Belišće: Niže cijene vrtića za svu djecu

Vijest koja će sigurno obradovati roditelje u gradu Belišću je ta da će s početkom iduće pedagoške godine plaćati niže cijene dječjih vrtića. Naime, odlukom Gradske uprave odlučeno je kako će se udio plaćanja od strane roditelja smanjiti, dok će se dio koji plaća Grad povećati.

Naime, ukupna ekonomska cijena za redoviti 10-satni program Dječjeg vrtića “Maslačak” Belišće iznosi 1.464,00 kuna, a za redoviti 5-satni (poludnevni) program 1.194,00 kuna. Udio koji će po novoj Odluci plaćati roditelji za vrtićki program iznosi 20%, za poludnevni program 23%, a za jaslički program 27%. Odnosno, roditelji djece koja pohađaju vrtićke skupine umjesto dosadašnjih 410 kuna plaćat će 300 kuna, poludnevni program umjesto dosadašnjih 357 kuna plaćat će 270 kuna, a roditelji jasličkih skupina umjesto 480 kuna plaćat će 400 kuna.

"Ova mjera samo je mali dio cijelog niza mjera pronatalitetne politike na koju gradonačelnik Dinko Burić i cjelokupna gradska uprava stavljaju naglasak, nastojeći pozitivno utjecati na ukupne demografske trendove", poručuju iz Grada Belišća.

Borba protiv poražavajućih demografskih pokazatelja na razini cjelokupne Republike Hrvatske može se pokrenuti i s lokalne razine, poručuje gradonačelnik Burić, nadajući se demografskom rastu i razvoju naše gradske zajednice.

Treba spomenuti i kako će djeca od iduće pedagoške godine ići u novi, obnovljeni vrtić, jer su u tijeku su radovi na potpunoj obnovi vrtića vrijedni gotovo 7 milijuna kuna, financirani sredstvima fondova Europske Unije, gradskog i županijskog proračuna.

Također, da podsjetimo, u mandatu gradonačelnika Burića povećana je naknada za novorođenčad na 4 tisuće kuna. Osim toga, grad Belišće osigurava besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce te isplaćuje 60 stipendija za studente. Uz 20 postojećih, još 40 novih ugovora potpisano je za akademsku godinu 2017./2018. Tako stipendiju od 1.000 kuna mjesečno primaju 24 studenta, a 36 studenata mjesečno dobiva 600 kuna. Stipendiju od 600 kuna ostvarili su svi studenti koji su se prijavili na natječaj, a koji su ispunili uvjete natječaja. Također, vrijedi spomenuti da Grad Belišće izdvaja 360.000,00 kuna za subvencioniranje prijevoza studenata i srednjoškolaca s područja grada Belišća. Tako studenti plaćaju 350 kuna mjesečno, a razliku podmiruje Grad, dok je autobusni prijevoz za srednjoškolce u potpunosti besplatan.

(gradonačelnik.hr, Grad Belišće)