ZAŽELI Projekt vrijedan milijardu kuna osigurao zaposlenje za više od 4700 žena

Bjelovar povukao najviše iz EU za zapošljavanje žena - s 9,95 milijuna kuna zaposlili 77 žena za brigu o 308 starih i nemoćnih

Uz Bjelovar, za projekt su kao glavni korisnici najviše osigurali gradovi Slavonski Brod, Đakovo, Zabok, Valpovo, Split, Vukovar, Našice, Županja i Vinkovci

U projektu o kojem se u javnosti možda i premalo govori, 4757 žena do sada je pronašlo posao u pomaganju više od 22 i pol tisuće starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Riječ je o projektu „ZAŽELI- program zapošljavanja žena“, koji je do sada je najveći otvoreni poziv na dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti milijardu kuna. Ukupno je predviđeno financiranje zapošljavanja sedam i pol tisuća žena koje će pružati potporu i podršku za 30 tisuća starijih i osoba u nepovoljnom položaju, kažu nam u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Istovremeno, ženama se osigurava i dodatno obrazovanje i to za zanimanja koja su deficitarna u njihovoj lokalnoj zajednici, što će im, po završetku rada na projektu, omogućiti veću zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

Po podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo, interes koji je program potaknuo je izniman, prepoznale su ga i jedinice lokalne i područne samouprave i neprofitne organizacije, te je do sada odobreno financiranje 214 projekta u okviru kojih će se zaposliti ukupno 4.757 žena koje će u sljedeće dvije godine raditi na poslovima potpore, podrške i brige o 22.522 starije i/ili osobe u nepovoljnom položaju. Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 772.582.959,13 kuna (pri čemu bespovratna sredstva iznose 772.134.926,06 kuna, a preostalo predstavlja vlastito učešće prijavitelja).

Najviše projekata u Slavoniji

Od 214 projekata čak 141 su, kao glavni korisnici, prijavile jedinice lokalne i regionalne samouprave s partnerima, dok je dio gradova, poput primjerice Grada Siska odlučio u projekt ući kao partner svojim civilnim udrugama i društvima, te ih i financijski podržao u pripremi projekta. No, u ovoj analizi fokusirali smo se na projekte koje su kao glavni korisnici prijavili gradovi.

Najviše sredstava tu je povukao Grad Bjelovar, više od 9,95 milijuna kuna, za zapošljavanje 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina i to na dvije godine. Svaka od njih vodi brigu o četiri starije osobe ili osobe s invaliditetom, dakle ukupno je riječ o 308 korisnika. S obzirom da moraju posjetiti više adresa tijekom dana, ženama su u projektu koji je nazvan „Kotač promjene“ nabavljeni i bicikli kako bi lakše obavljale posao, za što je izdvojeno oko 100 tisuća kuna. Projekt trenutačno ide jako dobro, žene pružaju pomoć i potporu u kućanstvu kao i pomoć u socijalizaciji korisnicima. Novost je i da od rujna svi korisnici dobivaju pakete s potrepštinama za kućanstvo i dobivat će ih svaki mjesec do kraja projekta. Svaki paket vrijedan je oko 130 kuna, što dovodi do iznosa od oko 40 tisuća kuna na mjesec, a sve je opet pokriveno iz projekta, kazali su nam u gradu.

„Ono što treba napomenuti je da kada se kretalo u projekt, mnogi su bili sumnjičavi prema njemu, no dobra provedba i organizacija dovela je do toga da imamo sve veći broj potencijalnih korisnika za pomoć u kući. U ovom trenutku više od 60 osoba je na listi čekanja, a liste nam šalju Centar za socijalnu skrb ta partneri u projektu", kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Svega koju tisuću kuna manje povukao je Slavonski Brod, 9,947 milijuna. Projekt je potpisan početkom listopada, a pomagat će se 364 starije i nemoćne osobe. U tom će se gradu zaposliti 62 žene koje su u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a poseban naglasak je stavljen na one starije od 50 godina, žene s invaliditetom te žene žrtve nasilja u obitelji.

„Jedan od osnovnih zadataka koje imamo kao Grad je kroz različite mjere i projekte učiniti život našim sugrađanima što ugodnijim i jednostavnijim. Naravno, pri tome poseban naglasak stavljamo na osobe kojima je pomoć najpotrebnija, poput naših sugrađana treće životne dobi. Upravo s tim ciljem smo izradili i projekt „Zaposlena“ čije su koristi i rezultati višestruki. Uz pružanje nužne pomoći i skrbi, ovaj projekt pomože i u smanjenju nezaposlenosti osoba koje su, na žalost, dulje vrijeme u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a koje će takvu pomoć pružati“, kazao nam je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Kroz ovaj projekt Grad Slavonski Brod građanima treće životne dobi tijekom razdoblja od 24 mjeseca omogućuje besplatnu pomoć u svakodnevnom životu, poput obavljanja kućanskih poslova, održavanja čistoće stambenog prostora, pripreme obroka i dostave namirnica, dostave lijekova, plaćanja računa i sl.

