Boom IT industrije u Bjelovaru: Podižu kredit i kupuju dvije nove zgrade za IT tvrtke

Poticajnim mjerama Grad Bjelovar u proteklih je godinu i pol dana privukao desetak IT tvrtki koje su otvorile stotinjak radnih mjesta, a svoje prostore već čeka još 5-6 tvrtki koje želi poslovati iz Bjelovara

S obzirom da je Tehnološki park postao pretijesan za sve IT tvrtke koje žele poslovati iz Bjelovara, Grad Bjelovar ulazi u novu investiciju – podižu kredit od šest milijuna kuna i kupuju dvije zgrade u koje će se smjestiti  sve tvrtke iz IT sektora.

Otkako su, prije nešto više od godinu dana, krenuli mjerama kojima potiču IT sektor – tax free modelom, besplatnim prostorom i režijskom troškovima, u Bjelovaru je svoje urede otvorilo desetak  IT tvrtki, među kojima su i najbržerastuće hrvatske IT tvrtke Serengeti i Altus, te Axess Cro.

Sve su ove ove tvrtke u proteklih godinu dana povećale broj zaposlenih, otvoreno je stotinjak novih radnih mjesta, a uz veliki IT centar Erste banke, u Bjelovaru je već sad radi oko 300-400 IT-evaca.  Još pet- šest novih tvrtki želi otvoriti urede u Bjelovaru, no trenutno ih koči nedostatak prostora.

'IT industrija u Bjelovaru se razvija velikom brzinom,  firme koje su nam prošle godine doselile s nekoliko zaposlenih, poput Serengetija, sad veći imaju više od 20 zaposlenih, a javljaju nam se i nove tvrtke koje žele doći u Bjelovar. Kako ne bi zaustavljali ovaj rast, odlučili smo hitno osigurati veći prostor i nove lokacije, i nakon pregovora i procjena vrijednosti, odlučili smo se za dvije zgrade ukupne površine preko 2.500 metara kvadratnih u kojima ćemo osigurati nove prostore za sve IT tvrtke', kaže Hrebak.

Manju zgradu, veličine 700 metara kvadratnih, u samom centru grada uzeli su u najam dok se ne riješi kupoprodaja i ona je već u funkciji, a onu veću – bivšu zgradu HPB-a, uredit će i staviti na raspolaganje IT-evcima čim Gradsko vijeće potvrdi odluku o kreditnom zaduženju i kad se riješe odnose s HPB-om

'Ovih 2.500 metara kvadratnih bit će dovoljno za početak, no već sad planiramo i novo širenje jer očekujemo daljnji rast IT industrije. Već iduće godine s našeg će Veleučilišta počet izlaziti prve generacije programera i želimo ih zadržati ovdje i omogućiti im uspješan i dobar start u Bjelovaru', kaže Hrebak.

Svim start-upovima prostor će i dalje biti besplatan dok tvrtke koje su u međuvremenu stale na noge i počele se širiti, dobivaju veće prostore, prelaze u 'scale up' status i plaćat će 50 posto troškova prostora i režija.

'Danas se svi trgaju oko gospodarskih zona i hvale se potpisanim ugovorima za zone na kojima se kasnije uzgaja kukuruz, a ne shvaćaju da je najbolja zona prostorija, stol, stolica, laptop i utičnica. IT industrija je najbržerastuća industrija, niti jedna druga nema tako multiplicirajući efekt u kratkom vremenu i mi ćemo zato stvarati i osiguravati utičnice kako bi upravo IT sektor stvorio moderno bjelovarsko gospodarstvo 21. stoljeća', poručuje Hrebak, čiji je jedan od ključnih ciljeva u ovome mandatu pretvoriti Bjelovar u centar IT industrije koja će u idućih 10 godina stvoriti barem 500 novih, dobro plaćenih radnih mjesta.

Kako su trenutno, osim prostora, u tom rastu ograničeni i nedostatkom stručnjaka, Hrebak sad već razmišlja o mogućnostima uvoza stručnih kadrova, a počeli su sustavno raditi i na njihovoj proizvodnji, pa su od iduće školske godine odlučili plaćati školarinu za deset najboljih maturanata na državnoj maturi koji žele upisati studij računarstva ili mehatronike na Veleučilištu Bjelovar, a osiguravaju i besplatne IT radionice za osnovnoškolce. Kako bi, pak, IT-evcima osigurali što bolje uvjete i kvalitetu života, u svom POS modelu planiraju ići s dvije linije – onom jeftinijom i skupljom, u kojoj bi upravo IT-evcima s većim primanjima osigurali luksuznije, energetski naprednije stanove. (gradonačelnik.hr/)