Biograd na Moru: Kreće realizacija projekta Aglomeracije vrijednog više od 800 mil. kuna

Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima. Naime, na području ovih triju aglomeracija (Biograd, Pašman, Tkon) živi oko 17.000 stanovnika, boravi oko 350.000 turista s brojem od oko 2,5 milijuna noćenja godišnje, rekao je Marin Colić, direktor Komunalca

SUFINANCIRANJE
Projekt će se sufinancirati sredstvima EU fondova u visini od 585 milijuna kuna (72%), a preostali dio od 227,5 milijuna kuna (28%) planira se financirati sredstvima Hrvatskih voda (10,30%), Državnog proračuna Republike Hrvatske (10,30%) i sredstvima jedinica lokalne samouprave (7,50%)

Veliki dan za žitelje bivše općine Biograd, Vlada Republike Hrvatske je projekt pod nazivom "Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograda na Moru, Pašman i Tkon", proglasila strateškim investicijskim projektom RH.
Projekt aglomeracije za bivšu općinu Biograd - Grad Biograd na Moru, općine Pakoštane, Sv. Filip i Jakov, Pašman i Tkon, završetak kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, je vrijedan preko 110 milijuna eura, odnosno 812,5 milijuna kuna, kazao je Marin Colić, direktor Komunalac d.o.o. Biograd.
Voditeljicom Operativne skupine za provedbu projekta imenovana je Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.

Velika važnost i vrijednost
Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima. Naime, na području ovih triju aglomeracija (Biograd, Pašman, Tkon) živi oko 17.000 stanovnika, boravi oko 350.000 turista s brojem od oko 2,5 milijuna noćenja godišnje, rekao je Colić.
Projekt stoljeća koji je opet ujedinio bivšu općinu Biograd proglašen je strateškim sukladno dostavljenim dokumentima biogradskog Komunalca iz 2014. godine i projektne dokumentacije vrijedne oko 15 milijuna kuna te prijedloga stručnog povjerenstva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Projekt će se sufinancirati sredstvima EU fondova u visini od 585 milijuna kuna (72%), a preostali dio od 227,5 milijuna kuna (28%) planira se financirati sredstvima Hrvatskih voda (10,30%), Državnog proračuna Republike Hrvatske (10,30%) i sredstvima jedinica lokalne samouprave (7,50%), obznanio je Colić.
Za usporedbu, projekt aglomeracije biše općine Biograd vrijedan je preko 40 posto cijene izgradnje Pelješkog mosta.

Gospodarski razvoj, turizam, zaštita okoliša
U tijeku su 50 milijuna kuna vrijedni projekti odvodnje i zamjene cjevovoda u Biogradu, Sv. Filip i Jakovu te u Dragama. Štoviše, već imamo građevinskih dozvola u iznosu od 100 milijuna kuna.  Predstoji raspisivanja javne nabave koje predvode Hrvatske vode, naglasio je Colić.  
Na zajedničkim radnim sastancima u Vladi RH i resornim ministarstvima osim Colića aktivno su sudjelovali i Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, te načelnici Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, Tkona i Pašmana: Milivoj Kurtov, Zoran Pelicarić, Goran Mušćet i Krešimir Ćosić.
U sustave odvodnje i vodoopskrbe sredstava putem fondova CEB, EIB, EU i Projekt Jadran te nacionalnih komponenta u posljednjih pet godina je uloženo oko 300 milijuna kuna, ističe Colić.

Osim novog, najsuvremenijeg biološkog uređaja za II. stupanj pročišćavanja otpadnih vode Kumenat uz povećanje kapaciteta, u konačnici će se izgraditi 132.448 metara cjevovoda odvodnje, 86.891 metar cjevovoda vodoopskrbe, sedam vodospremnika, šest crpnih stanica.
Sanaciju i rekonstrukciju postojećih objekata sustava javne odvodnje uključuje i povezivanje otoka Pašmana podmorskim cjevovodima s odvodnjom Biogradske rivijera do uređaja za pročišćavanje Kumenat, te proširenje sustava odvodnje, objašnjava Colić.
Kad je riječ o sanaciji i rekonstrukciji sustava javne vodoopskrbe ona uključuje i cjevovod prema otoku Pašmanu i to na dijelu između kopna i otoka Babac.
Postojeći cjevovod dimenzija Ø (fi) 170 mm zamijenit će s cjevovodom Ø 300 mm, izgradnju vodospreme na području Općine Pašman te proširenje sustava, temeljit je prvi biogradski komunalac iz Sv. Petra.
Rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracija Biograd, Pašman i Tkon omogućuje gospodarski razvoj, poglavito turizam, te povećava kvalitetu života, poboljšava gospodarenje vodenim resursima, poboljšava stupanj zaštićenosti okoliša, a posebice izvorišta pitke vode i obalnog mora, zaključio je Marin Colić.

 (biogradnamoru.hr)