Belišće: Uveli besplatne vrtiće i stipendije svim studentima, povećali naknade za bebe, a u 5 godina iz EU fondova povukli 8 godišnjih proračuna

U posljednjih šest godina, otkako mu je na čelu Dinko Burić, Grad Belišće se etablirao kao efikasan grad pametnih projekata i dobrih praksi, dok je prvi dio ovoga mandata obilježen velikim iskorakom na demografskom planu i poticanju pozitivnih demografskih trendova. Osigurali su stipendije za sve studente, imali rekordno izvršenje proračuna, provode 11 socijalno – demografskih mjera više nego prošle godine te su jedan od tek nekolicine gradova, točnije njih četiri, koji je uveo u potpunosti besplatne vrtiće.

Belišće je jedan od primjera kako i mali gradovi mogu biti uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova – u proteklih su pet godina povukli preko 238 milijuna kuna, što je čak osam izvornih godišnjih proračuna.

Iza ovih uspješnih rezultata, osim stručne ekipe u Gradskoj upravi, stoji i Lokalna razvojna agencija, gradska tvrtka koja od samog osnutka sudjeluje u izradi, aplikaciji i provedbi gotovo svih projekata u Gradu Belišću. Među brojnima vrijedi izdvojiti i upravo završeni projekt "R-SOL-E" u sklopu programa Interreg IPA Prekogranična suradnje Hrvatska – Srbija 2014 - 2020, u kojem su uz Belišće kao vodećeg partnera sudjelovali i Grad Novi Sad iz Republike Srbije te Općina Gorjani iz Republike Hrvatske. Projekt "R-SOL-E", kroz koji su u Belišću, među ostalim, ugrađeni solarni paneli na 5 zgrada javne namjene, izgrađena je punionica za električne automobile, postavljeno solarno drvo, za Belišće je od posebnog značaja jer je zbog uspješne provedbe ovog projekta Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU Gradu Belišću predložilo i izdalo pismo potpore u nominaciji za dodjelu nagrade Regiostars u području korištenja obnovljivih izvora energije, a koju dodjeljuje Europska komisija.

Ako se tome doda da je Belišće prvi grad u državi koji je još prije nekoliko godina nabavio pametne solarne klupe za svako od svojih 9 naselja te da su provedene energetske obnove na cijelom nizu objekata na području grada, od zgrade Policije, Dječjeg vrtića, prostorija nogometnih klubova u Belišću, Bistrincima, Veliškovcima, Bocanjevcima i Gatu, do zgrada DVD-a u Belišću, tada se s pravom može reći da je Belišće jedan od, u tome pogledu, najuspješnijih i najučinkovitijih gradova u Hrvatskoj.

No, ono što je obilježilo protekle dvije godine mandata bilo je usvajanje novih socijalno-demografskih mjera i mjera za razvoj gospodarstva kojim su povećali izdavajanja za djecu i mlade te mlade obitelji. U sklopu novih mjera tako su postali jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji osigurava besplatne vrtiće. Kako bi roditelje oslobodili plaćanja vrtića, ali i potaknuli demografsku obnovu grada, osigurali su dodatnih više od 800 tisuća kuna uz postojeća izdvajanja te su povećali i plaće "tetama u vrtiću", i to za 10 posto.

Tako ukupno u ovoj godini izdvajaju čak 3,75 milijuna kuna za vrtiće, a istaknuli su se i svojim programom stipendiranja. U našem su se velikom istraživanju o visini i broju stipendija gradova izdvojili kao jedan od gradova s najizdašnijim iznosom stipendije od 1.100 kuna. Od ove su akademske godine uveli i nove kriterije za dodjelu stipendije te ih sada dobivaju svi redovni studenti u gradu. Kako bi stipendije svi mogli i dobiti, povećali su izdvajanja za 193 tisuće kuna te su za tu namjenu osigurali 820 tisuća kuna. Iznos stipendije ovisi o uspjehu studiranja –najuspješnijima je osiguran najveći iznos od 1.100 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,00 za više godine studija, odnosno 4,5 za prvu godinu primaju 700 kuna, dok svi ostali dobivaju 400 kuna mjesečno.

