Bjelovar: U godinu dana na plaćama gradskih službenika uštedjeli 1,5 milijun kuna

Grad Bjelovar je u zadnjih godinu dana na plaćama gradskih službenika uštedio više od 1,5 milijuna kuna, donosi novac.hr. U prosjeku su na mjesečnoj razini uštedjeli od 50 do 70 tisuća kuna, a gradonačelnik Dario Hrebak kaže kako je cilj doći do uštede od 2,5 milijuna kuna godišnje.

- Osam ljudi je otišlo u mirovinu i nismo zaposlili nikakve nove zaposlenike. U gradskoj upravi smo uveli zabranu novih zapošljavanja, a kada do kraja godine uvedemo digitalizaciju, onda ćemo imati još veće uštede - kaže Hrebak.

Veliku ulogu u postizanju ove uštede imali su i projekti EU. Trenutačno u Gradu radi pet djelatnica na provođenju projekata financiranih europskim novcem, a većina sredstava za njihove plaće dolazi isto tako iz Europske unije. U planu je i daljnje iskorištavanje europskih sredstava. Prošle je godine Grad izvukao 44 milijuna kuna, a ove godine se taj iznos popeo na 127 milijuna.

- Ovdje se radi o sustavnom i organiziranom smanjenju troškova, a s manjim brojem djelatnika nije niti malo pala efikasnost same gradske uprave. Uveli smo i mjesečne stimulacije od 1000 kuna za one koji naprave dodatan posao - veli Hrebak.

Što se tiče ušteđenog novca, gradonačelnik navodi da će nastaviti s ulaganjem u razvoj IT industrije u Bjelovaru te u razvoj i promoviranje gradskog veleučilišta, piše novac.hr.

'Boljom organizacijom i kvalitetnim upravljanjem može se podići standard javnih usluga, a istovremeno uštediti i investirati novac kako bi se stvarala nova vrijednost, razvijalo gospodarstvo i u konačnici otvarala radna mjesta. Hrvatska treba #Redizajn i s postojećim novcem građani trebaju dobiti bolju uslugu javnog sektora. A oni koji vas plaše “liberalnim” politikama obično imaju neki svoj interes koji štite. I na kraju ga plaćamo svi, umjesto da svi profitiramo', poručio je Hrebak na svom Facebooku, komentirajući ove rezultate.

(gradonačelnik.hr)