Bjelovar: U protekle dvije godine u predškolski odgoj uložili najviše u svojoj povijesti

Bjelovar je u posljednje dvije godine iz proračuna izdvojio 7,27 posto, najviše u svojoj povijesti, za predškolski odgoj i poboljšanje kvalitete u vrtićima – stoga su i u našoj analizi izdvajanja za predškolsko obrazovanje u 2018. godini zauzeli visoko 5. mjesto te 7. ukoliko se gleda postotak izdvajanja u odnosu na broj stanovnika.

-Cilj nam je imati jedan od najkvalitetnijih vrtićkih sustava u zemlji jer smo svjesni da dobri uvjeti u predškolskom odgoju bitno utječu na daljnju budućnost djeteta u obrazovnom sustavu – rekao nam je gradonačelnik Dario Hrebak.

Kako bi to i postigli, u protekle su dvije godine uložili dodatnih 30 milijuna kuna pretežito EU novca u podizanje standarda u vrtićima, dva puta su snizili cijene vrtića te su i jedni od najuspiješnijih gradova kada se govori o povlačenju sredstava za projekt 'Vrtić po želji roditelja'.

-Energetski smo potpuno obnovili dva najveća vrtića u gradu Bjelovaru za oko 7 milijuna kuna, dok za treći vrtić u Radničkom naselju upravo traje energetska obnova vrijedna 1.2 milijuna kuna – poručio je gradonačelnik Hrebak.

U travnju ove godine obnovili su DV Bjelovar u kojeg se utrošilo nešto više od 3 milijuna kuna, od kojih je gotovo pola sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a obnovom će prepoloviti godišnju potrošnju toplinske energije. Uz to, u pripremi imaju i izgradnju novog vrtića i jaslica naselju Sjever, u Ulici Viktora Bubnja. Zasad je dovršena projektna dokumentacija, vrijedna oko 200 tisuća kuna, dok se početak radova očekuje kroz godinu i pol. Vrtić će imati prostor za dvije vrtićke i dvije jasličke grupe, a primao bi 64-ero djece.

Renovirali su i objekt DV Bjelovar u Ulici Alojzija Stepinca, i to prošle godine. Ukupna je vrijednost radova iznosila 3,7 milijuna kuna, dok su ove godine osigurali senzornu sobu vrijednu 800 tisuća kuna.

Riječ je o posebno opremljenoj sobi te igralištu koji se koriste u terapiji djece s poremećajem senzorne integracije, autizmom te ostalim poremećajima u ponašanju.

-Ove godine započinju i radovi vrijedni oko 8 milijuna kuna na izgradnji novoga vrtića u Gudovcu financiranog iz mjere ruralnog razvoja EU. Bit će to prvi novi vrtić nakon nekoliko desetaka godina koji je izgrađen u Bjelovaru – istaknuo je gradonačelnik.

Inače, zahvaljujući uštedama u proračunu koje su postigli racionalizacijom rada gradske uprave u godinu i pol dana su dvaput snizili cijenu vrtića tako da cijena vrtića sada iznosi 500 kuna po djetetu, što roditeljima znači 3.000 kuna uštete po djetetu na godinu, a i više ako roditelj ima više djece. Uz to, Grad Bjelovar bio je i jedan od najuspješnijih gradova kada se govori o povlačenju sredstava za projekt 'Vrtići po želji roditelja' – osigurali su 13,8 milijuna kuna za uvođenje besplatnog smještaja u produženom boravku i poslijepodnevnoj smjeni za 140 djece. Zaposlit će i 56 novih djelatnika; odgajatelja, kuhara, čistačica, učitelja razredne nastave, a provodite će i dodatne programe, STEM, ritmiku, sportski i glazbeni program, strane jezike... (gradonačelnik.hr/J.L.)