Bjelovarski doručak: Školarci će jesti samo hranu iz domaćih OPG-ova

Oko tri tisuće bjelovarskih osnovaca od početka nove školske godine jest će isključivo domaću hranu uzgojenu na okolnim OPG-ima. Zasluga je to projekta Bjelovarski doručak koji je osmislio Grad Bjelovar u suradnji s Udrugom voćara i povrćara Dar Bilogore i Pčelarskom udrugom – Bjelovar – donosi portal bjelovar.live.

'Ovo je projekt svih projekata koje smo započeli ili provodimo, nešto što nema nigdje drugdje i došlo je vrijeme da drugi gradovi počnu slijediti Grad Bjelovar', kazao je za bjelovar.live gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Objašnjava kako iza ovog projekta stoji tri mjeseca sastanaka, tridesetak okupljenih OPG-a koji su objedinjeni i zajednički nastupaju ikao dobavljači. 'Dobili smo željeni rezultat. Ysve svježe namirnice – voće, povrće, kruh, meso, jaja, med, osim mlijeka – jer nemamo mljekaru što zaqkon traži, škole će kupovati od naših OPG-a. Pokazali smo da je to moguće i to je samo početak. Plan je proširiti Bjelovarski doručak i na druge institucije i pokriti cijelu županiju, a zašto ne u dogledno vrijeme ustrojiti brend koji bi označavao svježu hranu iz Bjelvoara i ići prema trgovačkim lancima', kazao je Hrebak za bjelovar.live.

U projekt je uključeno pet osnovnih škola i Gradski vrtić, a privatni su vrtići za sad ostali izvan priče. Vlasnici OPG-a kažu kako bez problema mogu isporučiti dostatne količine namirnica, tqako da će škole od vanjskih dobavljača uzimati samo ono to se ne proizvodi u bjelovarskom prstenu. Vrijednost javne nabave, po svakoj skupini proizvoda i za svaku školu je do 200 tisuća kuna, što bi trebalo biti dovoljno, navodi bjelovar.live. (bjelovar.live)