Belišće: Završen projekt R-SOL-E Renewable Solar Energy, ušteda na energiji preko 200 tisuća kuna godišnje

Danas su na završnoj konferenciji u Belišću predstavljeni rezultati projekta R-SOL-ERenewable Solar Energy, kojega su proteklih 20 mjeseci zajednički provodili Grad Belišće, Grad Novi Sad i Općina Gorjani. Ta su tri partnera u sklopu projekta provela niz aktivnosti zahvaljujući kojima će uz pomoć obnovljivih izvora energije u narednim godinama ostvarivati značajne uštede u potrošnji energije.

Cilj je projekta promocija korištenja obnovljivih izvora energije kao sredstva smanjenja troškova potrošnje energije zgrada i infrastrukture u javnom vlasništvu. Projekt je trajao 20 mjeseci (15.6.2017.-14.2.2019), a ukupna je  vrijednost projekta 1.010.153,57 eura, od čega je vrijednost projekta za Grad Belišće 410.041,96 eura, za Grad Novi Sad 496.619,42 eura i za Općinu Gorjani 103.492,19 eura.

Na konferenciji je sam tijek provedbe i rezultate projekta predstavila voditeljica projekta, zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, zahvalivši na suradnji svim sudionicima projekta, a sve prisutne je pozdravio i sam gradonačelnik Dinko Burić iskazavši zadovoljstvo još jednim uspješno završenim projektom. Ivan Lović, načelnik Općine Gorjani predstavio je rezultate projekta svoje općine, dok je Zorica Stupar Ninić zamjenica načelnika Gradske uprave za investicije i građevinsko zemljište Grada Novog Sada predstavila projekt iz svoje pozicije.

Belišće – do ušteda na solarni pogon

Grad Belišće je kroz projekt R-SOL-E izradio svu potrebnu dokumentaciju i postavio solarne elektrane na pet zgrada u javnom vlasništvu: dječji vrtić, zgradu policije, gradske bazene, nogometni klub i zgradu gradske uprave. Postavljena je solarna punionica za električne automobile, info totem, posađeno solarno drvo, dopunjen je plan energetski održivog razvitka na kojemu će se temeljiti daljnje aktivnosti smanjivanja potrošnje energije te su održane brojne aktivnosti (javna događanja, konferencije, radionice, studijsko putovanje), od onih za djecu i mlade, do onih za starije, koje su za cilj imale promociju obnovljivih izvora energije i na njima temeljenih novih tehnologija.

Novi Sad – više svjetla, niži troškovi

Kao znatno manji grad, ali u korištenju EU fondova iskusniji partner, Belišće je kroz projekt R-SOL-E prenosilo iskustva o procesu provedbe Novom Sadu. Ondje su u sklopu projekta izradili katastar javne rasvjete te zamijenili dio javne rasvjete energetski učinkovitom i na do sada neosvijetljene točke postavili ukupno 100 svjetiljki sa solarnim napajanjem. Iz projekta je i financirana izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka pa će i Novosađani, zahvaljujući ovom projektu, u narednim godinama krenuti prema učinkovitijim načinima proizvodnje energije.

Gorjani – postavili solarnu elektranu i „posadili“ solarno drveće

Stanovnici i posjetitelji općine Gorjani moći će puniti svoje mobilne uređaje koristeći sunčevu energiju uz pomoć solarnog drveća koje je „niknulo“ na javnim površinama te je, osim što nudi mogućnost punjenja uređaja, atraktivnog izgleda pa uljepšava okoliš, noću svijetli i nudi klupe za odmor. Osim solarnog drveća Gorjani su dobili solarnu elektranu na Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić, zahvaljujući kojoj će ta zgrada u narednim godinama trošiti znatno manje energije.

Na samom kraju konferencije direktor Lokalne razvojne agencije i idejni začetnik projekta Mario Marolin iznio je planove  novih projekata nagovjestivši kako završetak ovog projekta nikako ne označava kraj, već nastavak suradnje.

Konferenciji su nazočile i predstavnice Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova Europske unije Anđelka Hajdek i Josipa Grgas Ićitović te su izrazile zadovoljstvo rezultatima rekavši kako ovaj projekt može poslužiti kao primjer dobre prakse i suradnje, a ono što je dodatna vrijednost svakog projekta su i prijateljstva i kontakti koji su zalog za nove zajedničke uspjehe.

Zahvaljujući investicijama realiziranima u sklopu projekta R-SOL-E očekuje se ostvarivanje uštede na potrošnji energije, na godišnjoj razini od oko 30.000 eura, koji će projektnim partnerima ostati u gradskim/općinskim blagajnama i koji će moći biti iskorišteni u svrhe poboljšanja života u lokalnim sredinama. (Grad Belišće)