Bjelovar: Uveden program za predškolce s poteškoćama u razvoju

Od danas u 5. osnovnoj školi Bjelovar s radom je počela grupa za predškolsku djecu pod nazivom AT vrtić. Vrtić će raditi pet dana u tjednu u trajanju od tri sata na dan, a za šestero mališana, koliko ih je trenutačno upisano, bit će zaduženi stručnjaci na edukacijsko-rehabilitacijskom polju te pomoćni djelatnik za skrb i njegu, uz potporu cjelokupnog stručnog edukacijsko-rehabilitacijskog tima škole.

„Nakon što sam postao gradonačelnik, jedna od prvih stvari s kojima sam se suočio bila je da roditelji moraju svoju djecu koja imaju poteškoće u razvoju voziti u druge, često i manje gradove od Bjelovara jer adekvatna pomćc za njihovu djecu u Bjelovaru ne postoji. Danas sam sreo jednu majku koja svoje dijete vodi u Pulu i koja se godinama bori da njihovo dijete ima sve to i u Bjelovaru. Od danas, nakon godine dana upornosti i borbe nas iz grada i ravnateljice Jasmine Vuković upravo u Bjelovaru imamo AT vrtić. Međutim, tu nece biti kraj. Uz pomoć nadležnog Ministarstva koje je dalo pola sredstava i pola iz proračuna grada Bjelovara, uskoro počinju radovi na jos jednoj senzornoj sobi i dječjem igralištu u vrtiću u Stepinčevoj ulici. Od prošle godine već imamo jednu senzornu sobu u V OŠ. Cilj nam je postaviti cijeli sustav na noge i našim mališanima s poteškoćama u razvoju olakšati djetinjstvo u Bjelovaru“, poručio je gradonačelnik na svom Facebook profilu.

Grad Bjelovar će sufinancirati plaće i putne troškove djelatnika vrtića koji će biti zaposleni na pola radnog vremena u trosatnom programu. Do kraja godine tako će se izdvojiti oko 40 tisuća kuna, a u sljedećoj je u proračunu predviđeno 136 tisuća kuna za tu namjenu. Roditeljska participacija je 100 kuna na mjesec.

Prvom danu AT vrtića prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec te Ivan Kovačić, načelnik Općine Veliko Trojstvo koja se uključila u sufinanciranje vrtića za djecu s njihovog područja. (Grad Bjelovar, gradonačelnik.hr/J.L.)