Bicikli za zaposlenice i u drugim gradovima

Nakon Slavonskog Broda po visini povučenih sredstava slijedi još jedan slavonski grad – Đakovo, koji je u svoj program povukao 9,75 milijuna kuna za zapošljavanje 65 žena i pomoć za 260 korisnika. „Zaposlene žene će u razdoblju od 24 mjeseca vlastitim radom i aktivnostima poboljšati kvalitetu života krajnjim korisnicima, pružajući im pomoć u dostavi namirnica i lijekova, pomoć u pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju, pomoć pri vođenju brige o osobnoj higijeni, pomoć u posredovanju oko ostvarivanja raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pomoć podrške krajnjim korisnicima u socijalnoj integraciji kroz razgovor i druženje te pratnju i pomoć u različitim društvenim aktivnostima. Uz svakodnevnu skrb o krajnjim korisnicima, istima su projektom omogućene kućanske i osnovne higijenske potrepštine koje im se na mjesečnoj razini dostavljaju u domove, što podrazumijeva sredstva za čišćenje, deterdžente za pranje rublja, sredstva za osobnu higijenu i druge potrepštine“ navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Đakova.

Projektom je, uz 65 djelatnica koje su za obavljanje svog novog posla dobile i bicikle, zaposleno i dva administratora te voditelj projekta čija je zadaća pravilno provođenje projekta u skladu s Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, obilazak korisnika te usklađivanje svih projektnih detalja od esencijalne važnosti za uspješnu provedbu.

„Iznos od odobrenih skoro 10 milijuna kuna nije zanemariv, kao i činjenica da se kroz projekt u dvije godine korisnicima i zaposlenim ženama povećava kvaliteta života. Nadamo se da ćemo zaposlenim ženama pomoći da se kroz ovaj projekt dodatno usavrše ili prekvalificiraju kako bi bile konkurentnije na tržištu rada“, rekao je gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić.

„Topla riječ, osjećaj vrijednosti i poštovanja“

Četvrti grad po novcu koji je povukao u ovom projektu je grad Zabok, 9,3 milijuna kuna, za zapošljavanje 55 žena za pomoć 313 potrebitih osoba. Grad Valpovo je, pak, povukao 9,2 milijuna kuna za zapošljavanje 65 teže zapošljivih žena koje će pomagati 260 korisnika projekta.

„Svakoj našoj gerontodomaćici tijekom provedbe projekta biti će pružena mogućnost dodatnog osposobljavanja. Gerontodomaćice će se moći osposobiti za zanimanja njegovateljice, dadilje, te pomoćnika u nastavi. Grad Valpovo na taj način i po završetku ovog projekta želi osigurati ovoj skupini žena konkurentnost na tržištu rada“, kazala nam je zamjenica gradonačelnika Valpova, Ana Brajnović. Na projektu još rade i voditeljica projekta, administratorica, financijska menadžerica projekta, dvije asistentice te dvije koordinatorice projektnih aktivnosti, a svim je ženama koje rade s krajnjim korisnicima grad na korištenje dao i bicikle koji su također financirani iz sredstava Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 89.960 kuna.

„Osim toga, svaki naš korisnik mjesečno dobiva paket higijenskih potrepština i potrepština za održavanje čistoće prostora vrijednosti do 200 kuna. Tijekom dosadašnje provedbe projekta iskustva su više nego pozitivna. Cilj nam je ostvariti maksimalnu brigu o našim korisnicima, pružiti im svu potrebnu njegu i pažnju. Posebnu zaslugu naravno imaju naše gerontodomaćice koje se bezrezervno predaju svome poslu. Svakim danom sve je više pohvala kako od strane korisnika tako i od strane građana. Ono što navode kao najvrijednije od svega je topla riječ, osjećaj vrijednosti i poštovanja koji im pružaju naše gerontodomaćice“, kazala nam je Ana Brajnović.

Po financijskoj težini projekata koji su odobreni od strane Ministarstva slijede Split, s 8,3 milijuna kuna, Vukovar sa 7,4 milijuna, Našice sa sedam milijuna, te Županja i Vinkovci sa 6,7 milijuna.

Iz Grada Splita kažu kako trenutno imaju 229 korisnika kojima 50 žena zaposlenih u projektu pruža pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, čišćenju, oblačenju, kao i u socijalnoj integraciji i posredovanju pri ostvarivanju različitih prava. 'Ponajviše im se pruža podrška kroz razgovore i druženja. Ovih smo dana održali veliki koordinacijski sastanak gdje smo pozvali sve zaposlene na projektu i dobili povratne informacije o stanju na terenu. Na naše veliko zadovoljstvo, prvi mjesec prilagodbe kako korisnika, tako i zaposlenih žena, protekao je iznimno dobro. Prepoznata je potreba pomaganja u zajednici, te se nadamo da će ovaj projekt otvoriti mogućnosti pružanja novih socijalnih usluga u našem gradu', kažu iz Grada Splita.

