Bjelovar: Grad po prvi put osnovnoškolcima sufinancira udžbenike

Grad Bjelovar ove će godine, po prvi put, sufinacirati udžbenike i radne bilježnice svojim osnovnoškolcima. Gradsko vijeće na svojoj je zadnjoj sjednici jednoglasno donijelo odluku po kojoj će svakom osnovnoškolcu Grad sa 300 kuna pomoći u kupnji udžbenika, odnosno radnih bilježnica, za što je u proračunu izdvojeno 900 tisuća kuna. Kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća, plan je da se sredstva za nabavu udžbenika povećavaju i da se već iduće godine ide u smjeru potpunog pokrivanja ovih troškova, odnosno osiguravanja besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce. 

Kako nam kaže gradonačelnik Dario Hrebak, ovu odluku donijeli su u dogovoru sa koalicijskim partnerima koji su u svom programu imali osiguravanje besplatnih udžbenika.

'Zajedno smo se dogovorili da nije dobro da kupujemo udžbenike u cijelom iznosu jer to bi grad koštalo oko pet milijuna kuna na godišnjoj razini, a s druge strane za slijedeću godinu se najavljuju izmijenjeni udžbenici, pa bi se ovi stari morali baciti, čime bismo bacili i pet milijuna u vjetar', kaže nam gradonačelnik Hrebak.

Novac za sufinanciranje udžbenika osigurali su pak, kaže, preraspodjelom unutar proračuna. 'Naime, kroz zabranu zapošljavanja u gradsku upravu i odlascima ljudi u mirovinu smanjila se uveliko masa plaće za zaposlenike za ovu godinu i u toj uštedi velikim dijelom smo pronašli i sredstva za sufinanciranje udžbenika', kaže Hrebak. (gradonačelnik.hr)