Boom EU projekata u Bjelovaru: U godinu dana povukli gotovo 40 milijuna kuna iz EU fondova

Za razliku od prethodnih godina u kojima je povukao prosječno oko 1 posto ukupnih EU sredstava, u 2017. godini Grad Bjelovar napravio je skok realizirajući preko pet posto EU sredstava ukupno ostvarenih u gradovima, te se tako plasirao na visoko četvrto mjesto po uspješnosti u korištenju EU fondova.

Velika analiza korištenja EU fondova u proteklih pet godina koju smo objavili prije nekoliko tjedana, pokazala je kako je Grad Bjelovar, od kako mu je načelu Dario Hrebak, napravio ogroman iskorak u korištenju novca iz Europske unije. Za razliku od prethodnih godina u kojima je povukao prosječno oko 1 posto ukupnih EU sredstava, u 2017. godini Grad Bjelovar napravio je skok realizirajući preko pet posto EU sredstava ukupno ostvarenih u gradovima, te se tako plasirao na visoko četvrto mjesto po uspješnosti u korištenju EU fondova. U posljednju godinu dana Gradu Bjelovaru je, naime, odobreno 16 EU projekata vrijednih preko 46 milijuna kuna, od čega je preko 37 milijuna bespovratnih sredstava.

Jače korištenje EU fondova bilo je jedno od Hrebakovih predizbornih obećanja, pa je, čim je preuzeo upravljanje gradom, uveo i sustav stimulacija u gradskom odjelu za EU fondove po kojem će članovi tima biti nagrađeni za svaki ostvareni projekt.

'Ove godine smo podignuli ljestvicu jako visoko i cilj nam je izvući više od 50 milijuna kuna iz vanjskih izvora financiranja. Srednjoročno želimo biti jedan od uspješnijih gradova u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova', ističe Hrebak.

Iz gradske uprave pojašnjavaju kako se polovica dosad odobrenih EU projekata odnosi na energetske obnove škola i vrtića. Drugu polovicu čine projekti: „Kotač promjene“, 100 % financiran iz EU i vrijedan gotovo 10 mil. kuna kojima je zaposleno 77 dugotrajno nezaposlenih žena, projekt „Sinergijom do uspješnije zajednice“, kojim su osigurani asistenti u nastavi djeci na području Grada koja trebaju pomoć pri svladavanju gradiva i praćenju nastave, „Djetinjstvo bez gladi“ kojim je omogućena besplatna prehrana u školi za djecu čiji su roditelji korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, projekti vezani za raspolaganje i razvrstavanje otpada te mnogi drugi. Također, još četiri projekta su u evaluaciji, odnosno pred realizacijom i do kraja godine bi trebali biti odobreni. Najveći među njima je projekt „Vrtići po želji roditelja“, kojim bi trebao biti osiguran rad u trećoj smjeni. Ukupna vrijednost četiriju projekata je viša od 33 milijuna kuna.

Tako bi u godinu i pol dana, ukoliko četiri spomenuta projekta budu odobrena, ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosila više od 80 milijuna kuna, što se i očekuje.

Nadalje, ističu, do sredine rujna Grad će prijaviti novih 14 projekata ukupne vrijednosti između 40 i 50 milijuna kuna, a do kraja godine taj broj će dodatno rasti. Oko 5 projekata će se prijaviti u sklopu Europskog socijalnog fonda, dvije prijave idu na Mjere 741 ruralnog razvoja te ostali projekti. Očekuje se da će do kraja godine biti prijavljeno između 20 i 25 projekata.

Pritom treba istaknuti da su ove brojke vezane isključivo za projekte financirane iz Europske unije. Gradu je, naime, odobreno i mnogo projekata iz nacionalnih fondova. Također, svi odobreni EU projekti dodatno su prijavljivani na razne fondove kojima se dodatno olakšavaju gradski izdaci. Kao što je i najavljivano, Grad Bjelovar prijavio se, i nastavit će se prijavljivati na sve projekte bilo da se su oni financirani iz europski ili nacionalnih fondova. (gradonačelnik.hr)

Dario Hrebak, Bjelovar, eu fondovi