Belišće: U pet godina iz EU fondova povukli 1.981 kunu po stanovniku

Uz devet projekata vijednih preko 31 milijun kuna, koje su realizirali u proteklih pet godina, u Gradu Belišću trenutno imaju još četiri pripremljena projekta ukupne vrijednosti preko 36 milijuna kuna

U proteklih pet godina Grad Belišće realizirao je devet EU projekata vrijednih preko 31 milijun kuna, od čega je preko 21 milijun bespovratno financiran iz EU fondova. Za grad od nešto manje od 11 tisuća stanovnika to znači čak 1.981 kunu iz EU fondova po stanovniku, ali i čitavih šest godišnjih proračuna, izračunali su u Gradu u kojem su pripremili još četiri projekta ukupne vrijenosti preko 36 milijuna kuna.

Najveći projekt, vrijedan 7,4 milijuna kuna je projekt 'Zelene staze Dunava i Drave', u sklopu kojega će sagraditi hostel, te šetnicu uz Dravu, od kajak kluba u Belišću do odmorišta Drava. Trenutno je u tijeku priprema za javne nabave za ovaj projekt koji je vrijedan 7,4 milijuna kuna, od čega su su iz EU fondova povukli čak 6,3 milijuna a još 930 tisuća kuna od države. Sam Grad za ovaj će projekt iz proračuna izdvojiti tek 232 tisuće kuna, što će se amortizirati već kroz jednogodišnju uštedu na troškovima električne energije koji se procjenjuju na oko 200 tisuća kuna.

Tu je, potom, energetska obnova dječjeg vrtića 'Maslačak', vrijedna 6,9 milijuna kuna, od kojih je manji dio EU sredstava – 1,7 milijun, dok Grad financira većinu, čak 3,3 milijuna kuna, a ostatak sufinanciraju županija i država.

Tri projekta vrijedna su svaki po oko tri milijuna kuna. Tu su, tako obnova dviju zgrada zaštićenih spomenika kulture te zgrade muzeja, projekt koji je već završen, te izgradnja i rekonstrukcija pješačkih staza i cesta u dvije ulice u Bistrincima, kao i najzanimljiviji – izgradnja čak pet solarnih elektrana na pet javnih zgrada u Belišću. Elektrane se instaliraju na zgradama policijske postaje, gradske uprave, dječjeg vrtića, gradskog bazena i NK Belišće. Za ovaj projekt Grad Belišće dobio je 2,6 bespovratnih milijuna kuna iz EU fondova, 370 tisuća iz državnih, a sami ga sufinanciraju sa 91 tisuću kuna.

EU novcem provest će se i energetska obnova zgrade Vatrogasnog doma u Belišću, za što je raspisana javna nabava. Projekt je vrijedan 2,6 milijuna kuna, od čega je 1,3 milijun iz EU fondova. Putem dva projekta ukupne vrijednosti četiri milijuna kuna izgradili su, pak, tri kilometra biciklističkih staza. Za promotivne aktivnosti i edukaciju građana o odvojenom prikupljanju otpada Grad Belišće osigurao je 368 tisuća kuna iz EU fondova, a iz proračuna će financirati preostalih 65 tisuća, koliko je potrebno za kampanju vrijednu 433 tisuće kuna.

'Osim nabrojanih projekata, imamo u potpunosti pripremeljena još četiri EU projekta od kojih su dva u fazi evaluacije (već su prijavljeni na natječaj) ukupne vrijednosti 9,2 mil. kuna. Za druga dva očekujemo objavu natječaja ove jeseni, a projektantska vrijednost je 27,4 mil. kuna. Europa je velika šansa za Hrvatsku, posebno za male sredine, s obzirom na visok udio sufinanciranja, jer to sami ne bi mogli financirati. Postupak izrade i prijave projekta jest zahtjevan i provodi se prema strogim pravilima Europske unije, ali smo u Belišću sretni što imamo tim mladih i iznimno sposobnih ljudi koji vrlo kvalitetno rade svoj posao na pripremi i provedbi EU projekata', ističe gradonačelnik Dinko Burić. (gradonačelnik.hr)