Bjelovar: Tko odbije raditi za opće dobro, izgubit će pravo na socijalnu pomoć!

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ponovo i još jednom potvrđuje da je jedan od najkonkretnijih i najefikasnijih gradonačelnika u ovom mandatu, a Grad Bjelovar primjer dobrih praksi i reformi koje bi i drugi što prije trebali počet kopirati. Hrebakova gradska uprava, u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb i gradskim komunalnim poduzećem Komunalac uvela je nova pravila po kojima će korisnici socijalne pomoći koji su radno sposobni morat radom za opće dobro kompenzirati pomoć koju dobivaju od Grada, a odbiju li – izgubit će pravo na pomoć.

Kako pojašnjava gradonačelnik, Komulac će ovisno o potrebama organizirati radove na održavanju zelenih površina te će pozivati radno sposobne ili djelomično radno sposobne korisnike socijalne pomoći koji će, da bi nastavili primati socijalne naknade, trebat odraditi od 30 do maksimalno 90 sati mjesečno.

'Jedno je biti nezaposlen i tražiti posao, a drugo ne htjeti raditi uopće i primati socijalnu naknadu. Moramo i u socijalnu politiku grada uvesti malo reda. Mi ćemo i dalje pomagati potrebite ljude, dapače i više nego prije, ali nećemo podržavati nerad. Nepošteno je jedni ljudi rade za malu plaću, podmiruju svoje obveze i teško žive te gledaju kako sposobni za rad radije primaju socijalnu naknadu. To nije fer i vrijeme je da i to promijenimo', poručuje Hrebak.

Navodi kako Grad Bjelovar za razne socijalne programe godišnje izdvaja nekoliko milijuna kuna, što namjeravaju i dalje, no kako je činjenica da ima onih koji tu pomoć zlorabe jer su radno sposobni. 'To nije pravedno prema onima koji nemaju tu sposobnosti zua to želimo da se stvari ujednače olvim radom za opće dobro', ističe Hrebak. Prema nekim procjenama, navodi bjelovar.live u Bjelovaru je oko 200 korisnika socijalne pomoći od čega je polovica zdravstveno sposobna za rad. (gradonačelnik.hr)

Dario Hrebak, Bjelovar