Bjelovar Startup: 100 tisuća kuna bjelovarskom Ferrodusu za bezmotornu traku za trčanje

Bjelovar Startup 2018. dobio je u četvrtak svog prvog pobjednika i dobitnika nagrade od sto tisuća kuna. Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od trinaest eminentnih stručnjaka iz različitih područja u četvrtak je, 3. svibnja 2018. godine, od ukupno 26 prijava, izabralo pet najboljih projekata, od kojih je prvo mjesto osvojila tvrtka Ferrodus d.o.o. iz Bjelovara za svoju inovativnu i jedinstvenu poduzetničku ideju bezmotorne trake za trčanje u luku s ferrofluid kočnicom.

'Dobivenim iznosom planiramo razviti proizvod do kraja i plasirati ga na svjetsko tržište. Do sada smo proizvod razvijali vlastitim novcem, a ovaj dobitak dat će nam dodatan vjetar u leđa, odnosno ubrzat će cijeli proces. Također, postoji mogućnost povećanja broja zaposlenih, za sada nas je troje u tvrtci i ograničeni smo prostorom, no ovim dobivenim novcem mogli bi i to promijeniti', rekao je Vedran Presečki, predstavnik tvrtke Ferrodus čiji je projekt proglašen najboljim startupom.

Uz glavnu nagradu Grada Bjelovara od 100.000 kuna, Hrvatsko udruženje menadžera (HUM-CROMA) daje pobjedniku Vedranu Presečkom, Ferrodus d.o.o. stipendiju za pohađanje CROMA EDUcare mini MBA program, čija je vrijednost 22.500 kuna. Također, za tri startupa VIDI KOJA start upa --- HUM-CROMA i Poslovni anđeli – CRANE osigurat će besplatno mentoriranje u prvoj godini poslovanja.

Na svečanosti dodjele nagrada obratio se i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak.

'Želimo mijenjati ustaljeno negativno mišljenje o poduzetništvu, pokazati da je Grad Bjelovar drugačiji, da smo Grad koji je okrenut prema poduzetništvu, novim idejama, inicijativama. Grad koji želi da se mladi zadržavaju, stvaraju, budu kreativni potencijal. Želimo poslati poruku i investitorima da je naš Grad brz, efikasan, da je ubojica poreza, da je poželjan za život i investiranje, da kuna koja se uloži u Gradu Bjelovaru vrijedi više nego bilo gdje u Republici Hrvatskoj, a možda i šire', rekao je Hrebak.

Prosudbeno povjerenstvo činili su renomirani hrvatski stručnjaci: Vladimir Ferdelji (HUM-CROMA), Saša Cvetojević (CRANE), Hrvoje Prpić (CRANE), Davorin Štetner (CRANE), Tajana Kesić Šapić (HGK), Danijela Sokolić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Zrinka Puharić (Veleučilište u Bjelovaru), Vedran Vujčić (Zagrebačka Banka), Igor Topljak (Erste & Steiermarkische bank), Esad Čolaković (HUM-CROMA), Edin Hodžić (IN2) i Danijel Baruškin (HPB). Komisija je ocjenjivala, među ostalim, originalnost, postojanje konkurencije, brzinu realizacije, kao i utjecaj na lokalno gospodarstvo.

U ime prosudbene komisije obratio se Davorin Štetner (CRANE) koji je rekao da prosudbenoj komisije nije bilo lako odlučiti se među toliko dobrih ideja.

'Komentari komisije bili su iskreni i u vidu proaktivne kritike – što bi vas trebalo dodatno osnažiti, popraviti područja o kojima smo razgovarati i ustrajati u realizaciji svoje ideje. Biti odabran među 26 prijavljenih nije mala stvar, samo trebate biti uporni i uspjeh neće izostati', zaključio je Davorin Štetner.

Nagrada za najbolji startup samo je jedna od niza mjera za poduzetnike koje je Grad Bjelovar donio u 2018. godini čime se želi potaknuti gospodarski razvoj, podignuti životni standard građana, povećati zaposlenost i učiniti Bjelovar modernim i atraktivnim gradom za ulaganje, rast i razvoj. (Grad Bjelovar)