Bjelovar: Sto tisuća kuna za najbolji start-up projekt

Gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igro Brajdić pozvali su sve zainteresirane, a oni mogu biti iz čitave Hrvatske, da svoje poduzetničke ideje i projekte prijave na natječaj. Procijeni li, pak, stručni žiri da više projekata koji zaslužuje poticaje, Grad će izdvojiti dodatna sredstva i podržati ih

Krema hrvatske poduzetničko-menadžerske scene okupila su se danas u Bjelovaru na predstavljanju novog projekta kojim gradonačelnik Dario Hrebak i njegov tim žele probuditi gospodarstvo i zapošljavanje u gradu. Riječ je o Bjelovar Startup-u, natječaju koji će biti raspisan 1. ožujka i putem kojega će Grad Bjelovar sa sto tisuća kuna nagraditi najinovativniju i najbolju poduzetničku ideju, odnosno start-up projekt. No, Hrebak ja najavio i kako će, prijavi li se na natječaj više dobrih ideja i projekata, Grad podržati i više njih. 'Ako treba, podržati ćemo i tri projekta, bitno je da budu održivi i da mogu uspjeti', poručio je Hrebak koji je naglasio kako Grad Bjelovar kroz čitav niz mjera ove godine u gospodarstvo ulaže više nego ikad, jer žele konačno pokrenuti zapošljavanje.

Za sve koji se prijave važan će biti opis i vizija projekta. Ocjenjivat će se, među ostalim, originalnost, postojanje konkurencije, brzina realizacije, kao i utjecaj na lokalno gospodarstvo. Najbolje ideje ocjenjivat će prosudbeno povjerenstvo čiji su članovi prisustvovali konferenciji za novinare, a čine ga renomirani hrvatski stručnjaci na polju poduzetništva: Vladimir Ferdelji (HUM-CROMA), Saša Cvetojević (CRANE), Hrvoje Prpić (CRANE), Davorin Štetner (CRANE), Tajana Kesić Šapić (HGK), Danijela Sokolić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Zrinka Puharić (Veleučilište u Bjelovaru), Vedran Vujčić (Zagrebačka Banka), Igor Topljak (Erste & Steiermarkische bank), Esad Čolaković (HUM-CROMA).

Uz glavnu nagradu od 100.000 kuna Hrvatsko udruženje menadžera (HUM-CROMA), osigurat će i stipendiju za pohađanje CROMA EDUcare mini MBA programa, čija je vrijednost 22.500 kuna. Također, za tri startupa koji budu u završnici natječaja HUM-CROMA i Poslovni anđeli – CRANE osigurat će besplatno mentoriranje u prvoj godini poslovanja. Nagrada za najbolji startup, samo je jedna od trinaest mjera za poduzetnike koje je Grad Bjelovar donio u 2018. godini, a kojoj je cilj pomoći poduzetnicima u poslovanju.

Gradonačelnik Hrebak istaknuo je kako Grad Bjelovar novim mjerama u gospodarstvu želi potaknuti i gospodarski razvoj Bjelovara, podignuti životni standard građana, povećati zaposlenost i učiniti Bjelovar modernim i atraktivnim gradom za ulaganje, rast i razvoj.

'O pobjedniku će odlučiti tim vrhunskih stručnjaka s različitih područja djelovanja. Na natječaj se mogu javiti građani iz cijele Hrvatske, ali središte tvrtke mora biti u Gradu Bjelovaru. Nezaposlenost u našem gradu je pala, ali nažalost zaposlenost gotovo da ne raste, stoga je ovaj projekt još jedna, u nizu aktivnosti Grada, usmjerenih ka povećanju zaposlenosti. Iznos novca predviđen za ulaganje u gospodarstvo i rast investicija, nikada nije bio veći. Želimo biti prijatelji s investitorima te pozivam sve zainteresirane da se jave u što većem broju jer pametna ideja u Gradu Bjelovaru vrijedi više. Potrebno je mijenjati paradigmu u našem društvu. Ne možemo svi raditi u ministarstvima, gradskim upravama, županijama, mora se netko baviti i poduzetništvom jer ono stvara nove dodane vrijednosti', rekao je Hrebak.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić pojasnio je, pak, kako se na natječaj mogu prijaviti fizičke i pravne osobe iz čitave Hrvatske, no pobjednik natječaja morat će poslovanje nastaviti u Bjelovaru, u kojem će morat otvoriti sjedište tvrtke. Natječaj će biti otvoren 1. ožujka u trajat će do 1. travnja, nakon čega će stručni žiri ocijeniti poduzetničke ideje, a pet finalista će dobiti priliku za posebno predstavljanje.

Svi sudionici konferencije i članovi žirija pohvalili su ovu inicijativu i stav bjelovarske gradske uprave prema poduzetnicima, te su istaknuli Grad Bjelovar kao primjer ostalim gradovima i dokaz da se na lokalnoj razini može raditi brže i bolje nego na državnoj.

'U Hrvatskoj imamo dosta pravila koja ne idu na ruku poduzetnicima, ali ova inicijativa je dokaz da se može i na lokalnoj razini raditi. Ovo što Grad Bjelovar radi za poduzetništvo je primjer drugima kako treba raditi', rekao je Davorin Štetner (CRANE).

'Vrijednost ovoga nije samo u novcu, nego da svi ovdje institucije i pojedinci želimo da projekt uspije, da pomognemo i mentorski, savjetovanjem, umrežavanjem. Grad Bjelovar je ovdje osmislio izvrsnu platformu i volio bih vidjeti da drugi gradovi u Hrvatskoj osmisle slične projekte ili se priključe ovome', kazao je pak Esad Čolaković (HUM-CROMA).

Hrvoje Prpić i Saša Cvetojević istaknuli su, pak, kako je sto tisuća kuna jako puno za poduzetnika početnika jer mu omogućava šest mjeseci poslovanja.

'Ako poduzetnik kojeg izaberemo u tih šest mjeseci ne uspije stvoriti održivu tvrtku, znači da plan nije bio dobar a mi kao žiri nismo napravili dobar posao. S druge strane, ako uspije i napravi mikro tvrtku sa nekoliko zaposlenih, to je velika stvar i ta tvrtka će tih sto tisuća kuna uplatiti u proračun kroz poreze i doprinose', istaknuo je Cvetojević i naglasio kako je ključ povećanja zapošljavanja u Gradu Bjelovaru ali i na razini države, upravo u malim i srednjim tvrtkama.

Hrvoje Prpić dodao je, pak, kako je natječaj od sto tisuća kuna kojeg raspisuje Grad Bjelovar u razini najvećih natječaja u državi, na razini Zagreba, Ljubljane, pa i ostalih velikih centara u regiji. Dodao je, također, i kako su rijetke prilike da se tri predstavnika CRANE-a nađu na istom projektu, i da je upravo to dokaz respektabilnosti projekta kojeg je pokrenuo Grad Bjelovar. 'Ovo je dokaz da mali gradovi mogu i trebaju raditi brže od države, i na taj način možemo nešto promijeniti', zaključio je Prpić.

Svi zainteresirani za natječaj mogu se prijaviti putem ispunjenih obrazaca, koje mogu pronaći na internetskim stranicama Grada Bjelovara, te ih poslati direktorici Tehnološkog parka Bjelovar Ivani Jurković Piščević na adresu: direktor@tpbj.hr.

(gradonačelnik.hr)