Povećali su i naknade za novorođenčad, i to s 4.000 na 5.000 kuna po novorođenom djetetu, za što ukupno izdvajaju pola milijuna kuna, uskrsnice za umirovljenike s mirovinom manjom od 2.000 kuna i božićnice za nezaposlene su također povećali, i to za 100 kuna – sa 150 na 250 kuna, u potpunosti financiraju socijalnu samoposlugu te sufinanciraju mliječnu kuhinju za osnovnoškolce, a financiraju i nabavku osnovnoškolskih udžbenika, radnih bilježnica, mapa i atlasa. Uključili su se i u POS program, kao još jedan od načina da financijski rasterete mlade obitelji i svoje ostale građane, a kao svoj doprinos u tu će svrhu ukupno uložiti gotovo milijun kuna. U tom će smislu za izgradnju POS-ovih stanova osigurati zemljište, kompletnu projektnu dokumentaciju sa ishođenjem građevinske dozvole, komunalnu infrastrukturu i priključke i dr. kako bi osigurali što povoljniju cijenu za buduće kupce stanova. Uz to, kako bi dodatno potaknuli pozitivne demografske trendove, oslobodili su sve buduće stanovnike prigradskih naselja plaćanja komunalne naknade sljedećih 10 godina. 

Kada se govori o gospodarskoj slici grada, povećali su subvencije za novozaposlene osobe, i to s 2.000 na 5.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu te su smanjili paušalni porez za iznajmljivače turističkih ležajeva s 231 na minimalnih 150 kuna.

- Što se tiče poticanja gospodarskog rasta, kao jedna od važnih gospodarskih, ali i demografskih mjera sigurno je i povećanje plaće zaposlenima. Na području grada Belišća najveći gospodarski subjekti donijeli su odluke o povećanju plaće svojim djelatnicima – poručili su nam iz Grada. Tako je i Belišće povećao plaće svim zaposlenicima gradskih ustanova, tvrtki, udruženjima i institucijama, i to za 10 posto, a nastavljaju i privlačiti nove investitore koji otvaraju nova radna mjesta.

- Pristupilo se otkupu nekretnina koje su u funkciji daljnjeg razvoja gospodarstva u novoj gospodarskoj zoni „Kod pruge“. Posebno raduje činjenica da je Grad Belišće postao i vlasnik zgrade u kojoj je nekad u bivšem "Kombinatu Belišće" u Belišću bio smješten papirni stroj 1, koji je prije 12-ak godina prodan u Indiju. Cilj je da se u tu zgradu, u skoroj budućnosti, vrati proizvodnja papira ugradnjom novog stroja za proizvodnju tissue, odnosno higijenskog papira kao prvoj tvornici takve vrste u RH (investicija vrijedna više od 30 milijuna eura) – rekli su nam iz Grada te istaknuli kako se planira u toj tvornici papira zaposliti 73 radnika. Istovremeno se radi i na izgradnji ekotoplane na biomasu u kojoj bi se zaposlilo još 10 do 12 osoba, a investicija je vrijedna oko 12 milijuna eura.

Godinu 2017. izvršili su s više od 47 milijuna kuna realiziranog proračuna, od kojih je gotovo 24 milijuna vlastitih prihoda, dok su preko projekata ostvarili još 22 milijuna kuna. Prošla, 2018. godina, za Grad Belišće bila je još uspješnija, štoviše, bila je to do sada najuspješnija godina u povijesti grada Belišća gledano kroz izvršenje gradskog proračuna. Lanjska 2018. godina završila je s rekordnim izvršenjem gradskog proračuna u ukupnom iznosu više od 64 milijuna kuna, od čega su izvorni prihodi narasli na više od 30 milijuna kuna, a ostvaren je i pozitivan financijski rezultat, tj. višak prihoda nad rashodima u iznosu od 7,2 milijuna kuna. U tijeku je realizacija i brojnih projekata na području grada vrijednih više od 125 milijuna kuna, najvećim dijelom sufinanciranih sredstvima fondova Europske unije, a manjim dijelom i kao vlastiti infrastrukturni projekti. Među njima posebno se ističu izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće vodoopskrbne i kanalizacijske mreže na području grada i prigradskih naselja, izgradnja novog hostela i šetnice uz desnu obalu rijeke Drave s uređenjem kajakaškog veslališta i odmorišta "Drava" u Bistrincima, zatim završetak energetske obnove zgrade DVD-a u Belišću, izgradnja nove tribine na gradskom stadionu u Belišću povodom 100. obljetnice postojanja NK "Belišće", završetak infrastrukturnog opremanja nove gospodarske zone u Belišću i brojni drugi projekti kako u samom Belišću tako i u svih 8 prigradskih naselja.

- Grad Belišće nastoji stvoriti pretpostavke za nastavak privlačenja kako stranih tako i domaćih domaćih investitora za ulaganja na području grada želeći kao lokalna samouprava biti aktivni partner, pomagač i pokretač razvoja gospodarstva na svom području – zaključili su iz Grada. (gradonačelnik.hr/J.L.)

Belišće, dinko burić