Belišće: Potpisan ugovor za gradnju prve zgrade iz POS programa, cijena kvadrata 700-800 eura

Danas je u Gradskoj upravi grada Belišća potpisan predugovor između Grada Belišća i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama za izgradnju prve zgrade po modelu POS u gradu Belišću. Program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih uz garantiranu kvalitetu i završavanje radova u roku.
Direktor APN-a Slavko Čukelj i gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić potpisali su predugovore, a prisutni su bili i pomoćnica direktora APN-a Josipa Tokić, zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, voditeljica Odsjeka za gospodarska i društvena pitanja Nada Milas Bosanac kao i projektant Srđan Basrak.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo važan trenutak za grad Belišće te izrazio želju da ova suradnja bude poticaj ostalim jedinicama lokalne samouprave u Slavoniji i Baranji, kako bi stvorili bolje uvjete života za građane. U planu je u tijeku godine potpisati ugovor i za drugu zgradu po istom modelu, s obzirom da je interes građana velik. Posebno je istaknuo dobru suradnju, susretljivost i pomoć svih djelatnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama u pripremi samog projekta.

Direktor APN-a Slavko Čukelj izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem predugovora te suradnjom jedinice lokalne samouprave i državne agencije u kojoj je svaka strana uložila veliki trud kako bi projekt izgradnje stambene zgrade bio što uspješniji. Tako je Grad osigurao zemljište, a osigurat će i komunalnu infrastrukturu, priključke i projektnu dokumentaciju, dok će Agencija provesti postupak javne nabave za izgradnju. Direktor je izrazio nadu u prepoznavanje ovog projekta kao vrlo vrijednog za jedinice lokalne samouprave, s obzirom da je to jedan od najboljih modela stambenog zbrinjavanja.
Radovi na prvoj zgradi, koja će se sastojati od 24 stana, trajat će godinu dana te se tako predviđa useljenje u novu zgradu krajem 2020. godine. Što se cijene tiče, ona će se znati nakon provedene javne nabave za izvođače radova, koju provodi APN, no u Gradu očekuju da će se ona kretati između 700 i 800 eura po kvadratu.

'Zbog toga što će Grad na sebe preuzeti obavezu darovanja zemljišta APN-u, uređenje komunalne infrastrukture, oslobađanje od komunalnih doprinosa, osiguranje svih priključaka na komunalnu infrastrukturu te plaćanje troškova projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole, cijena kvadratnog metra stana ne može biti veća od 800 eura po kvadratu, a na javnoj nabavi očekujemo i nižu cijenu (nadamo se bliže iznosu od 700 eura po kvadratnom metru). Inače, prema Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji, da Grad ne snosi sve gore navedene troškove, cijena kvadratnog metra stana iznosila bi 1.120 eura po kvadratnom metru. Dakle, u ovom slučaju, u želji da našim sugrađanima i budućim stanarima omogućimo što jeftiniju kupnju novoizgrađenih stanova, Grad sufinancira 320 eura po kvadratnom metru stana, a ostale povlastice osigurava država putem APN-a (mogućnost kreditiranja kupovine stana putem kredita s kamatnom stopom od 2,8-3% uz 15 % učešća i 85% iznosa na kredit i do 30 godina)', kaže nam gradonačelnik Burić. (Grad Belišće/gradonačelnik.hr, M.P.D)