Bjelovar uvodi drastične kazne: Za akloholiziranje na javnom mjestu 3.000 kuna!

Grad Bjelovar uvodi drastične kazne za alkoholiziranje na javnom mjestu. Kako je najavljeno na službenim FB stranicama Grada i gradonačelnika Daria Hrebaka, Gradsko vijeće će na svojoj idućoj sjednici odlučivati o izmjenama Odluke o komunalnom redu kojima se uvodi kazna od 3.000 kuna za konzumaciju alkohola na javnom mjestu.

O ovoj mjeri gradonačelnik se, zbog sve većeg nezadovoljstva građana eksaliranjem problema konzumacije alkohola na javnim mjestima u gradu konzultirao sa predstavnicima policije, Centra za socijalnu skrb, predsjednicom Prekršajnog suda, te gradskim komunalnim redarima. Dogovoreno je da će, nakon stupanja na snagu ove Odluke i novih kazni, komunalni redari s policijom češće ići u preventivne akcije, a onima koji ne plate novčanu kaznu odredit će se rad za opće dobro ili pak kazna zatvora. Iz Grada najavljuju i ponovo uspostavljanje Vijeća za prevenciju, koje posljednjih nekoliko godina nije bilo aktivno.

Iako nije prvi grad koji će kažnjavati ispijanje alkohola na javnim mjestima, Bjelovar se ističe po visini kazne koja je trostruko viša od najviših propisanih kazni u ostalim gradovima – Makarskoj i Osijeku, u kojima su za pijančevanje na ulicama predviđene kazne od 1.000 kuna. Od 100 do 1.000 kuna su kazne koje predviđa Grad Karlovac, Našice su propisale kaznu od 300 kuna, a posljednji su, prije Bjelovara, kazne od 500 kuna propisali Rijeka i Vodice.

Bjelovarski gradonačelnik na svom FB-u pojašnjava kako su išli na iznos od 3.000 kuna jer u zakonu ne postoji osigurač protiv neplaćanja prekršajnih i komunalnih kazni do 2.000 kuna, koje u pravilu nitko ne plaća, a prekršitelji se sprdaju sa zakonom. U Bjelovaru su zato odlučili odrediti kaznu od 3.000 kuna, kako bi prekršajni sudac mogao odrediti i zatvorsku kaznu za stalne prekršitelje. Također, Hrebak najavljuje i pojačan rad na edukaciji i prevenciji alkoholizma kod mladih. (gradonačelnik.hr)