1.200.000 kn za potrepštine za krajnje korisnike

I u Vinkovcima su za žene, koje su zaposlene još početkom svibnja, putem programa nabavljeni bicikli i oprema (odjeća, jakne, ruksaci), a projektom su provedena dva programa osposobljavanja: za gerontodomaćicu i za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba prema iskazanim interesima i željama žena. Ukupno 1.200.000 kn iz projekta odvojeno je za nabavu higijenskih i kućanskih potrepština za svakog od krajnjih korisnika.

„Grad je i ranijih godina provodio projekte pomoći u kući za starije i nemoćne kroz mjeru javnih radova. Projekt „Zaželi“ je od iznimne važnosti za naš Grad jer je usmjeren na najveće probleme na našem području vezane uz problem zapošljavanja. Ovaj projekt ima dvostruki cilj, zapošljavanje teško zapošljivih žena koje su prema svim statistikama u nepovoljnijem položaju na tržištu rada te smanjenje socijalne isključenosti i osamljenost osoba starije životne dobi, koji je na dobrobit cijeloj zajednici“, kazao nam je gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

RANG NAZIV KORISNIKA NAZIV PARTNERA (UKOLIKO JE PRIMJENJIVO) NAZIV PROJKETA IZNOS BESPOVRATNIH SREDSTAVA
1 Grad Bjelovar Centar za socijalnu skrb Bjelovar, Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Bjelovar, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, Udruga slijepih Bjelovar, Društvo multiple skleroze Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga za autizam Wheel of change (Kotač promjene) 9.951.463,82 HRK
2 Grad Slavonski Brod Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Slavonski Brod Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod Dom zdravlja Slavonski Brod Udruga Obraduj sebe i druge „Zaposlena“ – pružanje podrške u svakodnevnom životu starijim osobama s područja grada Slavonskog Broda 9.947.797,60 HRK
3 Grad Đakovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek Centar za socijalnu skrb Đakovo Lokalna akcijska grupa Strossmayer Svi ZAjedno 9.757.63,20 HRK
4 Grad Zabok Centar za socijalnu skrb Donja Stubica Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Udruga invalida Bedekovčina Gorjnostubička udruga Lipin Cviet Općina Veliko Trgovišće, Općina Bedekovčina, Općina Krapinske Toplice, Općina Mihovljan, Općina Stubičke Toplice, Općina Marija Bistrica, Grad Donja Stubica, Općina Sveti Križ Začretje, Općina Gornja Stubica, Općina Mače, Općina Zlatar Bistrica, Općina Hrašćina, Općina Budinščina, Grad Zlatar, Općina Konjščina, Centar za socijalnu skrb Zabok MIPOS - MI POmažemo Starijima 9.351.191,10 HRK
5 Grad Valpovo Hrvatski zavod za zapošljavanje Centar za socijalnu skrb Valpovo Udruga umirovljenika grada Valpova Udruga osoba s invaliditetom - MI Valpovo Zaželi – radi i ostvari u Valpovu 9.219.090,97 HRK
6 Grad Split Centar za socijalnu skrb Split Hrvatski zavod za zapošljavanje- Regionalni ured Split Katolička udruga Lovret - za pomoć starijim i nemoćnim osobama Zaželi sretniju starost 8.306.340,00 HRK
7 Grad Vukovar Hrvatski zavod za zapošljavanje PU Vukovar Centar za socijalnu skrb Vukovar Pokloni mi osmijeh 7.473.298,82 HRK
8 Grad Našice Centar za socijalnu skrb Našice Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si! 7.009.734,50 HRK
9 Grad Županja Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci Centar za socijalnu skrb Županja Program zapošljavanja žena Grad Županja 6.758.096,45 HRK
10 Grad Vinkovci Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vinkovci Centar za socijalnu skrb Vinkovci Zaželi - Program zapošljavanja žena na području Grada Vinkovci 6.701.725,88 HRK

Najviše ugovora u Osječko-baranjskoj županiji

Inače, najveći je broj ugovora prema informacijama iz Ministarstva potpisan s jedinicama lokalne uprave i samouprave te nevladinim organizacijama s područja Slavonije. U Osječko-baranjskoj županiji je tako ugovoren 41 projekt, u Vukovarsko-srijemskoj 31, a u Brodsko-posavskoj 18. U Splitsko-dalmatinskoj županiji potpisano je 26 projekata, u Sisačko-moslavačkoj županiji 18, Šibensko-kninskoj županiji potpisano je 13 projekata, u Bjelovarsko-bilogorskoj 11, a slijede još neke županije iz Slavonije i kontinentalne Hrvatske – Virovitičko-podravska županija (8 projekata) te Požeško-slavonska i Koprivničko-križevačka po šest. (gradonačelnik.hr/Dalibor Dobrić)