Benkovac: U centru revitalizacijskog programa vrijednog 23 milijuna eura bit će poduzetnici

U iduće četiri godine Benkovac bi trebao dobiti veliki Gospodarski sajam i Poduzetničku zonu, a malim i srednjim poduzetnicima će se osigurati projektni prijedlozi s naglaskom na prerađivačku industriju, obrtništvo i poljoprivredu, kako bi se povećali prihodi i dobit poduzetnika i otvorila nova radna mjesta

Grad Benkovac jedan je od pet gradova uključenih u pilot projekt revitalizacije ratno stradalih gradova, predstavljen 20. ožujka u Vukovaru. Grad će, kroz ovaj projekt, dobiti 23 milijuna eura za ključne revitalizacijske projekte, a iz ureda gradonačelnika poručuju kako je gradu potrebna višestruka obnova zbog ''devastirane infrastrukture, rizika od siromaštva te trenutačnog trenda depopulacije (emigracije i odumiranje stanovništva)''. Stoga poručuju kako će se integrirani pristup obnove usmjeriti na paralelno ulaganje u infrastrukturu, ljudske resurse i socijalni kapital u gradu.

Provedbe revitalizacijskog programa su još u početnim fazama. Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova 22. ožujka odlučilo provesti Intervencijski plan i na grad Benkovac, sada je u pripremi raspisivanje poziva za prijavu revitalizacijskih projekta. Rok za dovršavanje provedbe pojedinih projekata je 31.12.2022. godine.

Doznajemo kako je za potrebe provedbe revitalizacijskog plana u gradu Benkovcu osnovana Jedinica za intervencijski plan, operativno tijelo čija je zadaća upravljanje projektima obnove. Partnerstvo koje broji 21 član predstavnika lokalnog javnog, civilnog i privatnog sektora odlučivalo je koji će se projektni prijedlozi uključiti u Intervencijski plan. Tako je 14 usvojenih projekata podijeljeno u 4 razvojna prioriteta koja bi trebala zadovoljiti potrebe društvenog života i infrastrukturalne obnove; razvoj malog i srednjeg poduzetništva, razvoj turističke ponude te Benkovački sajam kao zasebni razvojni prioritet.

Benkovački sajam izdvojen je kao zaseban projekt prvenstveno zbog njegovog potencijala da ujedini rezultate svih ostalih razvojnih projekata. Gospodarski sajam nudi prostor za plasman lokalnih poljoprivrednih proizvoda dok je turistički ono tradicionalna manifestacija koja privlači velik broj posjetitelja. Pokušaj ujedinjavanja rezultata svih razvojnih projekata te njihovo paralelno djelovanje očituje se u lokalnom strateškom dokumentu grada Benkovca koji glasi: Grad Benkovac ugodan je za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje a turistima privlačan za posjećivanje.

Gospodarstvo je prepoznato kao veoma bitan faktor koji će pomoći u smanjenju siromaštva i zaustavljanju negativnog trenda depopulacije. Stoga, kako bi potaknuli zapošljavanje i povećanje gospodarske aktivnosti, malim i srednjim poduzetnicima će se osigurati projektni prijedlozi s naglaskom na prerađivačku industriju, obrtništvo i poljoprivredu koji značajno doprinose gospodarstvu grada Benkovca. Pomoću ovih poticajnih mjera pokušat će se osigurati veći prihod i dobit poduzetnicima kao i rast broja zaposlenih u ovom sektoru. Nadalje, izgradnja poslovne zone Benkovačko selo također bi trebala podići razinu gospodarske aktivnosti. Ovim projektom bi se osigurala potrebna infrastruktura lokalnim gospodarstvenim djelatnicima i unaprijedila već postojeća poslovna, te bi se također uz dobar marketing i poticajne mjere trebali privući novi gospodarski subjekti.

Turistički razvojni program cilja na stvaranje prepoznatljivog kulturnog i povijesnog identiteta grada Benkovca. Trenutni projekti koje ured gradonačelnika izdvaja su uređenje Zavičajnog muzeja kao primjer očuvanja kulturne i povijesne baštine te uređenje karinske plaže u naselju Donji Karin gdje Benkovac ima izlaz na more. Također je plan da se turistima osigura primjerena biciklistička staza u svrhu razgledavanja grada.

Iz ureda gradonačelnika grada Benkovca poručuju kako će uspješnost provedbe projekta ovisiti o suradnji lokalne i središnje razine vlasti. Kažu kako je uvažavanje lokalnog doprinosa razvojnim inicijativama prepoznato kao ključno za krajnju formulaciju projekata. Stoga je cilj što više uključiti lokalno stanovništvo u fazu provedbe Intervencijskog plana kako bi zajednički doprinijeli velikom projektu obnove grada. (L.U.)