Belišće u 2018. imao rekordno izvršenje proračuna: Po prvi puta iznad 60 milijuna kuna

Prošlog je tjedna održana 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Belišća, čiji je dnevni red obuhvaćao 36 točaka, a na kojoj se, između ostalog, usvojila odluka o izvršenju proračuna za drugu polovicu 2018. godine. Naime, Belišće je prošle godine imao rekordno izvršenje gradskog proračuna – po prvi put iznad 60 milijuna kuna.

„Grad Belišće je u 2018. godini imao rekordno izvršenje gradskog proračuna od kako je samostalna jedinica lokalne samouprave u neovisnoj Hrvatskoj: po prvi put iznad 60 milijuna kuna, točnije – više od 64 milijuna kuna na prihodovnoj strani s ostvarenim plusom i prijenosom viška u ovu godinu više od 7.300.000 kuna. Zbog brojnih projekata koji su započeli, a i oni koji su nam u ova prva tri mjeseca na naše zadovoljstvo odobreni, pristupili smo i prvom rebalansu proračuna za 2019. godinu s iskrenom željom i nadanjima da će biti razloga za još rebalansa, jer svaki rebalans bi značio da smo prošli na još nekim natječajima“, poručio je gradonačelnik Dinko Burić.

Podsjetimo, Grad Belišće u proteklih je pet godina za projekte povukao preko čak 238 milijuna kuna, što je inače osam godišnjih proračuna. Iza ovih dobrih rezulatata stoji devet zaposlenika iz Gradske uprave te belišćanska Lokalna razvojna agencija, gradska tvrtka osnovana prije godinu i pol dana.

„Za njih ne postoji radno vrijeme. Oni su iznad svega predani i posvećeni istinskoj želji doprinijeti razvoju svoje lokalne zajednice. Ne postoji dovoljno veliko 'Hvala' kojima se niti ja kao gradonačelnik, niti bilo tko od naših sugrađana, tom malom timu izrazito vrijednih ljudi može riječima zahvaliti“, poručio je gradonačelnik Burić u nedavnom intervjuu za gradonačelnik.hr.

LRA tako sudjeluje u izradi, aplikaciji i provedbi gotovo svih projekata Grada Belišća – od projekta RSOLE kojim će Belišće proizvoditi više od 150.000 kwh električne enrgije godišnje te tako postati jedan od energetski najučinkovitijih gradova, preko raznih prekograničnih suradnji, do dva projekta „Zaželi“ kojim su zaposlili 70 žena.

Na sjednici se  osvrnulo i na nove demografsko – socijalne mjere, izglasane na prošloj sjednici. Riječ je, naime, o provedbi 23 socijalno – demografskih mjera, kojih je, inače, u 2018. bilo 22. Poseban će se naglasak staviti na 10 mjera za koje je predviđeno povjećanje izdvajanja, poput uvođenja besplatnih vrtića i povećanje plaća tetama u vrtiću. Za to je osigurano 3,7 milijuna kuna, a izzdvojit će i za gradnju POS stanova, i to 3,3 milijuna kuna.

Gradonačelnik se osvrnuo i na novu mjeru kojom će stanovnici prigradskih naselja biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade idućih 10 godina.

„Kao što smo već najavili, dobro smo izračunali i od danas se na području svih naših prigradskih naselja smanjuje komunalna naknada svim stanovnicima, koji iz dosadašnje druge prelaze u treću zonu. Kao dodatan poticaj svima koji žele u budućnosti graditi nove objekte ili rekonstruirati stare i živjeti na području svih naših osam sela, odlučili smo da će u narednom razdoblju biti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa te svi koji se odluče biti novi stanovnici belišćanskih prigradskih naselja, u idućih 10 godina neće plaćati komunalnu naknadu“, poručio je gradonačelnik Burić. (gradonačelnik.hr/J.L.)