministarstva - poručio je gradonačelnik Dinko Burić. 

Osim toga, najavljena je i izgradnja Centra za socijalne usluge, vrijednog 10 milijuna kuna, za kojeg je već izrađena projektna dokumentacija, a uskoro bi trebao biti raspisan i natječaj. 

-Vrijedi odvojiti vlastita sredstva, jer najveći dio sredstava se dobiju kao bespovratna sredstva iz Europe, a nama ostaje mogućnost ulagati u, primjerice, predškolski odgoj, sport, turizam, kulturu ili brojne druge sfere života - rekao je gradonačelnik Burić. 

Na sjednici je donesena i jedna socijano demografska mjera kojom će roditelji djece koja nisu ostvarila pravo upisa u vrtiće, zbog manjka kapaciteta, mjesečno dobivati 1.00 kuna. U matični vrtić u Belišću i područni vrtić u Gatu upisano je 202 djece, dok je njih 60 ostalo neupisano. 

-Donijeli smo odluku da u ovom trenutku nastojimo pomoći, prije svega onim roditeljima koji su oboje zaposleni, a čija djeca nisu mogla biti upisana u vrtić. Takvim će roditeljima Grad Belišće mjesečno isplaćivati 1.000 kuna, kako bismo im omogućili lakše pronalaženje rješenja za skrb i čuvanje njihove djece - poručio je gradonačelnik Burić te najavio kako će se problem riješiti izgradnjom još jednog područnog vrtića u Bistrincima. 

Kako bi dodatno pomogli mladim obiteljima, Grad je na sjednici odlučio i darovati zemljište za izgradnju prve zgrade iz POS Programa. Do jeseni će se tako započeti s izgradnjom zgrade s 24 stana. 

-Danas smo donijeli odluku da Grad Belišće daruje zemljište na kojem će biti izgrađena prva zgrada iz programa društveno poticajne stanogradnje kako bi oni mogli raspisati javnu nabavu, kako bi se do jeseni i započelo s izgradnjom prve zgrade s 24 stana  po modelu POS-a. Grad Belišće je učinio sve – i darovanje zemljišta, preuzimanje na sebe troškove ishođenja građevinske dozvole, priključaka na komunalnu infrastrukturu i odricanje od komunalnog doprinosa – kako bismo budućim stanarima u ovoj zgradi omogućili da cijena kvadrata stana bude što povoljnija, na željenoj razini od oko 800 eura po kvadratu - rekao je gradonačelnik. 

Na sjednici je predstavljeno i pismo namjere mogućih investitora u izgradnju prve tvornice higijenskog papira u Belišću, ali i Hrvatskoj. Sam projekt je vrijedan oko 30 milijuna eura, a investitor je tvrtka iz Švedske. Gradsko vijeće je tako donijelo odluku o raspisivanju natječaja za kupnju nekretnine, to jest, industrijske zgrade te građevinskog zemljišta koje je Grad Belišće nedavno za milijun kuna kupilo od tvrtke DS Smith.

No, budući da zakon obvezuje prodaju po cijeni tržišne vrijednosti od nešto više od 1,8 milijuna kuna, višak će se preusmjeriti prema poticanju razvoja gospodarstva i ostalim mjerama, poručio je gradonačelnik Burić. (gradonačelnik.hr/J.L, Gradski radio Belišće)