Belišće: Svim osnovnoškolcima osigurali besplatne radne bilježnice, likovne mape, pribor za tehničku kulturu i atlase

Grad Belišće nastavlja s provođenjem svojih uspješnih socijalno-demografskih mjera pa je tako jučer započela podjela radnih bilježnica za obvezne i izborne predmete, zbirki zadataka, likovnih mapa, atlasa i kutija za tehničku kulturu osnovnoškolcima. Ove su godine, naime, izdvojili 400 tisuća kuna za pomoćne radne materijale koje će dobiti 710 učenika.

-Samo zajedničkim djelovanjem državne i županijske odnosno regionalne te lokalne razine, odnosno nas iz lokalne samouprave možemo puno napraviti po pitanju demografije, ali i iseljavanja. Drago nam je što se ove godine u financiranje udžbenika uključila država, što je grad Belišća učinio prije nekoliko godina, kada smo u svom proračunu osigurali sredstva za nabavku udžbenika za osnovnu školu, koje su onda koristile sljedeće generacije. Ove godine je država to preuzela na sebe, a Grad Belišće je u svom proračunu osigurao 400.000 za nabavku pomoćnih i dopunskih nastavnih sredstava, koji će olakšati početak škole za 710 učenika, odnosno olakšati njihovim roditeljima – poručio je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

Podsjetimo, Grad Belišće ove je godine usvojio paket demografskih i gospodarskih mjera kojima se bore protiv negativnih trendova, a poseban su naglasak stavili na 10 mjera za koje su povećali izdvajanja. Tako su postali i jedan od tek nekolicine gradova, njih četiri, koji su uveli besplatne vrtiće – povećali su izdvajanja za 800 tisuća kuna, uz postojeća izdvajanja, a povećali su i plaće 'tetama' u vrtićima, i to za 10 posto. Uz to su, kako bi pomogli roditeljima čija se djeca nisu upisala u vrtiće zbog manjka kapaciteta, uveli i novu mjeru kojom će roditelji dobivati 1.000 kuna mjesečno, dok će ukupno izdvojiti 100 tisuća kuna iz Proračuna.

Osnovnoškolcima također sufinanciraju i mliječnu kuhinju, a osim što su se istaknuli izdvajanjima za predškolce i osnovnoškolce, prednjače i u izdvajanjima za studente – podsjetimo, u našem su se velikom istraživanju o visini i broju stipendija istaknuli kao jedan od gradova s najizdašnijim iznosom stipendije, i to od 1.100 kuna, te su uveli i nove kriterije za dodjelu pa ih sada dobivaju svi redovni studenti. (gradonačelnik.hr/J.L.)